Войната за депозитите вдига разходите на банките в Южна Европа

Намалялата търговия на пазарите на дълг изостря конкуренцията при спестяванията

Войната за депозитите вдига разходите на банките в Южна Европа

© PAUL HANNAИспанският пожарникар Антонио Касадо държи около 80 000 евро в брой в Banco Popular Espanol в продължение на година, докато търси място къде да ги инвестира. А офертите със сигурност са доста, съобщава в свой анализ Bloomberg.


Мениджърът на Banco Popular в Мадрид се опитал да продаде на Касадо десетгодишна облигация с възвращаемост 8.25%, споделя пожарникарят в интервю. Другите опции включвали и търговски книжа от Bankia SA или двегодишни испански държавни ценни книжа с възвращаемост около 4%.


"Има толкова много оферти за спестяванията ми на пазара сега", казва Касадо и добавя, че няма да се довери на продуктите, предлагани от банките, а вместо това ще инвестира в акции на Telefonica, които обещават доходност около 10%. "Вероятно е добра идея да не си държа парите неинвестирани за твърде дълго."
Банките в Португалия, Испания и Италия - страните в Южна Европа, които са лошо ударени от дълговата криза, се състезават да привлекат средствата на спестители като Касадо. Тази надпревара намалява печалбите на кредиторите и натоварва икономиките с по-високи цени на кредитите, които още ще забавят растежа.


Средните лихви по нови депозити до една година са скочили с почти 60% в Португалия и 72% в Италия тази година – знак как дълговата криза в Европа вдига цената на спестените пари.


Лихвите по депозити растат


"Всички преследват парите ви – от банките до правителството", казва Хавиер Сантома, професор по финансов мениджмънт в университета IESE, Барселона. "Единственият начин това да спре е проблемът, който стои в дъното, да се разреши и държавните финанси да се приведат в ред."


Лихвите върху нови банкови депозити със срок до една година са се покачили от 2.56% до 4% в Португалия от миналия декември насам. В Италия за същия период лихвите са скочили от 1.40% на 2.41% според данни на ЕЦБ. Най-голямата публична банка в Португалия – Banco Espirito Santo, предлага 4.83% годишна лихва по тригодишни депозити на стойност над 1000 евро.


В Испания текат проверки


В Испания през май правителството дори започна да "наказва" банките, които предлагат твърде високи лихви по депозитите, като ги накара да внасят по-голям процент от тях във фондовете за гарантиране на влоговете. Средните лихви по нови банкови депозити останаха около 2.6% в Испания тази година.


Това не спира състезанието на банките за привличане на спестявания на гражданите. Правителството и местните власти също участват в надпреварата, след като провинциите Каталуня и Андалусия пуснаха собствени облигации.


"Състезанието за депозити между испанските банки сигурно е по-трудно сега отколкото те си представяха, че ще е преди шест месеца", казва Дейръх Куин, анализатор в Nomura International в Мадрид.


По-високите разходи на банките за търговско финансиране са симптом за намалялата търговия на пазарите на дълг, което изостря конкуренцията за спестяванията на клиентите, докато кредиторите свиват балансите си, за да покажат на инвеститорите, че основите им на финансиране са сигурни.


Финансиране на едро


Петте най-големи банки в Италия, Испания и Португалия събраха повече от 200 млрд. евро в средносрочен и дългосрочен дълг с падеж преди 2013 г., показват данните на Bloomberg.


Последния път, когато португалска банка излиза на пазарите на дълг на едро, е през март 2010 г., а продажбата на облигации за 1 млрд. евро от Banco Santander беше последната за испанските банки. UniCredit, най-голямата италианска банка, плати рекордна лихва за италиански облигации през август, когато събра 1 млрд. евро от продажба на 10-годишни ценни книжа с възвращаемост 2.15% над средната лихва за пазара.


Португалската Banco Espirito Santo обяви през август, че е намалила раздадените кредити с 3.1% спрямо година по-рано и е увеличила клиентските депозити с 23%. Това е довело до спад в съотношението заеми към депозити до 155% спрямо 198% година по-рано.


По-ниското отношение е знак, че банката разчита по-малко на източници на финансиране като продажба на облигации, за да поддържа бизнеса си. Santander очаква кредитирането в испанската клонова мрежа да се свива с 3% на година до 2013 г., след като банката намали съотношението кредити към депозити от 159% през 2009 г. до 134% сега.


"Що се отнася до увеличаващите се лихви по депозитите в португалските банки, ситуацията е трудна, но има лесно обяснение - никоя банка не е могла да излезе на пазарите на дълг от пролетта на миналата година", казва Андре Родригеш, анализатор от Caixa-Banco de Investimento SA в Лисабон. "Това е знак, че на банките им трудно."Икономиките на трите страни понасят бремето на вдигащите се разходи за финансиране, докато банките ги прехвърлят на клиентите, като увеличават лихвите по заемите. Средната лихва по нови корпоративни кредити на стойност до 1 млн. евро в Португалия е скочила от 5.9% през декември до 7.23% през август, показват данните на ЕЦБ. В Испания увеличението е от 3.8 на 4.6%, а в Италия - от 3.2 на 4.1%.


Кредитите свършват


"Банките масово сменят цените на продуктите си, което оказва отрицателен ефект на обемите на кредитиране", казва Рони Рен, банков анализатор в Keefe Bruyette & Woods Ltd. в Лондон. "Това е още един фактор, който ще доведе Италия до рецесия през следващата година."


В Испания депозитите на хора от еврозоната са паднали с 0.4% спрямо година по-рано. В Португалия те са се повишили с 5.7%, а в Италия – с 4.3%, показват данните на ЕЦБ.


За испанския пожарникар Касадо банките, които се състезават за парите му, означават по-голям избор, но не и по-голямо спокойствие. "Имам съмнения за стабилността на испанските банки", казва той. "Може да има някои отрицателни изненади в следващите месеци."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK