Бизнесът и общините ще могат да ползват европарите по JESSICA от догодина

Бизнесът и общините ще могат да ползват европарите по JESSICA от догодина

© Надежда Чипева, КапиталФондовете за инвестиции в проекти за градско развитие по инициативата JESSICA ще започнат да работят от следващата година. Целта им е подпомагане на публично-частни, общински или изцяло частни проекти за подобряване на градската среда в големите градове.


Средствата по инициативата са 64.5 млн. лв. и са по оперативната програма "Регионално развитие". Управляват се от Европейската инвестиционна банка, която трябва да избере мениджъри на двата фонда - един за София (25.8 млн. лв.) и втори за Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен (38.7 млн. лв.).


Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни днес, че в момента Европейската инвестиционна банка води преговори с бъдещите фонд мениджъри и това забавя реалното стартиране на програмата. "Това не е фатално, тъй като средствата от ЕС, които са вложени в инициативата по оперативната програма, вече са възстановени от Брюксел. Искаме обаче парите да стигнат по-бързо до бизнеса", каза Павлова.
Целта на фондовете е да осигуряват гаранции, заеми или да инвестират в проекти за градско развитие като многофункционални културни зали или киносалони, търговски зони, спортни съоръжения, бизнес в индустриални зони, паркинги и друга инфраструктура, която е необходима за съответния град. Задължително е проектите да имат приходи, да са достъпни за живеещите в съответния град и да отговарят на плановете му за развитие (общ устройствен план, подробен устройствен план и общински план за развитие). Инвестициите трябва да генерират приходи, за да може да се възстанови вложената в тях сума по инициативата. Така средствата ще могат да се използват и след края на този период през 2013 г.Възстановените от ЕС пари по европроектите са под 10%


Близо 57% са договорените средства от около 7-те млрд. евро от ЕС за този програмен период, който започна през 2007 г. и ще приключи в края на 2013 г. Разплатените суми са почти 16%, а възстановените от Брюксел пари са под 10 на сто. Това каза министърът по управление на парите от ЕС Томислав Дончев по време на форум за испанския опит при усвояването на европарите. България се движи с добро темпо, което със сигурност би могло да бъде и още по-добро, коментира Дончев. Наскоро той каза, че целта е до края на годината разплатените пари да стигнат 3 млрд. лв. - 20% от цялото финансиране, а възстановените от ЕК средства да са 12 на сто.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 506 Неутрално

  за 5 години рзплатени от ЕС 630 мил.евро за следващите 2 трабва да се разплатят 6300 мил.евро.Досега сме внесли в бюджета на ЕС около 1500 мил.евро .Демек от това което сме внесли сме полу4или половината.за оставащите две години не виждам как ще се разплатят останалите пари

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "newmind":

  Винаги е била такава.. Бойко преди време даде едно много точно определение: "Шменти-капели"...

 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#2] от "newmind":

  +++++++

 5. 5 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Вече и аз съм убеден, че Дневник цензурира по болшевишки.

  Коментар # 2 беше уникално точен. Коментираше поведението на Лили Павлова, без да я засяга с лични нападки или подобно.

  И НЕ СЪДЪРЖАШЕ РЕКЛАМНИ СЪОБЩЕНИЯ ИЛИ СПАМ.

  Напротив, беше по темата, и много актуален.

  Коментираше поведението на Павлова да говори с общи термини и бързо, така че широката публика да не я разбира. И посочваше, че откровено избягваше конкретните отговори.

 6. 6 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Всички програми са направени само за точене от поредните некадърници заграбили властта. При БСП и ДПС всеки чиновник си беше спретнал свои консултантски фирми и така си усвояваха "комисионните", които чрез посредници стигаха до председателите на партии. Тези обаче са много нагли - крадът по много и само за себе си. Само Тотьо работи чрез консултантски фирми посредници. Затова и няма усвояемост. Дори и ОП Конкурентоспособност, чрез която трябваше да се постигне технологична модернизация и обновяване на машинният парк на производствените ни фирми, беше зверски окрадена. От 1,1 милиарда евро, за технологична модернизация от 2007 до лятото на 2011г. за усвоени само 75 млн. евро. Тези говеда преведоха 400 млн. евро на банките и фондовете за преточвоне. Останалите щели да ги преточват през БАН за технологични паркове ползвани от некадърниците за проекти на мафията в България. А на нас ни предлагат същите тези пари вместо безвъзмездно - срещу лихва. Дано по-скоро Бог ни отърве от вас пиявици мръсни.

  не съм избягал
 7. 7 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 521 Неутрално

  понеже моя коментар #2 беше изтрит имам право на отговор,ако има демокрация де и ако и Дневник не искат да се върне тоталитаризма ! пиша ви относно поведението на Лиляна Павлова , която вие споменавате във вашата статия, което означава,че това което пиша е по темата. Ако лиляна павлова е умна и прочете това което съм написал може би ще се коригира и ще започне да влага повече мисъл, а не чиновническа рутина в това което прави, за това съм и повече полезен на нея! В очакване тя да стане полезна за обикновените българи и малкия бизнес!

  Уважаеми модератори от Дневник,
  !!! The Truth Hurts !!!
  разбирам,че силата на мисълта не е нещо което вие толерирате, но се опитайте малко поне да вниквате в това което пиша! Аз спазвам вашите условия и не злепоставям никого,не обиждам, а само посочвам фактите! Лиляна Павлова сама се злепоставя с изразяването си в интервютата!Пример интервюто и по БТВ! Аз не съмвиновен,че тя в него нарича себе си и ловец и рибар, аз не съм виновен,че тя нарича себе си Професионалист и доктор, аз не съм виновен,че е внучка на партизанин,АЗ НЕ СЪМ ВИНОВЕН,ЧЕ ТЯ КАЗА,ЧЕ ПУШКИТЕ И СА ПО НАСЛЕДСТВО, аз не съм виновен,че няма отговори на въпроса "Какво ще правят с близо един милион незаконни остъклени балкони?" , аз не съм виновен,че Плевнелиев обеща ПУБЛИЧНО,че ще има работещо решение за разрешаване на проблема "остъклените", аз не съм виновен,че вече девет месеца такова разрешаване на проблема от експертите от работната група на Плевнелиев, а сега на Павлова - НЯМАААА !!!!Аз не съм виновен,че Плевнелиев излъга, а сега започна да лъже и Павлова, Аз не съм виновен,че вече десетки остъклени балкони се разрушават напълно избирателно и несправедливо, защото хората не са виновни! Аз не съм виновен когато държавната и общинската администрация не си е свършила работата. !!!! Това което съм ползвал едно към едно са извадки от нейните "отговори" от интервю по Би Ти Ви, от което съм създал Наръчник на чиновника, аз се срамувам от такива "професионалисти" !!!

  Аз обаче ще бъда виновен ако си замълча след като използвам в моите постове САМО ФАКТИ И

  АРГУМЕНТИ ! За това ви моля не ги трийте! ОСЪЗНАВАМ,ЧЕ ВАШ НАЧАЛНИК Е БЪДЕЩАТА ПРЕЗИДЕНТША Г-ЖА ПЛЕВНЕЛИЕВА, но това не означава,че ще въвеждане цензурата от таталитарно време! ЗАТОВА ОТНОВО ПОСТВАМ ТОВА КОЕТО ВИЕ ИЗТРИХТЕ!
  Надявам се,че и вие не сте за завръщането на тоталитаризма и липсата на свобода на изказванията и медиите!
  -------------------------------------------------------------------------------
  Лиляна Павлова - Професионалистът, дОхтор и ловец и рибар, внучката на дядо партизанинът с пушките
  --------------------------------------------------------------------------------

  НАРЪЧНИК НА ЧИНОВНИКА

  Първо правило на чиновника: Говориш бързо за да не могат да ти следят мисълта, дори и да няма такава

  Второ правило : Говориш с изрази които са неразбираеми за обикновените граждани: например апликационни форми, пътния възел, третия лот на магистрала Струма,оф роуд минахме по магистрала,южната дъга, 20% национално съфинансиране, основна опция, програма Енергийна ефективност, солари на покривите,фонд мениджъри, Ю ен ди Пи (UNDP) , програмата ПРООН , реформиране на водния сектор,програмен период, дълбоководно заустване,инициативата JESSICA

  Трето правило: Кога я питаш нещо съществено тя ти отговаря в страни, на други въпроси, а не на конкретния.
  Ти я питаш за кадруването в министерството,че е освободила хора на Плевнелиев - добри професионалсти според Плевнелиев, а тя ти отговаря ,че това са предизборни спекулации ..дори не сложи запетайка, а мина направо върху споменатия зам.министър Прегьов който се махна от детската градина МРРБ

  Определено можеш да се учиш от нея как да отговаряш, защого тя е много добра в чиновническото изразяване

  Забелязахте ли как се измъкна в отговорът за незаконните балкони дали ще се бутат ?

  ...относно бутането на балконите ,тя каза,че няма да се бутат, а относно незаконните обекти ще се прилага цялата строгост на закона,безкомпромисно т.е. незаконните остъклени балкони ще се бутат ....ти я питаш за балконите ,тя ти отговаря за енергийното саниране,да помогнем на хората да обновят своите сгради Просто е неповторима,надминаваща и Плевнелиев

  Просто водещите трябваше да зададат този въпрос три пъти,защото те опитаха два пъти да зададат въпроса за остъклените балкони, но и двата пъти получиха отговор на други въпроси, затова въпросът трябваше да бъде следния:

  Какво ще правите с незаконните остъклени балкони,които са в цяла Бълтария?
  отговор виж третото правило на чиновника
  "Пълен преглед на сградите и енергийно обследване на сградите..".като отговор на въпроса за незаконните остъклени балкони

  Лиляна Павлова ни дължи отговор на конкретния въпрос:

  Какво ще правите с тези остъклени балкони,които са вече включени в списъка с незаконните обекти в сайта на ДНСК?

  За какво саниране говори тя докато по панелките е пълно с незаконни части като остъклените балкони? Има осигурено финансиране за 50 сгради, а останалите, а и тези със соларните панели по покривите да попитам - имат ли необходимите проектни документи или са сложени незаконно? Въведени ли са в експлоатация от ДНСК?

  Четвърти зам.министър - говори,че просто основният министър е невалиден и не може да работи !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK