Застраховането отново се връща към спад заради слаб интерес към имуществени полици


- 0.2% е понижението на премийните приходи през август на годишна база


- Леко намалява делът на първите 4 дружества

Спадът на застрахователния пазар отново се връща през август, но е много по-слаб, отколкото предишни месеци, показва статистика на Комисията за финансов надзор (КФН). Само с 0.2% са намалели премийните приходи на компаниите за осемте месеца на годината при 4% годишен спад за същото време на 2010 г.


По-малко от процент е намалението при масовите полици, включително автомобилни и имуществени, които минават към общото застраховане. Там премиите са 886.27 млн. лв., с 0.7% по-малко, отколкото в края на август миналата година.
От надзора посочват, че в сектора има "тенденция към засилване на конкуренцията и намаляване на дела на първите четири дружества". Тяхното положение се използва като измерител за конкуренцията при предлагането на финансови услуги. В края на август тези дружества държат малко над 48% от премиите в сектора при близо 49% година по-рано.


Според статистиката първите четири в общото застраховане са ДЗИ, "Булстрад Виена иншурънс груп", "Бул инс" и "Армеец". ДЗИ отново се връща на първото място по пазарен дял с 12.9%, след като няколко години беше изпреварена от "Булстрад". Вторият застраховател има минимална разлика при 12.3% от всички събрани премии.


Автомобилните застраховки са от малкото, които отбелязват ръст – с 0.2% към август. Интересното е, че преди година техният спад за 12 месеца назад е бил с над 4%, колкото е бил и на имуществените през август 2010 г. Тази година обаче за осемте месеца застраховането на имоти е станало още по-слабо популярно и там премиите са паднали със 7%.


Забавяне при животозастраховането е другата тенденция на пазара – там приходът е 163.23 млн. за осемте месеца, с 2.6% ръст за година. Миналия август увеличението е било 9 на сто, сочат данните на КФН.
В тази част от пазара също има повишение на конкуренцията, след като делът на първите четири компании намалява от 58% миналата година до 56.7% през тази.


Една от най-силно растящите полици като стойност на събраните премии е животозастраховка с инвестиционен фонд – 83% увеличение на годишна база.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на greco_jlt
    greco_jlt
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Жилищата да се застраховат задължително срещу природни бедствия, а парите от полиците да се събират в пул / фонд. От този мегафонд да се покриват щети при големи наводнения и земетресения. Това е нов вариант на широко дискутирания преди години катастрофичен пул. Идеята излиза отново на дневен ред заради увеличаващата се опасност от природни бедствия в резултат от климатичните промени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK