Olympus е платил на консултантите си рекордна за всички времена сума

Таксата от 687 млн. долара, платена от японската компания Olympus на финансовите консултанти по придобиването на британския производител на медицинско оборудване Gyrus, бие всички рекорди, съобщи "Ройтерс". Това е най-голямата такса, платена при сделка по придобиване, показват историческите данни на агенцията.


Предишният рекорд – 217 млн. долара са платени при поглъщане за 70 млрд. евро през 2007 г. на ABN AMRO от RFS Holdings.


"Тази сума не може да е истинска", коментира пред медията директора "Сливания и придобивания" в голяма европейска инвестиционна банка, пожелал анонимност. Olympus плати тази сума на неясни консултантски компании за придобиването на Gyrus през 2008 г. за общо 2.2 млрд. долара. Така парите, дадени на консултантите, са близо една трета от цената на придобиването, което е гигантско съотношение спрямо обичайните равнища.
Обикновено консултантите взимат под или около 1 процент от стойността на транзакцията. Това плащане е в центъра на скандала, който започна преди повече от седмица между освободения от поста изпълнителен директор на компанията Майкъл Уудфорд и японския й мениджмънт.


В средата на октомври от Olympus съобщиха, че са освободили Уудфорд заради неразбирателство с останалия мениджмънт. Самият Уудфорд пък заяви, че е уволнен, защото е поставил въпроса за това плащане и след това сезира за него британските и японските власти. От компанията отрекоха да има нередности по случая.


"Ройтерс" коментира, че стандартните такси при такъв тип сделки започват от 1 процент от стойността им при суми от 500 млн. долара и намаляват с нарастването на транзакциите. Така при сделка за 3 млрд. долара консултантите би трябвало да получат 50 базисни пункта такса, или около 15 млн. долара.


Другото необичайно в случая е, че голяма част от заплащането на консултантите е станало под формата на преференциални акции, които са надули цената над първоначално договорените 100 млн. долара, според доклад на PricewaterhouseCoopers, предоставен на Уудфорд.


"Това не е обичайна бизнес практика", коментира и базиран в Токио банкер, който се занимава със сливания и придобивания. Пожелал анонимност, той допълва, че всички в бранша са изненадани от тази цена.


В сряда от компанията се опитаха да разграничат стойността на таксата от тази на преференциалните акции, но дори и получената разлика от 244 млн. долара е прекомерно голямо заплащане за финансови съвети при такава транзакция. Продължаващият скандал изтри голяма част от пазарната оценка на компанията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK