Русия не е готова да замени Китай в добива на редки метали

Редките метали се използват в производството на хибридни автомобили и ветрогенератори<br />

© YURIKO NAKAO

Редките метали се използват в производството на хибридни автомобили и ветрогенераториЩе измине десетилетие, преди Русия, която притежава до една трета от световните залежи на редки земни метали, да разработи тези ценни ресурси и да запълни пазарния вакуум, причинен от отдръпването на Китай. Това се казва анализ по темата на агенция "Ройтерс".


Миналата седмица в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че китайската "Бату стийл", която генерира почти половината от световния добив на леки редки земни метали, ще замрази производството си за месец, за да задържи цените високи. Заради земетресението и цунамито в Япония много японски производители на електроника свиха потреблението си на редки метали и това смъкна цената им.


Китай контролира около 95% от пазара на 17-те елемента, които са особено важни за производството на хибридни автомобили, вятърни генератори и дори ракетни установки. Пекин обаче намали квотите за износ с около 40 на сто през последните две години и това изстреля цените на металите.
Фирми от САЩ и Австралия успяха бързо да организират собствени мини и да възстановят стари дейности.


По-голямата част от руските залежи въобще не са разработвани. Оценките за състоянието им се различават драстично. Местните геолози твърдят, че количеството е почти 30% от това на цялата планета. Според Американския геофизичен институт (USGS) в страните от бившия Съветски съюз запасите на редки метали са 19 млн. тона, или 14% от световните.


Проф. Род Егърт от Колорадското минно училище е съгласен, че Русия наистина има потенциал. "В страната са намирани находища, но не са били превръщани в доказани и рентабилни за добив залежи", казва той. "Ако те започнат сега, в края на това десетилетие може и да произвеждат", смята Джак Лифтън от индустриалната консултантска фирма "Текнолъджи метълс рисърч".


Индустрията в Германия е готова да купува ценните суровини. По време на визитата си в Хановер през юли президентът Дмитрий Медведев заяви, че страната му може да се превърне в ключов доставчик за германската икономика.


Производството в Русия е ограничено до едно предприятие в Мурманска област, останало от времето на комунизма. Ловозерският добивно-обогатителен комбинат е единствената работеща мина за редки метали в Русия, като се изключат малките количества, получени като страничен продукт в други производства.


Лопаритовият концентрат на комбината съдържа леки редки земни метали като лантан и церий. Тази година компанията очаква да добие 12 000 тона концентрат, с около 1000 тона повече спрямо миналата година. Обикновено суровината се превозва до преработващо предприятие в Урал, което изнася оксиди за технологични и металургични компании в Естония и Казахстан.


Находището "Томтор" в автономната република Якутия съдържа най-важните неразработени залежи в Русия. "То е свръхгигантско", коментира Александър Самонов от Руския институт по геология на рудите, петрография, минералогия и геохимия. По думите му в находището се крият 150 млн. тона руди с 12% концентрация на редки метали.


Цените на леките редки метали като лантана, използван в системите за крекинг на петрол и никел-металхидридните батерии, обаче продължават да растат. "Ройтерс" цитира данни, според които спот цените на лантана се движат между 130 и 140 долара на килограм. За сравнение, цената през 2010 г. е била 35 долара, а през 1999 – 85 цента.


Според Майкъл Нестур от консултантската "Ърнст енд Янг" досега Русия е стояла встрани от пазара, защото цените били сравнително ниски, бумът в търсенето на металите за производството на смартфони и ветрогенератори предстоял. Ако руските фирми искат да увеличат износа на редки метали, те ще трябва да си партнират с преработващи компании, за да се гарантират инвестицията и търсенето.


"Те трябва да се свържат с производители на постоянни магнити, металургични фирми, вятърни разработчици, автомобилния сектор", съветва Нестур. По думите му груба оценка за находището "Томтор" показва, че преработващо съоръжение там ще струва между 100 и 300 млн. долара.


Проблемът с инфраструктурата също не трябва да се пренебрегва и според Джак Лифтън Русия трябва да помисли за железопътните и корабните връзки към находището.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "Томтор" е остров от бившия архипелаг Гулак и се намира близо до най-студеното място на света.
  Тъй като в Русия все още не са върнати политическите затворници (Путин и Медведев работят по въпроса) много трудно и скъпо ща се разработи.
  Ще има да чакаме това находище.

  Миша
 2. 2 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Ако руските фирми искат да увеличат износа на редки метали, те ще трябва да си партнират с преработващи компании, за да се гарантират инвестицията и търсенето.

  "Те трябва да се свържат с производители на постоянни магнити, металургични фирми, вятърни разработчици, автомобилния сектор", съветва Нестур.
  ------------------------------
  Не мерси! С никого няма да се свързваме. Ако трябва след 100 години ще ги разработим, но никой няма да слага ръка върху нашата собственост.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK