Корпоративен сезон: Промишлените компании подобряват резултатите си

Това отново се дължи на експорта

Предприятия от промишления сектор, които работят за външните пазари, продължават да подобряват оперативните си резултати. Това показват резултатите на компаниите за третото тримесечие, които досега са публикували отчетите си на страницата на БФБ.


От данните се вижда, че дружествата отбелязват по-високи продажби за юли - септември в сравнение със същия период на миналата година. Ръстът при печалбите е дори по-голям. Но вече се чуват предупреждения от експертите, че забавянето на икономическия растеж в еврозоната, на което сме свидетели през последните два месеца, ще се отрази на резултатите на тези компании през следващите две тримесечия.


Производителят на изкуствени торове "Неохим" - Димитровград, излиза на печалба от 20.58 млн. лв. за деветмесечието, показва отчетът на компанията. За същото време на миналата година е имал загуба от 8 млн. лв. Увеличението на продажбите е повече от двойно за януари - септември, от 100 млн. лв. на 220.77 млн. лв.
Компанията отчита трето поредно печелившо тримесечие, като само печалбата за последното е 1.5 млн. лв. спрямо загуба от 5.4 млн. лв. за същия период на миналата година. Нетната печалба през второто тримесечие бе 1.4 млн. лв., което затвърждава тенденцията за възстановяване от кризата на дружеството.


Казанлъшкото предприятие "М+С хидравлик" отчита 112% ръст печалбата до 12.4 млн. лв. за деветмесечието на 2011 г., а нетните му продажби се увеличават с 48% на годишна база до 68.5 млн. лв. за същия период.


Другото предприятие от икономическата група на "Стара планина холд" - "Хидравлични елементи и системи", отчита 89% ръст на годишна база на печалбата преди данъци до 2.53 млн. лв. за деветмесечието на 2011 г. Увеличението при продажбите му е 43% на годишна база до 30.86 млн. лв. за деветмесечието на 2011 г. И двете предприятия работят за износ.


Троянското дъвропреработвателно предприятие "Лесопласт" също отчита невероятен ръст на печалбата (168%) до 1.8 млн. лв. за деветмесечието, докато продажбите за периода се увеличават с 18% на годишна база до 32.4 млн. лв. Само за третото тримесечие на 2011 г. печалбата е 824 хил. лв., което е увеличение със 158% на годишна база при повишение на продажбите с 11% за година до 11.3 млн. лв.


Не така оптимистично изглеждат отчетите на "Благоевград-БТ" и "София-БТ", които донякъде очаквано отчетоха по-малка печалба, но приходите от продажби са над очакванията на анализаторите, макар рентабилността им да пада.


"Фазерлес" реализира загуба от 81 хил. лв. за тримесечието, но това се дължи на ремонт. Ръстът при продажбите е 15% до 4.75 млн. лв. спрямо 53% ръст за първото полугодие. Общо продажбите за деветмесечието на 2011 г. са 15.7 млн. лв., или ръст с 39% на годишна база, докато печалбата за деветмесечието е 729 хил. лв. спрямо 24 хил. лв. за същия период на миналата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK