Ремонтът на летище Варна затваря "Албена"

Търпим негативи от затварянето на летище Варна и с нетърпение чакаме да се реализира решението на премиера за летище Балчик." Това каза изпълнителният директор на "Албена" Красимир Станев. С месец по-рано ще затвори хотел "Фламинго", тъй като туристите не могат да кацат във Варна. Вместо планираната дата 10 декември хотелът спира да посреща туристи още на 6 ноември.


Това лято комплексът е посрещнал 6% повече туристи от миналата година, но печалбата на дружеството е между 5 и 10 на сто по-малка, каза още Станев. Обяснението му е, че са направени по-големи разходи за ДДС, увеличени са и заплатите на служителите във фирмата.


"Очаквахме повече германци в курорта, това показваха и записванията, но се оказа, че българи и румънци са купили почивки за "Албена" от немски туроператори заради по-атрактивните цени", е констатацията на Станев. Двойно е нараснал ръстът на полските туристи в комплекса. Увеличение има и на руския пазар. Туристическата фирма ще разчита на руснаци, румънци, скандинавци и българи следващата година. Планира ръст на израелския пазар.
Цените на пакетите за следващия сезон остават почти като досегашните. Със западноевропейски туроператори вече е договорирано увеличение на цените между 2 и 6%, а за българи оскъпяването няма да е повече от 4 на сто.


За поредна година от началото на кризата дружеството не предприема мащабни инвестиции. Планираните средства за следващата година са около 1,5 млн. лв. и ще бъдат вложени в обновяване на ресторанти.


На извънредно общо събрание акционерите на "Албена" АД гласуваха преобразуване на дружеството и отделяне на "Приморско клуб" ЕАД. Прието беше предложението на представителя на "Албена холдинг" в съвета на директорите да влязат "Албена" АД, Красимир Станев и независимият член Стефан Пейков. Новото дружество е с капитал 2 млн. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK