Спасението на еврото може да застраши банките в Източна Европа

Спасението на еврото може да застраши банките в Източна Европа

© ReutersБанките в Западна Европа могат да се фокусират изцяло върху изискванията на лидерите от еврозоната за рекапитализация, което може да ограничи кредитирането в икономиките в Източна Европа, пише агенция "Блумбърг".


Около три четвърти от банковия сектор в региона са собственост на западни кредитори като UniCredit и Erste Group Bank. Европейската банка за възстановяване и развитие предупреди през миналата седмица, че е възможно те да ограничат подкрепата за местните си звена.


Банките, които финансираха кредитния бум в Източна Европа преди кредитната криза от 2008 г., вече усещат натиск от влошаващото се качество на кредитите и бавния растеж на местните икономики. Регионът беше силно засегнат от финансовата криза след фалита на Lehman Brothers, а сега е заплашен от проблемите на еврото.
"Случващото се определено ще окаже ефект", коментира Кристиан Келер, икономист за развиващите се пазари от Barclays Capital в Лондон. "Ако дадена банкова система е свързана с финансовите компании от Западна Европа, която се преструктурира, е очевидно, че растежът няма да е същият като преди", допълни той.


Европейските лидери изискаха от банките да увеличат коефициента си за капиталова адекватност до 9% до юни. За целта те трябва да наберат свежи 106 млрд. евро. Допълнително затруднение за западните банки ще окаже и изискването да отпишат 50% от задълженията на Гърция.


Според ЕБВР кредитирането в Източна Европа се забавя, след като в началото на годината отчиташе растеж. Международният валутен фонд пък твърди, че западните банки са допринасяли за 1.5% от ръстa на новите кредити за периода 2003 - 2008 г.


Келер очаква банките в еврозоната да проучат всичките си активи и според него те ще са по-склонни да се разделят с някои от звената си, отколкото преди. Въпреки че повечето кредитори в региона не притежават много гръцки облигации, те ще трябва да наберат пари, за да изпълнят изискванията за капиталова адекватност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK