Ипотечните заеми в левове леко поскъпнаха през септември

Като цяло нивата на лихвите за домакинствата се задържат, а за бизнеса - корекцията е надолу

Ипотечните заеми в левове леко поскъпнаха през септември

© Дневник
- 11.58% е средната лихва на потребителските нови кредити в левове

Леко поскъпване на новодоговорените жилищни ипотечни заеми в левове през септември показват данните на БНБ от лихвената статистика за миналия месец. Увеличение има и на лихвата, и на годишния процент на разходите (ГПР включва лихва, такси и комисиони, свързани с разходите по ползването на кредита).


Същевременно лихвата по кредитите за покупка на жилище в евро запазва нивото си с лека корекция надолу. При заемите за потребление ситуацията е същата. Ефективният годишен лихвен процент средно за пазара, който БНБ обявява, по бизнес кредитите отчита намаление. Така в общи линии се връща на нивата преди августовското увеличение, което в някои категории заеми според разделението на БНБ беше с 2-3 до 4 процентни пункта за месец.
Тогава банкери коментираха, че зад толкова значителен ръст най-вероятно стои един или няколко големи еднократни заема. Друга причина може да е и предоговаряне на кредити, което е съпроводено с по-високи лихви заради влошеното състояние на кредитополучателя.


Този тип заеми също се отразяват в лихвената статистика - при тях се прави анекс към съществуващия договор, като се променя погасителният план, и така те влизат в статистиката като нов бизнес (новоотпуснати заеми). От БНБ не коментират данните на статистиката и какво се крие зад тях.


Според представители на сектора данните за месец-два не са достатъчни, за да се говори за тенденция. Дали има такива ще покажат следващите месеци. През септември не продължава покачването от август.


Централната банка публикува данни за ефективния годишен лихвен процент на пазара за левови и еврови кредити, като има разграничение по размер и валута – до и над един милион евро и левове (при фирмените), и по срокове – до една година, от една до пет и над пет години. През август се наблюдаваше значително увеличение при няколко от категориите.


През септември


средната лихва на пазара за корпоративни заеми в левове е била 8.41%


като има лек спад. За заемите в евро понижението е с 1.97 пр.п. до 7.98%. Именно в отделни категории се наблюдава намаление между 1 и 2 пр.п. Остава една категория кредити – с размер до 1 млн. евро и срок над пет години, при които лихвеният процент продължава да се покачва – отново с близо 2 пр.п. за един месец до 14.37%.


Потребителските нови кредити са се отпускали при средна лихва 11.58% в левове, а в евро - 9.35%. Жилищните заеми са били със лихви съответно 8.45% и 7.61%. ГПР за потребителските леко намалява, като за левовите е 13.10%, а за евро – 10.52%.


При ипотеките стойността на годишния процент на разходите е съответно 8.95% за левове и 8.24% за евро. ГПР в левове се покачва с 0.50 пр.п., като това може да е ефект от изтичането на някои промоционални оферти през миналия месец, в които има намаления на лихви и/или такси.


Лихвите по срочни депозити се запазват


непроменени и почти няма движение. В средата на годината БНБ прогнозира, че лихвите по кредитите ще спаднат минимално, а тези по срочните депозити ще останат без съществена промяна до края на 2011 г. Запазването на лихвените нива по депозитите, които са основен ресурс за банките, обаче ограничава намалението на лихвите по кредитите.


Към това се прибавя и повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ при рефинансиране (поскъпването на ресурса на международните пазари - бел. ред.). Затова очакванията на централната банка, които тя обяви тогава, бяха лихвите по кредитите да спаднат минимално през второто шестмесечие на 2011 г.


Оттам обясниха още, че високата ликвидност на междубанковия паричен пазар тук не може да е решаващ фактор за понижението на лихвите по кредитите, тъй като той има само спомагателна роля при управлението на банковата ликвидност. Тази прогноза беше правена преди стремглавото развитие на процесите в еврозоната, свързани с дълговата криза.


На този етап според банкери има чисто пазарни предпоставки за евентуално нарастване на лихвените нива у нас, които са само външни фактори. По думите им в момента вътрешни причини за повишение на лихвите няма. Заради дълговата криза в периферните страни от еврозоната и опасенията за нова рецесия в Европа международните пазари са под натиск, ликвидността е оскъдна, цената на парите поскъпва.


За банките ситуацията напомня за тази през есента на 2008 г. и последствията за пазарите и лихвените нива. Банкери посочват, че външните фактори се пренасят у нас чрез присъствието на международните банкови групи тук.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK