Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация: Пазарът първо трябва да се диверсифицира, после да се либерализира

Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация

© Анелия Николова

Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация
- Може да очакваме само поскъпване на газа


- Шистовият газ е една нова възможност за развитие на енергетиката


- Може да очакваме само поскъпване на газа


- Шистовият газ е една нова възможност за развитие на енергетиката
Г-н Кънев, на какво трябва да наблегне България при преговорите си с Русия, за да е по-изгодна цената на природния газ, и има ли козове, които може да използваме?
- Макар и да нямаме инфраструктура и газови връзки, те са на път да бъдат построени. В много напреднала фаза е изграждането на такава с Гърция, тъй като в момента тече работата по детайлното проектиране на тръбопровода. Предвижда се той да е готов в края на 2013 г. или началото на 2014 г.


В благоприятна ситуация се намира и връзката България – Турция, макар и на концептуално ниво тя също е на дневен ред. Правителството показва доста силна политическа подкрепа за нейното реализиране. Амбицията на управляващите дори е, доколкото знам, тя да бъде пусната преди тази с Гърция. Остава само да бъдат открити и източници за финансиране на проекта.


Благоприятно за нас при преговорите с "Газпром" е, че цените на природния газ на спот пазара в Европа, а вече и в региона, например в Турция и Гърция, показват трайно понижаване в сравнение с руските. Дори и да нямаме физическата възможност да използваме такива доставки, България би могла да ги прилага като аргумент в преговорите си с Русия.


Гърция постигна намаляване на цените дори в самата формула, като намали зависимостта с цената на петрола и нефтените продукти. Турция пък предупреди, че може да се откаже от част от доставките си. Вероятно това няма да се случи в действителност и двете страни ще се договорят за понижаване на цените. Знаем обаче, че Турция е силно диверсифицирана и има алтернативни доставки от страни като Азербайджан и Иран.


При преговорите ни с "Газпром" за нас благоприятна може да се окаже и икономическата обстановка, която доведе до спад на потреблението на природен газ. Има излишъци на газ, което води до известно понижаване на цените.


След газовата криза усилено се заговори за изграждането на терминали за втечнен газ по Черноморието. Защо тази идея изгуби популярност?
- Терминалите са една опция, по която трябва да се работи, но тя е в по-далечен времеви план. Изграждането на терминали винаги е било на дневен ред, но никога не се е стигало до реализация на проектите.


За мен по-реално е използването на капацитетите на съществуващите терминали в Гърция и преди всичко в Турция. България трябва да се договори да използва част от тях или да участва в тяхното разширяване, така че да си набавя газ през бъдещите интерконектори с двете държави.


Кои са слабите места за България при преговорите с Москва?
- На първо място за момента нямаме алтернатива на доставките. Договорите ни с "Газпром" изтичат в края на 2012 г., докато първият интерконектор може да е готов през 2013 г. Имаме период, в който няма да имаме алтернатива и за съжаление ще трябва да се договарят единствено доставки с "Газпром".


Това означава ли, че непременно трябва да се преговаря за краткосрочни договори?
- Според мен една част от доставките трябва да бъде договорена по дългосрочни договори, а друга - по краткосрочни, за да се получи оптимална цена. Освен това клаузата "взимай или плащай" трябва да има възможно най-нисък праг. По подобен начин постъпват както компаниите в Западна Европа, така и Гърция и Турция.


Практика, която се налага напоследък, е обвързване на цената на газа с тази на спот пазара, например с борсата в Баумгартен, където горивото е по-евтино в момента. Разбира се, България се намира в по-особена ситуация, имаме по-ниска цена на количества, свързани с транзита, но газът по това направление поскъпва с приближаването на крайния срок на договора с "Газпром" през декември 2012 г.


България трябва да свикне да купува газ по международните правила и без привилегии, защото обикновено те са свързани с нещо друго – пълен монопол и липса на алтернативни доставки.


Нямаме алтернативни доставки и не може да се възползваме от всеобщия спад на цените на природния газ по международните пазари. Съществува вариант да договорим газ и на по-ниска цена, но да изключим възможността за алтернативни доставки. Този вариант е контрапродуктивен и антипазарен и в даден момент ще се обърне срещу цялостното ни енергийно развитие.


Как оценявате стратегията на "Булгартрансгаз" да не допуска други участници по трасетата си освен "Булгаргаз"?
- Трябва първо да се диверсифицира пазарът и след това да се либерализира. Обратната ситуация би довела до задълбочаване на монопола и би дала възможност на монополния доставчик да извлече максимални ползи и да постави бариери пред навлизането на други играчи на пазара.


В момента, ако си мислим, че "Овергаз" иска да се либерализира пазарът, за да се предизвика конкуренция, всъщност ще създадем една лъжлива картина на пазара. "Овергаз" и "Булгаргаз" получават гориво от едно й също място.


Всъщност чрез включването на "Овергаз" като конкурент на "Булгаргаз" компанията ще може да заеме най-добрите позиции на пазара, като привлече най-добрите консуматори и платци. От друга страна, това ще затрудни участието на други лица. Може да се създаде ситуация, в която "Булгаргаз" няма да бъде в изгодно положение.


Може ли добивът на шистов газ да се превърне в алтернатива за България?
- България се включи в процеса за изследване на възможностите за добив на шистов газ. Търговете бяха спечелени от големи международни компании, макар все още да няма сключен договор с правителството. Шистовият газ е една нова възможност за развитие на енергетиката и една благоприятна перспектива за България като цяло.


Напоследък се появиха съмнения за влиянието на добива на шистов газ върху околната среда, които обаче все повече и повече се разсейват. Силни реакции имаше и в САЩ, и в Европа. В резултат на това бяха направени изследвания, които започнаха да разсейват съмненията. Установи се, че добивът на шистовия газ е безвреден, а използваният метод е безопасен.


В по-голяма част от щатите в САЩ е вдигната забраната за добив. Франция е една от страните, в които е забранено добиването по метода "фракинг". Тази технология обаче се подобрява. Тя представлява процес, при който под силно налягане в земната повърхност се вкарват вода с пясък и малко химикали, за да се предизвика разпукване на шистите. Недостатък на технологията е шумът, който предизвикват сондажите, но напоследък те се ограждат с панели, за да се намали разпространението на звука.


Освен това пясъкът се замества с по-леки керамични частици, които по-лесно се вкарват в скалата. Самите химикали, които се използват, са в безвредни количества и част от тях се използват в хранителната промишленост и земеделието. Подобрение е и обединяването на няколко сондажа в един, което ограничава територията.


Така например, ако искаме да добиваме около 1 млрд. куб. метра, ориентировъчно трябва да направим около 150 сондажа, при обединяване бройката им намалява многократно. Това е на база резултатите от проучванията в Полша и ако при нас се открият подобни запаси.


България е малка страна и не може да добива огромни количества, подобни на САЩ, 1 млрд. куб. метра в година би било една съвсем прилична картина. Не трябва да се борим за големи количества, които да изнасяме, а по-скоро да можем да покриваме поне една трета от потреблението си.


Ако в момента Русия и Украйна не успеят да се договорят за транзита и отново спрат доставките, в различна ситуация ли ще бъде България в сравнение с 2009 г.?
- За съжаление няма разлика в съществуващите условия в България в сравнение с 2009 г. Може би малко е подобрена ситуацията в газохранилището в Чирен, където има създадени допълнителни капацитети. Готовността за заместване на газа може би ще бъде по-голяма и "Топлофикация - София" лесно ще може да превключи на мазут. Освен това ще има по-добра готовност за използване на реверсивната връзка с Гърция.


Може ли да очакваме цената на газа да продължи да се увеличава поне до края на 2012 г.?
- Може да очакваме само поскъпване на газа, въпреки че през последните месеци наблюдаваме известно поевтиняване на петрола, освен това има излишък на гориво. Има много газ, но няма пътища за неговата доставка. От друга страна обаче, разходите за проучване и добив се увеличават, защото в световен мащаб намаляват сравнително лесно достъпните находища.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sv84
  sv84
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Правилно! Иначе все едно нищо!

 2. 2 Профил на rusehlorenmutant
  rusehlorenmutant
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бат Вальо, бат Вальо, дан си мислиш чи кат употребяваш таквиз чужбински думички: "диверсифицира, после да се либерализира" чичо Спас от Долни Богров, като ви гледа цените няма да разбере, че па я осрахте?!!!

 3. 3 Профил на fatdaddy
  fatdaddy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредният лъжец, обслужващ финикийски интереси и покрай това и крадец.
  Моля, не пускайте в публичното пространство такива хора - давате лош пример на младото поколение .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK