"Файненшъл таймс": Европейските банки ще се нуждаят само от 80 млрд. евро

Няма да се налага спасяването на британски финансови институции


- 40-50 млрд. евро ще са нужни за най-големите във Франция, Италия и Испания

Планът на Европа за укрепване на банковата си система може да струва далеч по-малко от очакванията на повечето анализатори. Според най-новите официални прогнози недостигът на капитала, който банките трябва да си подсигурят през следващите шест до девет месеца, се оценява на по-малко от € 100 млрд., съобщи в. "Файнешъл таймс".


Запознати с резултатите от последните стрес тестове на банките в Европа от последния месец заявиха, че Европейският банков регулатор (ЕВА), който ги проведе, е предложил банките да повишат капитала си с около € 80 млрд. Според тях това ще позволи на банките да посрещнат новите изисквания за 9% капиталова адекватност - т.нар. капитал от първи ред (Tier1).
Оценката на Европейския съюз за необходимите пари за рекапитализация се приближаваше до тази в последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ), който определи € 200 млрд. дупка в балансите на банките, ако се стигне до отписване на суверенен дълг. Това пък също така е далеч и от оценките на редица анализатори, които твърдят, че банките биха могли да имат нужда от € 275 млрд.


Европейските лидери се очаква да ратифицират плана за банките в края седмицата заедно с по-широки инициативи за укрепване на еврозоната, включително и за използване на Европейския механизъм за финансова стабилност като средство за гарантиране на суверенните дългове на нуждаещите се страни.


Предполагаемият компромис, чрез който да се позволи на страните да дават държавни гаранции за банковите облигации, се разглежда като изключително важен, за да се размразят дълговите пазари в Европа, коментира изданието.


Една от причините за по-ниската последна прогноза е фактът, че EBA е включил в последните стрес тестове по-добре представящите се банки от Великобритания и Германия, които имат положително влияние върху общата капиталова позиция на финансовите институции от региона. По този начин се компенсира състоянието на държавните дългове на периферните страни от еврозоната.


Използваната методология гарантира, че банките във Великобритания няма да имат нужда от рекапитализация изобщо. Това изключително много облекчава правителството на Обединеното кралство, което се опасяваше, че може да се наложи допълнително инжектиране на пари за спасяването на вече частично национализираната Royal Bank of Scotland, което е политически чувствителен въпрос.


В една от предишните оценки, направена от анализатори на Credit Suisse, се очакваше RBS да има недостиг на капитал от € 19 млрд. Според използвания модел 40 до 50 млрд. евро на година ще бъде недостигът на капитал за най-големите банки в Европа, главно в Италия, Франция и Испания. Останалите ще бъдат за по-малки кредитни институции от периферията на еврозоната.


Критици обаче твърдят, че е нереалистично да се тестват банките за затрудненията им, свързани със суверенните дългове, а да не се включва рискът от драстичен икономически спад, който беше включен от EBA в стрес тестовете миналото лято.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK