Държавата може да бръкне още по-дълбоко във фискалния резерв


- 3 млрд. лв. е прагът, до който може да пада резервът

Правителството ще си осигури възможност да продължи да финансира част от дефицита и някои проекти с пари от фискалния резерв. В проектобюджета за догодина минималният му праг, до който може да пада той, силно е свален - до 3 млрд. лв. при 4.5 млрд. за тази.


В първата половина от мандата на правителството Борисов размерът му значително се сви от над 8 млрд. до 4.99 млрд. лв. в края на август. Част от него отидоха за финансиране на проекти като новата спортна зала в София с над 100 млн. лв., а други за разплащане на задължения на държавата по стари договори и дефицита.
Именно използването на пари от резерва обаче позволи на България и да не задлъжнее сериозно през последните две години, когато държавният дълг се повиши минимално от 11 до 14% от БВП. За следващата година се предвижда той да нарасне до 19% от БВП. С идването на 2013 г. държавата се приближава до още едно предизвикателство - тогава трябва да се изплатят еврооблигации по външният дълг за над 800 млн. евро.


Така и през 2012 г. правителството залага опция да емитира облигации на международните пазари във валута с равностойността на 2 млрд. лв. Максималният размер на държавния дълг към края на идната година пък може да е 15.3 млрд. лв. при максимално допустим размер на дълга за тази година от 14.6 млрд. лв. Към края на август, за който са известни последните официални данни, държавният дълг е 10.59 млрд. лв., или 14% от БВП.


И за тази година обаче държавата си остави голяма свобода за привличане на нов дълг, но до момента не се е възползвала от това право. Министерство на финансите все още не е дало ясен сигнал каква ще е дълговата политика на държавата през следващите години, когато предстоят плащания и по глобалните ни облигации.


Неофициално се коментира, че те ще бъдат напълно или частично рефинансирани с нов дълг, но до момента няма никакви ясни сигнали. Разпоредби, позволяващи суапови операции и предсрочно изплащане, са вписани в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за бюджета за тази година, като същите текстове сега са вписани и в проекта за бюджет 2012.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Неутрално

  от 8 на 3 милиарда.

  Това е цената на управлението на ГЕРБ. Буферите свършиха, ще препоръчам на феновете на премиера да се приготвят за ТВЪРДО приземяване.

  и най-умният си е малко прост....
 2. 2 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  То, у нас има ли държава?!
  Беззаконието продължава!!

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#2] от "berbenkov":
  До коментар [#1] от "kardinalat":

  Резервът,другари,е за това,да се харчи ,когато приходите са недостатъчни!

  Сега ви питам,комунета: ЗАЩО СТАНИШЕВ ОПУКА 4 МРД,БЕЗ ДА ИМА ЗАЩО? САМО И САМО,ДА ГИ ОКРАДАТ?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#1] от "kardinalat":

  Лошото е че твърдото приземяване, няма да бъде само за привържениците на т.н. премиер, а ще засегне и всички останали!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 5. 5 Профил на Fenko
  Fenko
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ей ма сте едни. Ако управляваше тройната коалиция какъв мислите щеше да е резултатът. Герб е просто една алтернатива (все още недоизпипана докрай) на досегашните владетели на "пръстена" наречен власт. Като толкова плюете кажете една власт от тези в България, която би се справила по добре. Преди може да е имало "огромен" резерв, ама нищо позитивно не се случи, поне за нас нискостоящите. Така че преди да пишете помислете какво е било преди 4-5 години и какво е сега и каква е разликата. И гърците бяха много, дори прекалени добре няколко годинки, ама сега спестяванията им заминаха, а заедно с тях си заминават и те.

  "Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн
 6. 6 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#1] от "kardinalat":И от тия 3 млрд - 1,4 млрд от парите на НЗОК.Какво остава ? Остава вземане на заем от международните фин институции и след това девалвиране на лева.Вече не вървим към ръба,а очакваме пропадането.

 7. 7 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Тази статия е притеснителна и заслужава по-задълбочен коментар и също и по-детайлно разглеждане защо се залага намаление на резерва и увеличение на дълга от 14 на 19% от БВП. Може би тук е включен нов заем за рефинансиране на еврооблигациите, но нетното увеличение не е малко.
  Отново нищо не се казва за орязване на разходите на публичната администрация. Държавните хрантутници ще си живеят добре, ще си папкат на държавна софра, докато реалния бизнес изнемогва. Ето Кирил Вътев(месопроизводител) казва че държавата фалира стабилни, реални работещи фирми (като ги санционира за неплатеното от доставчиците им ДДС).
  Вижте краткото интервю http://regal.bg/show.php?storyid=1178880

 8. 8 Профил на hellstorm77
  hellstorm77
  Рейтинг: 624 Неутрално

  стига сте ревали-видяхме изборите сами си избирате безхаберници като Борисов после пари нямате... ами няма и да имате пак дадохте картбланш на полицаите какво мислите ще се случва занапред .... ида ревете и да не ревете това заслужава народа чиито най-представителен образ е човек с свинско челце и беден речник

  Je respecte ton avis, mais c'est pas le mien donc c'est pas le bon.
 9. 9 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 656 Любопитно

  До коментар [#3] от "lz2":

  Станишев опука много повече от 4 милиарда, защото забави, а в някои области спря и върна назад развитието на България.
  Колкото до резерва той може и да е по-малък от 3 млрд.
  През 2012 година предстои плащане по част от облигацитие емитирани от България. Вписването на клауза в бюджета за емитиране на нов дълг е резервиране на вариантите за плащане на тези облигации. Нетно, обаче размера и съотношението към БВП няма да се промени, дори може да намалее, тъй като е вероятно финансирането на плащанията по облигациите да е частично.

 10. 10 Профил на Георги Иванов
  Георги Иванов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Цялото Президенство е картонена фигура която само гълта средства от държавата.Излишно се помпат мускули на тези избори и това е само за спадане на общественото напрежение и мерене на ..... да не уточнявам де... сещате се сами.В условията на световна криза няма как се не се усети и при нас,то не,че не живеем в криза от а сега да не излъжа ама някъде от 70 г. на миналият век де,та досега няма управия. Лавират мъчат се но уви резултата е все един и същи- плащат сметката обикновенните хора,всички управляващи крадоха колкото можаха ,ама все пак накрая някой трябва да плаща парсото.Примера с Гърция е пред очите ни,и нас това ни чака само,че нямаме техните пари в ръцете на хората. Те затова си изнасят производството в нас а ние къде да се изнесем,част от българите се изнесоха,ама кризата удари цяла Европа и сега тихомълком се завръщат защото и навън няма работа.Гърция също строи магистрали,ама на 100 км. искат плащане за да продължиш,а в Атина за 100 м. отбивка от едната магистрала до другата си искат тяхното.Та няма ли реални реформи, съкращения в държавните и местните структури ще закъснеем както винаги след Европата с няколко години в жестоката криза.Жалко за обикновенните хора.

 11. 11 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 477 Неутрално

  За България плана на Дянков е ясен - Крадем по нататък от фискалния резерв, а за реформите пари няма, няма и да има.

  Но ще дойде часът Х и твоята оставка ще излезне на бял свят.

  Дянков Дянков абе защо ти като "толкова голям експерт по кризите" вместо да се криеш в България не отидеш до Париж и до Берлин и там да обясниш на Саркози и на Меркел как техните банки "трябва" да поемат удара по Европа по Гърция по еврото, ами си тръгнал предизборно да си правиш сам четки и ПР ?

  Ето както така спокойно си даваш голямите фантасмагории в българските медии вземи и се изясни във Франция и Германия пък да видим партньорите от Народната Партия няма ли да ти дрънат килимето под краката.

  Току виж от Париж те "изстрелят обратно" с еднопосочен билет за Световната банка на по-заден план за един два мандата за "повишаване на квалификацията".

  Дневник - много благодарности за материалите без автор, явно в България да си журналист все още не е безопастно.

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#1] от "kardinalat":

  Съотношението дълг/БВП се е качило от 11% на 14%, а тази година ще достигне 19%. В абсолютна стойност не знам колко заеми са взели, БВП също спадна. Но към тези 5млрд. трябва да се добавят и новите заеми.

  И закона не ги ли ограничава? Какви са тези постоянни емисии? Колко заеми ще взимат, и ако е разрешено 14,6 млрд., защо отиват на 15,3 млрд.?

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ами, вече имат цялата власт и по-лошото нямат никаква алтернатива, така че защо да не опоскат целият резерв и да си държат непокътнати всички паразити в МВР. Да ни е честито укрепването на ченгеджийницата в България.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK