Бюджет 2012 - с малко повече пари за образование и култура и малко по-малко за сигурност

Нуждата от намаляване на разходите за МВР няколко пъти вкарва в публични спорове двамата вицепремиери Симеон Дянков (на преден план) и Цветан Цветанов (вдясно до премиера Борисов). Сега изглежда те да са се разпбрали за малко намаление на парите за сектор "Сигурност".

© Анелия Николова

Нуждата от намаляване на разходите за МВР няколко пъти вкарва в публични спорове двамата вицепремиери Симеон Дянков (на преден план) и Цветан Цветанов (вдясно до премиера Борисов). Сега изглежда те да са се разпбрали за малко намаление на парите за сектор "Сигурност".Малко повече пари за образование и култура и малко по-малко за сигурност и отбрана през 2012 г. Това предвижда проектобюджетът за следващата година. Той беше обсъден на извънредно заседание на правителството днес и по-късно публикуван за обсъждане.


Преглед на проекта показва, че планираните средства за 2012г. са почти като "под индиго" спрямо тази и много от министерствата ще трябва да работят със същите бюджети или с минимални разлики.


"Бюджетът за 2012 г. в номинал е същият като този за 2011 г.", потвърди и вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след заседанието на правителството. Той обясни, че в разходната част се предвиждат около 20 млн. лева по-малко, заради целта дефицитът да бъде намаляван всяка година. За почти всички министерства, с изключение на културата, образованието и науката, бюджетите номинално остават едни и същи, каза още Дянков.
"Старали сме се за наука да влязат повече пари - общо 45 млн. лв. повече. Около 15 млн. лв. повече са предвидени за култура, около 10 млн. лв. повече са предложени за системата на правосъдието, заради специализирания съд. Между 23 и 25 млн. лв. повече ще струва на държавата предложението на социалния министър Тотю Младенов за увеличение на минималната работна заплата, ако се приеме", каза още Дянков, цитиран от БТА (повече по идеята за скок на миниланта заплата до 290 лева от април 2012 - тук).


МВР ще получи под 1 млрд. лв. от бюджета за 2012 г., а отбраната – с 10 млн. лева по-малко, уточни финансовият министър. За 2011 г. бюджетът на МВР беше 1.05 млрд. лв. Най-много – с 20% според проекта са намалени разходите за разузнаване. Финансовият министър не отговори каква е причината.


Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отбеляза, че бюджетът в сектор "Сигурност" ще бъде ограничен с около 6-7 млн. лв. ДАНС също ще има по-малък бюджет от досегашния. Целта е средствата да бъдат насочени в приоритетните сектори. Според вицепремиера има пълно разбиране от хората в сектор "Сигурност", като ще се работи повече по възможностите за европейско финансиране. С намалението на средствата ще се търси намаляване на разходите по използването на СРС, добави още Цветанов.Защо проектобюджетът се гледа извънредно и след изборите
По закон проектобюджетът трябва да бъде внесен в парламента до края на октомври. В изборната нощ премиерът Бойко Борисов обеща той да бъде обсъден през седмицата между двата тура, като в четвъртък ще бъде представен на работодателите и синдикатите в Тристранния съвет. На 31 октомври, ден след втория тур на изборите, правителство ще заседава отново извънредно, за да приеме окончателния проект и същия ден той ще бъде внесен в Народното събрание, за да се спази закона.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Може би трябва да се изчака една-две седмици, предстоят решения от колосален мащаб в Европа, които сигурно ще дадат сериозни отражения. Каква файда да се губи времето на депутатите с проектобюджет, който само след няколко дни няма да е актуален...

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  ...Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отбеляза, че бюджетът в сектор "Сигурност" ще бъде ограничен с около 6-7 млн. лв...

  Мдааа..
  В бюджет 2011 МВР получава точно 1 милиард и 6 милиона.
  Без даренията.

  Милиардът си е закован. Пак!

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  Може би текста трябва да започва така: Малко повече пари за образование, култура и спорт и много по-малко за сигурност и отбрана през 2012 г.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

  Сроковете са за това да се спазват.
  Няма лошо. Така си е добре. Да не нарушават традицията да се спазва срока от вече толкова години насам.

  Освен това после бюджетът все си се "доработва" като дърпана баница, та всякак ще се съобразят с актуалните новини.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich":

  Е, как "много по-малко"?
  Пропускаш как са се наточили на еврофинансиране.
  При всички случаи ще е повече отколкото няколкото жалки "пренасочени" милиона.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Данооооф, не се ежи. Цецо се връща другата седмица на работа и ще запееш друга песен.

 7. 7 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":

  Може би е така, но си представям воя на графини и друга измет как 2 седмици след като е внесен за обсъждане, се налага корекция! Ще тръгнат пак философи да обясняват как било непростимо и последните 100 години никога не се е случвало!

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  "МВР ще получи под 1 млрд. лв. от бюджета за 2012 г., а отбраната – с 10 млн. лева по-малко..." - посоката е правилна, макар че отбраната ще е доста обрана.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  До коментар [#7] от "nqma zna4ka koi":

  Ооо, аз, изхождайки от първите информации, от сега още имам два-три пункта за виене. Направо бодат очите.
  Ама чакам да излязат подробностите та да е конкретно и по същество.

 10. 10 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 616 Неутрално

  То друго не се и очакваше.
  Още през лятото в Доклада с оценката на програмата за реформи и Конвергентната програма е посочено, че до 2013 г правителството се ангажира пред ЕС да не прави резки движения - т.е. замразява индексации на пенсии и заплати.

 11. 11 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Това означава затвърждаване на статуквото: строга финансова дисциплина. Не че това е лошо, но не стига, трябва и икономически растеж. Дори богатите западни държави залагат на бюджети, стимулиращи растежа. Защото заложеният растеж от 2,9% може и да е по-добре от 0%, но така дистанцията с развития Запад се запазва.
  Защо всички правителства правят политика на принципа "най-малкото зло"? Как не се намери едно, което да рискува и да постави основите на солиден растеж? Докато се движим с растежа на ЕС никога няма да го настигнем, даже обратното - ще изоставаме все повече, защото един и същ процент от различни основи означава и различни резултати, за съжаление в наш минус. Явно още дълги години ще бъдем " най-бедната членка"...
  Апропо: много моля анти-ГЕРБ форумниците да не се радват, защото при техните партии и това го нямаше.

 12. 12 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Така е най лесно,пък после да му мислим.

  IVONIV
 13. 13 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#10:"chara"]да не прави резки движения -[/quote]
  Няма как и да ги направи! В страната реално работят има, няма два милиона х 600лв средна заплата, на която вземат 50%, като ДОД, осигуровки, ДДС. = 600 милиона на месец, нека да има някой акциз, някоя фирма платила данък печалба = 1млрд. На година 12 милиарда! Само пенсиите са 5-6 милиарда, мвр 1, мно 1, здравеопазване 3, наука и образование 0.5. Еврофондовете са на нула. А трябва и да се строи нещо!

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#11:"mladenvladimirov"]Дори богатите западни държави залагат на бюджети, стимулиращи растежа[/quote]
  Ти не разбрали, че се надяват ония да обедняват. Те затова толкова се радваха на събитията в Гърция. Ако спечелят изборите, нищо чудно Бойко с печален тон, връщайки се от Брюксел да каже, че е много тежко и даже ще трябва да се намаляват доходи!

 15. 15 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 616 Разстроено

  До коментар [#14] от "ban":

  По повод събитията в Гърция. Преди два дни в новинарска емисия в 17.00 ч излъчиха интервю по ТВ7 с една гъркиня, питайки я защо продължават да стачкуват. Отговорът й беше буквално следния:

  Защото не искаме ЕС да ни превърне в Балканска държава като България и Румъния, да им работим без пари като българите и румънците и не искаме нищо гръцко да разпродаваме.

  Естествено интервюто не беше показано никъде по-късно.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на tonywolf
  tonywolf
  Рейтинг: 395 Весело

  Пък на нас в Университета за copy/paste ни пишеха цафета - пък сега какво - това бил "най-успешният" министър....

  По-добре да премълчиш и да те смятат за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения....
 18. 18 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  В крайна сметка най-много са орязали разузнавайнията и военните и доста по-малко МВР! Но посоката е ВЯРНА!

  Ако дадат още 10-20 милиона за образование ще е просто перфектният бюджет! Особено на фона на всички страни около нас където режат всичко като се започне от образование и здравеоопазване тъй като балона социална европа се спука!

 19. 19 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Перфектен бюджет! България е единствената страна в ЕС с повишен кредитен рейтинг през последните 3 години и в резултат сега сме единствената страна в ЕС която не реже масово от всички сектори. Включително сме една от само трите страни от 27-те в ЕС коино не режат от секторите здравеопазване и образование! Тъй като балона социална Европа се спука страни като Италия Белгия Франция и дори една Великобритания режат с милиарди от следващият си бюджет за здраве и образование. Образованието във Великобритания става нечовешки скъпо и на практика висшето си го заплащаш сам а в Б-я все още държавата субидира и то много яко!

  Така че на фона на действителността в цяла Европа наистина сме отличници!

 20. 20 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  "Бюджетът за 2012 г. в номинал е същият като този за 2011 г., каза министърът като посочи, че в разходната част се предвиждат около 20 млн. лв. по-малко заради целта всяка година дефицитът да бъде намаляван."
  Супер! Само един въпрос- тази година приходната част не се изпълни. При повтаряне на бюджета за 2011 как точно при същите разходи ще е 1.35% дефицитът, като приходите би трябвало да са с основа тазгодишните+взето изменение на данъчната тежест+примерно инфлация или ръст на икономиката-корекция заради по-малко осигурени при растяща безработица-вече познат ефект на намаляване на приходи при по-високи данъци и акцизи? Още от сега се залага бая по-сериозен дефицит от официалния. Не е ли по-правилното да се смята консервативно при по-ниски приходи, да се намалят разходите, а при преизпълнение на приходната част за 2013 да се залагат повече разходи? Все пак сме в криза и не е нормално да се очаква още днес да почне луд ръст и да се наемат нови хора повсеместно.

 21. 21 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Глупава работа.И защо трябва да е 1.35% дефицитът?Ако е 2.7% и по този начин поотпуснат малко пари да се разплатят с бизнеса и да се пораздвижи икономиката ,кво ще стане?Аман от тоя Дянков, политиката му е пример за вредата от тясно фискалното мислене.

 22. 22 Профил на miro911_112
  miro911_112
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#18] от "merkel":

  Какво са орязали, бе огф? Инфлацията ни орязва нас, орязали 0.6% МВР, а те разхищават като за световно...
  Тези 6 милиона са им даренията!
  Нищо не са пипнали да орежат!
  85% от този милиард отиват за заплати и осигуровки,
  за патрулките гориво даже няма достатъчно...!!!

 23. 23 Профил на velkovski
  velkovski
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Йе как се разбързаха?!

  Дайте ми жена, която обича бира, и ще завладея света. - Кайзер Вилхелм
 24. 24 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  [quote#23:"velkovski"]Йе как се разбързаха?! [/quote]
  И то след изборите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK