Бюджет 2012: Двойно свиване на дефицита и 80% повече европари

Държавата ще увеличи инвестициите с 43%

Бюджет 2012: Двойно свиване на дефицита и 80% повече европари

© СГ/ИИПравителството ще запази консервативната си фискална политика и през следваща година, като предвижда почти двойно свиване на бюджетния дефицит. Това е заложено в проекта на "Бюджет 2012", който правителството обсъди на извънредно заседание днес.


В четвъртък той ще се обсъжда с бизнеса и синдикатите, а 31 октомври е крайният срок, в който той трябва да бъде внесен в парламента. Планираните средства за 2012 г. са писани почти като "под индиго" спрямо тази и много от министерствата ще трябва да работят със същите бюджети или с минимални разлики.


В документа са заложени повече пари за образование, култура и спорт и по-малко за сигурност и отбрана. За следващата година не се предвижда вдигане на доходите, а осигуровките и социалните плащания също няма да бъдат променяни. В прогнозата за икономиката си обаче правителството остава твърде оптимистично, въпреки че опасенията за нова рецесия в Европа и света се увеличават, а данните вече го потвърждават.
Около 15 млн. лв. повече са предвидени за култура, 10 млн. лв. повече са предложени за системата на правосъдието заради специализирания съд. МВР ще получи под 1 млрд. лв. от бюджета за 2012 г., а отбраната – с 10 млн. лева по-малко. За 2011 г. бюджетът на МВР беше 1.05 млрд. лв. Най-много – с 20%, според проекта са намалени разходите за разузнаване.


Правителството, което обича да се хвали, че е отличник по дефицит в Европа 


Заложеният бюджетен дефицит за 2012 г. е 1.3% от БВП, след като тазгодишният (1.96 млрд. лв.) се очаква да стигне 2.5%. Свиването идва главно от по-големия ръст на приходите спрямо разходите. Предвижда се те да нараснат с 9.6% на консолидирано ниво (тук влизат приходите от местни данъци и такси, еврофондове) и общата им стойност ще е 28.7 млрд. лв.


Разходите (с включената вноска за ЕС) пък нарастват с 5.9% до 29.82 млрд. лв. Кабинетът залага и 80% увеличение на средствата от ЕС, като догодина те трябва да достигнат 3.82 млрд. лв., а през тази година се очаква да са общо 2.14 млрд. лв.


Антикризисна мярка


Правителството залага и 80% увеличение на средствата от ЕС, като догодина те трябва да достигнат 3.82 млрд. лв., а през тази година се очаква да са общо 2.14 млрд. лв. В доклада към проектобюджета е записано, че правителството ще увеличи инвестициите си до 5.24 млрд. лв., или с 43% спрямо тазгодишните.


Това може да се разчете като антикризисна мярка. Досега с отлагането или липсата на някои ключови реформи (като пенсионната и административната или сагата с БДЖ) свиването на бюджетния дефицит става основно с орязване на инвестициите. Запазването на бюджетите по отделни министерства и ведомства обаче показва, че и


Оптимистично за икономиката (според бюджета)


Правителството очаква 2.9% икономически растеж за следващата година при (2.8% за тази). Според бюджета инфлацията догодина ще падне до 2.8%, а прогнозата за тази година е тя да бъде 3.9%. Правителството залага инвестициите да нараснат с 4.7%. Безработицата обаче ще остане около 11.5%, сравнимо с тази година.


Кабинетът оптимистично залага и на съживяване на вътрешното търсене, което да повиши БВП, но за сметка на това очаква забавеното възстановяване на международната икономика да забави външното търсене и износа.БНР със 7 млн. лв. по-малко, БНТ с толкова повече


Бюджетът на Българското национално радио ще бъде орязан с 14%, като разходите му се намаляват от 49 на 42 млн. лв., а със същата сума ще се увеличи субсидията на Българската национална телевизия. Експерти от БНР коментираха, че са изненадани от мярката, тъй като те се считат за ведомство с добра финансова дисциплина. "В последните 2 години увеличихме програмите, имаме ръст на аудиторията и никога не сме влизали в преразход, не сме искали допълнителни пари. Въпреки това ни орязват, след като през 2010 също имаше намаление на субсидията ни спрямо 2009 г.", коментира за "Дневник", човек от радиото, пожелал анонимност. Директорът на БНР Валерий Тодоров коментира, че е изненадан от мярката, тъй като имат строга финансова политика и стриктно си спазват бюджета. Точно със 7 млн. лв. (11%) пък се увеличава субсидията на Българската национална телевизия и догодина БНТ ще получи 67 млн. от парите на данъкоплатците.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И така с "Крадем България" и Дянков напред към 2012 или О-О-не така ?

  Дянков как се прави криза в България вече разбрахме от теб.
  Бърка се постоянно във фискалния резерв и после се говори, че пари за реформи няма и че навсякъде е криза.

  Ама не думай Дянков .....

  Абе защо ти като "толкова голям експерт по кризите" вместо да се криеш из България не отидеш до Париж и до Берлин и там да обясниш на Саркози и на Меркел как техните банки "трябва" да поемат удара по Европа по Гърция по еврото, ами си тръгнал предизборно да си правиш сам четки и ПР ?

  Ето както така спокойно си даваш голямите фантасмагории в българските медии вземи и се изясни във Франция и Германия пък да видим партньорите от Народната Партия няма ли да ти дрънат килимето под краката.

  Току виж от Париж те "изстрелят обратно" с еднопосочен билет в Световната банка на по-заден план за един два мандата за "повишаване на квалификацията".

  Дянкоооов - Уволнението те чака до 2012 г. стягай си багажа и до Коледа да те няма...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK