Министрите изглеждат доволни от бюджетите си за 2012 година

Лиляна Павлова, регионален министър

© Цветелина Белутова, Капитал

Лиляна Павлова, регионален министър
"Следващата година ще бъде сериозна строителна година"
Лиляна Павлова, регионален министър


"Ако има намаление на бюджета за министерството, ще го усетите по моята оставка"
Вежди Рашидов, министър на културата


"Средствата за здраве догодина няма да бъдат намалени, но няма и да са повече"
Стефан Константинов, министър на здравеопазването

Само няколко часа след изборната неделя правителството се събра на извънредно заседание в понеделник преди обед, за да обсъди бюджета за 2012 г. По закон проектобюджетът трябва да бъде внесен в парламента до края на октомври. След заседанието част от министрите коментираха дали са доволни от предвидените разходи за ведомствата им догодина.


Регионалните проекти ще се приоритизират
Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова каза, че са осигурени парите за зимно почистване както за тази, така и за следващата година. "Ще се справим с парите за почистването. Те са абсолютно достатъчни. Ние имаме и гъвкави договори, ще изплатим само тези средства тогава, когато е необходимо", обясни тя, цитирана от агенция "Фокус".


По думите й парите за МРРБ са малко по-малко от първоначалната прогноза на ведомството, но сега ще приоритизират обектите, които може да се довършат през 2012 г. и да бъдат въведени в експлоатация, а другите ще бъдат прехвърлени за следващ период. Бюджетът на регионалното ведомство през 2012 г. ще бъде като през тази - 248 млн. лв.


Аз съм на принципа, както казва и Мечо Пух – колкото повече, толкова повече. Винаги искаме повече пари, каза още Павлова. Тя заяви, че ще е доволна, когато в бюджета има повече пари за инфраструктура, но уточни, че и така има достатъчно средства за изграждане на всички ключови обекти за 2012 г.


"Имаме предвидени 180 млн. лв. като разходен таван, с които да се разпореждаме, средствата по държавни инвестиционни заеми, откъдето финансираме всички пътища, приоритетни пътни обекти чрез програма "Транзитни пътища 5", чрез Световната банка и Европейската инвестиционна банка. Имаме възможност да си довършим обектите, които започнахме", заяви Павлова.


"Средствата, необходими като финансиране по оперативните програми "Регионално развитие" и "Транспорт", са осигурени. Разплащаме, нямаме проблем с оперативните програми, в това искам да уверя и строителите, защото ще разчитаме другата година да е много сериозна строителна година", каза още регионалният министър.


Транспортният министър трябва да търси допълнителни приходи


Министърът на транспорта Ивайло Московски отбеляза, че препоръките към неговото министерство са били да се търсят допълнителни приходи чрез освобождаване от неоперативни активи от всички дружества, които са към министерството.


Образователният министър е доволен


С около 50 млн. лв. се предвижда да бъде увеличен бюджетът на Министерството на образованието, младежта и науката за следващата година, каза министър Сергей Игнатов. По думите му образователното е едно от малкото министерства, което има реално повишаване на бюджета.


"Ще повишим стандарта, ще реализираме всичките политики, свързани с целодневната организация, и на фона на това, което се случва в света, съм доволен", обещава Игнатов.


Здравният министър д-р Стефан Константинов обаче не е удовлетворен


от предвидените в проектобюджета за 2012 г. средства за здравеопазване. Това обяви той (цитиран от "Фокус") след работното заседание в Министерския съвет: "Средствата за здраве догодина няма да бъдат намалени, но няма и да са повече."


По думите му към момента не е ясно с какви средства от предвидените за здравеопазване ще разполага Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и с колко министерството. Това не е окончателният вариант на проектозакона, преговорите продължават, уточниха още от здравното министерство.


Управителите на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков и на НЗОК д-р Нели Нешева, които се разпореждат с парите за пенсии и за повечето здравни услуги, не са присъствали на закритото заседание на кабинета.


Културата иска повече пари за реформи, Рашидов заплаши с оставка


"Ако има намаление на бюджета за министерството, ще го усетите по моята оставка", каза министърът на културата Вежди Рашидов след заседанието. По думите му проектобюджетът за управляваното от него министерство се запазва, но ведомството има нужда от малко повече средства заради реформата.


Положението в Европа не е добро, има сериозни проблеми и въпреки всичко в тежката криза парите за кино никога не са били толкова, колкото бяха за тази година, коментира министърът.


Малко повече пари за водни проекти догодина


Бюджетът на министерството на околната среда за следващата година остава почти непроменен – приходите му се очаква да нараснат с 0.25 млн. лв., а разходите – да намалеят с около 0.42 млн. лв. В бюджета на подчиненото му предприятие за управление на екодейностите (ПУДООС) обаче са заложени 14.2 млн. лв. повече капиталови разходи, с които ще се финансират основно малки водоснабдителни обекти, канализация и пречиствателни станции за отпадни води.


От министерството подчертаха, че парите за околна среда ще са значително повече от бюджета на самото ведомство, визирайки средствата от програма ИСПА и от оперативната програма "Околна среда", планирани за догодина. С тях се финансират проекти за канализация, пречиствателни станции и депа за отпадъци. В тази връзка министерството планира откриване на 25 нови депа през 2012 г.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Бат'Бойко им е казал да са доволни и те са доволни.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 2. 2 Профил на Георги Иванов
  Георги Иванов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Защо ли и Цвъчко не се обади да протестира,при 1 милиард и кусур не стигащи,при 6 млн. лева дарения от Сульо и Пульо за бензин и сега да отрежат много милиони левове от бюджета.Сещате ли се как ше ви посрещат вече полицайте,да не уточнявам катаджийте

 3. 3 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "абсолютно достатъчно" казва лилит Павлова МРРБ, което е нещо като абсолютно бременна и абсолютно умрял

  Но, това момиче знае английски и руски и не може да се очаква ,че ще знае и български

  Още повече тя е абсолютно съгласна с каквото и да каже Борисов/Дянков защото е сложена в министерството само да слуша и изпълнява , а не да мисли и да гради

  Най-страшното е доволни министри, защото тогава със сигурност ще имаме недоволни граждани!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK