Данъчните ще глобяват и за липса на трудови договори

НАП получава право да наказва и за нарушения по Кодекса на труда

Националната агенция за приходите също ще наказва работодателите, ако при проверките си установи, че те имат служители без трудов договор, или други нарушения на трудовото законодателство. Такава промяна в Кодекса на труда вече е обсъдена между Министерството на финансите и НАП и конкретните текстове предстои да се предложат за одобрение в Министерския съвет.


Ако това стане, проектът ще се гласува от парламента, като целта на финансовото министерство е промените да влязат в сила от Нова година. Промяната ще позволи на данъчните да проверяват имат ли работещите в дадена фирма трудови договори, дали те са регистрирани в тридневен срок от сключването им и дали служителите полагат повече труд, отколкото е записано в контрактите.


За нарушения на тези разпоредби в момента санкции издава само Главната инспекция по труда, но сега право да наказват ще получат и данъчните. Санкциите са от 1500 до 15 000 лв. за некоректните фирми, а отговорните длъжностни лица подлежат на глоба от 1000 до 10 000 лв.
Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов защити идеята, посочвайки, че в момента инспекторите на НАП установяват нарушения на трудовото законодателство, правейки данъчни проверки и ревизии, но не могат да налагат санкции. "Имаме същия проблем като при полицаите и митничарите.


Митническите служители не можеха да правят разследвания и задържания при акцизни нарушения, а полицаите, които имаха властта, нямаха компетенции по въпроса. Накрая проблемът бе решен, като дадохме разследващи правомощия по ГПК на митниците.


Подобна оптимизация целим и сега", обясни той.
"Идеята не е нова, но за първи път има политическо желание това да се разпише в законодателството", казаха данъчни пред "Дневник".


Изпълнителният директор на НАП ще определя кои служители във ведомството ще имат право да наказват за трудовите нарушения, гласят още предложенията за промени.


Това лято Националната агенция за приходите и инспекцията по труда правиха съвместни проверки в туристическите обекти по черноморските ни курорти. Целта бе да се провери дали хотелите и ресторантите използват нелегални работници - без трудов договор, или такива, които работят по 8 и 12 часа, но договорът им е за половин работен ден.


При установени нарушения данъчните начисляваха допълнителни данъчни и осигурителни задължения на хотелиерите и ресторантьорите, а глобите се налагаха от инспекторите по труда.


Според подготвяните промени данъчните няма да се нуждаят от трудови инспектори при проверките си и ще могат освен своята работа да налагат и санкции. В мотивите на проекта е записано, че данъчните инспектори ежедневно констатират нарушения на чл. 62 и 63 от Кодекса на труда (точно те регулират сключването, регистрирането и изпълнението на трудовите договори), но нямат правомощия да осъществяват контрол.


Нерегистрирането на трудови правоотношения пък е тясно свързано с укриването на задължителни осигурителни вноски и данъци и затова допълнителните правомощия на НАП ще помогнат за увеличаване на приходите в хазната, са мотивите на вносителите.


Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че Главната инспекция по труда има много повече задачи и правомощия по трудовото законодателство, докато данъчните следят само за изпълнение на чл. 62 и 63 от Кодекса на труда и правят това и в момента, като част от проверките и ревизиите са за укриване на данъци и осигуровки.


"Ако открием нарушение, уведомяваме инспекцията по труда да издаде наказателно постановление. Сега това ще се спести и наши служители ще издават наказателните постановления, но проверките ги правим и в момента, когато анализът ни покаже, че е възможно да има нарушения", каза той.


Той допълни и че трудовата инспекция има достъп до информационната база на данъчните и може да провери дали дадена фирма е проверявана наскоро, както и дали НАП са открили нарушения на трудовото законодателство.


От друга страна няма никаква гаранция, че ГИТ няма да проверява една фирма дни след като там са били данъчни. ГИТ също си имат своите задачи, но целта ни не е да убием бизнеса, а да гарантираме, че не се крият данъци и че законите се спазват, обясниха експерти от НАП.Представители на бизнеса: Подкрепяме предложените промени


Идеята на финансовото министерство бе подкрепена от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Нейният изпълнителен директор Евгений Иванов заяви, че укриването на осигуровки и данъци дава конкурентни предимства на фирмите от сивия сектор и затова организацията ще подкрепи всяко затягане на контрола.


"Възможно е да се получи и дублиране на проверките и една компания първо да бъде посетена от данъчни, а после от инспекцията по труда, но за да се наложи модел на коректно поведение, трябва да мине известен период, през който контролът да бъде стриктен", каза той.


По думите му доказаните нарушители трябва системно да се подлагат на проверки от различните контролни органи, докато не покажат, че са безупречни за дълъг период от време. "КРИБ е от светлия бизнес и не се противопоставяме сивия сектор да бъде преследван и наказван дотогава, докато не излезе на светло", обясни Иванов.


Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев също подкрепи идеята, но само по принцип. Причината е, че според него трябва да се предложат стимули за коректното поведение на фирмите и излизане от сивия сектор, защото свръхконтролът е благодатна почва за корупция.


"Не можеш да сложиш полицай до всяко дърво. И в момента сме на първо място по брой на полицаи, но престъпността расте. Единственият независим показател за бизнес средата - лихвените проценти по кредитите, остава висок, което не говори добре", обясни той.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Кое е новина ??? Може би, че НАП щели да започнат да си изпълняват задълженията ??? И само за Българи ли ще важат тези санкции ???

 2. 2 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  частниците нито касови бележки издават нито трудови договори сключват
  каква е тази дьржавана фискална политика

 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  За коректните работодатели нищо няма да се промени.
  А на останалите не им остава нищо друго освен и те да станат такива.

 4. 4 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1185 Любопитно

  А Главна Инспекция няма ли да почне да връща ДДС.
  Колкото и контролни органи да се създават, докато може да получаваш нула и да харчиш с хиляди нищо няма да се промени. И крайно време е да се схване кризата е за всички и за частника и за държавните фирми. Ако има държавни или общински фирми, които бавят заплати, не внасят осигуровки и т.н. да се закриват. Защото като глобят един частник за 5 работника по 10 хил. и те го закриват. В момента е масова практика работи едно ЕООД, една година не внася осигуровки и хоп Бай Асан от Лом стане собственик, а коректните нон стоп тормоз.

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  ......защото свръхконтролът е благодатна почва за корупция.......
  -------------------------------
  ...и не само.

 6. 6 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":

  Именно!

 7. 7 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  [quote#1:"442"] Може би, че НАП щели да започнат да си изпълняват задълженията ??? [/quote]


  Не е работа на НАП да проверява за това,дали има договори,а на Инспекцията по труда.

 8. 8 Профил на maria_magdalena2
  maria_magdalena2
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да вземат да направят общ контролен орган ,че ни писна от проверяващи ,от институции и институцийки .Какво ще проверяват ,то не остана икономика в тази държава само институции ,агенции и тем подобни.Ами тях кой ще проверява.

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  Значи ли,че и ИТ,и НАП ще глобяват за едно и също нещо?

 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Накрая пред фирмите ще има опашка не от клиенти, а от контролиращи. И то пред дребите фирми. В големите фирми се влиза след като "некой" звънне на "некой" и то само, за да им сервират кафенце.....

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Amico
  Amico
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Тия идиоти да се замислят в друга посока. Когато имаш нужда от някого за 2-3 дни в седмицата за по няколко часа пак трябва да му правиш трудов договор. Идиотизмите на нап и гит нямат край. Трябва да има почасово заплащане без да е нужен трудов договор. Това ще е от полза и за работниците и за работодателите. Трудовия договор си остава, но е въпрос на взаимно договаряне. Глобите са абсурдни! Нуждаем се от гъвкав пазар на труда, от повече свобода. Лошото е че чиновниците измислят все нови и нови малоумия и така се самовъзпроизвеждат. Трябват драстични съкращения в държавния сектор.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 13. 13 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Коя е организациято, която ще съди общината за счупените тротоарни плочки?

 14. 14 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  абе кога най после ще оставите хората да си заработват заплатите бе, по добре проверете на колко милиционера са им внесли осигуровки и здравна каса

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 15. 15 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":

  И аз за това помислих първо, докато четох статията.
  Аман от лапачи.

  nikoia
 16. 16 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Очевидно на данъчните им е дадена заповед - събирайте данъци и доходи! Лошата политика ще ги увери, че ще върнат събраното двойно с решение на Европейския съд.

 17. 17 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  трудовият договор е противоконституционен
  а гражданският договор е конституционен
  защото всички са граждани на бьлгариа

 18. 18 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Подобна оптимизация целим и сега"

  Двойни проверки каква оптимизация е? Като ще проверяват данъчните, инспекторите по труда да бъдат съкратени

  ще се оправим...сами
 19. 19 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Доколкото разбирам, от всичко това печели Ахмед Доган и комунистите, които построиха ненужните, но по за 1 млрд Цанков камък и площадка за АЕЦ Белене. Защото нито работодателите, нито наетите печелят.

 20. 20 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Контрол - ок. Но защо за едни има повече контрол отколкото за други? Номера е че още има чадъри и чадърчета над различни кръгчето от братЧедчета и тн.
  Безнеса няма проблем с проверките ако условията са едни за всички....НО....

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 21. 21 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "ЗА Революция":

  "Идиотите" не се вълнуват от такива "дребни" грижи. Те имат нужда от пари сега. Дали работодателят ще фалира, дали работникът ще бъде съкратен, дали на работника въобще ще му остане нещо, ако се регистрира неговия трудов договор - за ГИТ и НАП това са незначителни проблеми. Служителите там имат задача да осигуряват приходи на държавата и те за материално заинтересовани да налагат високи глоби и да изискват стриктното спазване на закона, дори то да е в разрез с елементарната икономическа логика. Въпросът е кога хората в България ще разберат най-накрая, че лявото и дясното не са абстрактни понятия в политиката, а съвсем осезаеми реалности, които действително бъркат в техния джоб. Искате социална държава, с преразпределение около 40 процента, че и повече? Тогава държавата става съдружник на вашите приходи с дял от 40 и повече процента, и нещо повече - на опашката на приоритетите тя се нарежда първа - преди семейството, родителите и пр. Вие може да си мислите, че работите за себе си; действителността е, че работите първо за държавата и едва след това, ако ви е останало нещо - то е за вас. Докато популярността на политиците се увеличава с обещания да "дават", нещата ще бъдат зле. Когато най-накрая хората осъзнаят, че това "даване" означава доста повече "вземане" и оттеглят подкрепата си от политиците, които поддържат високото преразпределение, тогава може би ще настъпят по-добри времена. А дотогава ще живеем в нация от процъфтяващи чиновници, депресирани работници, угрижени работодатели и увеличаващ се брой престъпници.

 22. 22 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 23. 23 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#21] от "Петкова":

  поздравления за добрия постинг.

 24. 24 Профил на noun
  noun
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Масова практика в България от много време е осигурителния праг да не е достатъчен да се класираш даже за кредит от 1000 лева в която и да е банка. В същото време ти дават парите в плик, все едно дон Корлеоне раздава дивиденти за добре свършена работа. Това трябва да се прекрати незабавно! каквито и оправдания да слушам по този въпрос, виждам ръката на мафията. Така държава няма да построим никога!

  С ГЕРБ до гроб!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK