Финансовата инспекция: "Техноекспортстрой" е харчила пари неефективно

Загубата на дружеството е достигнала 8.24 млн. лв.

Финансовата инспекция: "Техноекспортстрой" е харчила пари неефективно

© Георги Кожухаров
- До седмици фирмата ще бъде предложена за приватизация

Държавното предприятие "Техноекспортстрой", което предстои да бъде приватизирано, е харчило парите си неефективно. Това показва доклад на Агенцията за държавната финансова инспекция, който е бил поръчан от финансовия министър Симеон Дянков в началото на годината. По данни на ведомството от 2009 г. до края на 2010 г. компанията е успяла да натрупа загуба от 8.24 млн. лева, както и да допусне обезценка на активите си.


До средата на тази година "Техноекспортстрой" беше в забранителния списък на Закона за приватизацията и следриватизационния контрол и не можеше да бъде продадена. В момента се подготвя процедура по раздържавяването на компанията и се очаква тя да започне до седмици, обясниха от ведомството. Ръководството на дружеството е обяснило, че не е съгласно с констатациите на финансовата инспекция. Възраженията обаче не са били приети от одиторите.
Проверката на финансовата инспекция е отчела тенденция към влошаване на финансовото състояние на компанията и декапитализация. Едно от сериозните нарушения, които ведомството е открило, е, че компанията не е отчела в баланса си присъдено вземане от Гълф банк Кувейт за 4.6 млн. долара и 1.6 млн. лева. Дружеството е отчело парите едва през 2011 г. Те са присъдени на компанията от Върховния съд на Кувейт, който се е произнесъл, че през 1990 г. са били събрани неправомерно от банката.


От 2009 г. до края на 2010 г. дружеството е увеличило пет пъти незавършеното си строителство. Според заключенията на финансовата инспекция виновно за това е ръководството на компанията, което е допуснало да бъдат направени неефективни инвестиции и не е съобразило бъдещата обезценка на разходите.


За периода компанията е отписала неправомерно земя от 24 364 квадратни метра в "Малинова долина", като я е прехвърлило в себестойността на незавършеното строителство. Дружеството не е могло да обясни защо. Освен това посочената балансова стойност на актива от 62 евро на кв. метър е над два пъти по-ниска от настоящата й пазарна цена.


Половината от загубата на компанията се дължи и на несъбрани вземания от Либия, които не са били предявени навреме и е отминал давностният им срок. Загуби дружеството е понесло и заради проекта "Бургас - Александруполис", който беше прехвърлен към Министерството на финансите без дълговете му. Дружеството трябвало да получи над 6 млн. лева от него.


"Техноекспортстрой" е 100% държавно дружество, което се занимава с проектиране и строителство в страната и чужбина. Компанията има клонове в шест държави - Либия, Ирак, Германия, Алжир, Мароко и Зимбабве. Освен това притежава и фирми в Русия, Нигерия, Казахстан и Австрия. До средата на 2010 г. компанията притежаваше и половината от проектната компания за изграждането на петролопровода "Бургас - Александруполис", както и части в автомагистралите "Хемус" и "Тракия".


По-големите проекти, по които компанията е работила през последните две години, са затворен комплекс "Малинова долина", оптично окабеляване за нуждите на "Булгартрансгаз", изграждане на родилна болница в Триполи, административна сграда в София и сграда на Боровец. Докато през 2008 г. компанията е имала печалба от 34 хил. лева, през 2010 г. е завършила със загуба от 8.24 млн. лв.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Дружеството се източва още от времето на соца!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "Половината от загубата на компанията се дължи и на несъбрани вземания от Либия, които не са били предявени навреме и е отминал давностният им срок. " Ама как, моля ви се- нали "Техностройекспорт" строи над 32 км тунели в резиденцията "Баб ал Азизия"- къде са му парите от кадаифа?????

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 605 Весело

  ДЪРЖАВНО предприятие ли е - кучетата го яли(на входа, изхода и по средата)!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 4. 4 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 872 Любопитно

  Абе останаха ли още държавни предприятия за приватизиране?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 5. 5 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Държавно предприятие - куче влачи, диря няма.

 6. 6 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 751 Разстроено

  Аре да не си отварям лайномета,че ще напълня на всички Седерасти устата с вкусотии.
  Какви ги свърши Видният Драгалевски Гледач на теменужки в Африка.
  Каквото и с Държавата всъщност.....

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 7. 7 Профил на dejo
  dejo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И какви ще са последствията за ръководството - никакви. Ето това е България!

 8. 8 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Техноекспортстрой е в забранителния списък на закона за приватизация и следпрватизационен контрол контрол спекция." Ръководил съм строителни обекти на техноекспорт строй в чужбина .Техно експортстрй носеше много валута за България от страните от третия свят. Това е едно печеливщо предприятие ,което е и добре структурирано . Проблема сега е,че Дянков няма пари .Фискалната политика на този човек съсипа икономиката докара нещата дотам да се намали и фискалния резерв.Сега посяга и на забранените за приватизация предприятия.Като сам се представя за икономически експерт от висока класа би трябвало да е запознат и с Кейнс.Време е вече да му се каже чение не сме страна от третия свят нито пък Грузия

 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  То и главболгарстрой така ги харчи ама я от това котило колко добри хора се пръкнаха все с вили в затворени комплекси, ферарита и любовници в монако и швайцарията.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Някой да е чувал за назначване на чужди мениджъри? Щото МВФ предлага това за държаваните компании в Румъния. От началото на годината до сега всеки зает в частният сектор там е произвел над 100евро печалба, а всеки зает в държваните предприятия там-загуба от над 1000 евро.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  абе, не бяха ли тия дето изпревариха бойко със спасителен самолет за либия?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 13. 13 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  да, бойко увлони и веднага след това назначи пак шефа им.

  а сега се оказва че имало злоупотреби.

  излиза въпроса защо тогава бойко го преназначи?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 14. 14 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  От татово време всичко кръде държавна собственост-затова сме на тоя хал

 15. 15 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 621 Гневно

  Пресен е спомена как управляващия Техноекспорт - комуниста Емил Коцев пълзеше на колене и целуваше ръка на Бащицата с молба да не го уволнява .Злоупотребите да лежат на авторитета Борисов! Писна ми!

 16. 16 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  бойко да внимава, че последния път като реши да ги уволнява, се налоожи да ги назначава обратно в рамките на 6 часа. Не бил разбрал точно.
  Като му се обяснява правилно - разбира.
  Тия не случайно са съседи на СДВР.

 17. 17 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  "Докато през 2008 г. компанията е имала печалба от 34 хил. лева, през 2010 г. е завършила със загуба от 8.24 млн. лв.
  Дружеството не е могло да обясни защо."
  .................
  Завежда се дело и обясненията се дават на прокурора, след което управата се праща на две годишна почивка в сливенския затвор.
  За поука на други чиновници с апетити към народна параса.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 18. 18 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Загуба за дружеството, печалба за директорите.
  Така се управляват държавните фирми. (разбира се, не всички)

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK