Нов фонд по "Конкурентоспособност" ще субсидира бизнеса и ще осигурява по-ниски лихви

Евгени Ангелов

© Дневник

Евгени АнгеловНов гаранционен фонд ще бъде структуриран по ОП "Конкурентоспособност". От програмата ще се заделят 150 млн. евро за субсидиране на малки и средни предприятия. Парите ще бъдат предоставени за управление от банки, които обаче ще трябва да подсигурят още толкова средства за финансиране, или общата сума ще достигне 300 млн. евро. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов по време на конференцията "Сливания, придобивания и дялово финансиране", организирана от "Капитал".


Механизмът ще действа по следния начин - банката отпуска например 100 хил. лв. на фирма. От тях 50 хил. лв. са директна безвъзмездна субсидия от "Конкурентоспособност", а другите са кредит, който по силата на споразумението ще трябва да е с 50% по-ниска лихва от пазарните.


"Целта на новия механизъм е част от средствата по оперативната програма за малкия и средния бизнес да се пренасочат за субсидиране на фирмите и облекчаване на банковото кредитиране, като се понижат лихвите", заяви Ангелов. Той допълни, че доста от параметрите по схемата предстои да бъдат обсъдени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK