Промишлеността и услугите свалят леко бизнес климата през октомври

Промишлеността и услугите свалят леко бизнес климата през октомври

© Георги КожухаровБизнес климатът през октомври леко се е понижил спрямо предходния месец поради по-въздържаните оценки на мениджърите от промишлеността и сектора на услугите за настоящото бизнес състояние на предприятията, съобщиха днес от Националния статистически
Показателят


в промишлеността намалява


заради изместване на оценката за състоянието на предприятията от "добро" към "задоволително". През октомври анкетата отчита подобна промяна и при оценките за производствената активност - от "увеличение" към запазване на същата активност. Въпреки известното увеличение на поръчките от чужбина общата осигуреност на производството с поръчки се задържа на нивото си от последните месеци. Средното натоварване на мощностите от юли до октомври спада с 2.6 пункта до 69.4%.
В очакванията си за следващите три до шест месеца мениджърите все пак запазват известен оптимизъм за развитието на бизнеса, независимо от достатъчно сериозните затруднения, свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене (посочени съответно от 57.2 и 39.7% от промишлените предприятия през октомври).


Прогнозите за строителството са негативни

въпреки че оценката за строителството се запазва на нивото от предходния месец. Няма промяна в мненията на мениджърите за сегашното и очакваното бизнес състояние на строителните предприятия. Според анкетата обаче намалява строителната активност и прогнозите за следващите три месеца са по-неблагоприятни. Едновременно с това се предвижда и съкращаването на персонала да продължи.
Производственият график е осигурен с договори за 4.8 месеца, като има понижение от 0.8 месеца спрямо оценката през юли. Очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-резервирани. Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа, засилва се негативното въздействие на финансовите проблеми.
Показателят в


търговията на дребно се задържа трети месец


на дългосрочното средно равнище. Мениджърите са по-умерени в оценката си за състоянието на дружествата в сектора, оптимисти са за развитието на бизнеса и очакват продажбите и поръчките през следващите три месеца се увеличават. Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността на близо четири пети от предприятията в сектора, изтласкващ всички останали проблеми на по-заден план. Мениджърите в сектора не очакват увеличение на цените през следващите три месеца. Бизнес климатът при


услугите се влошава


заради по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за състоянието на предприятията. Търсенето леко намалява спрямо септември, като прогнозите за следващите три месеца не предвиждат промяна. Анкетата регистрира известни намерения за свиване на персонала през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията от сектора. По мнение на мениджърите през следващите три месеца не се очаква повишение на продажните цени.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни какво означава "сваляне на бизнес климата".
  Моля мислете като пишете.
  Или не пишете.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Несигурната икономическа среда,

  IVONIV
 3. 3 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Намаляване и Увеличаване на климата...
  Климатик...
  ХА ХА.
  Пълни глупости!

  Подпис - електронен ;)
 4. 4 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Влошаване и подобряване да ама намаляване...

  Подпис - електронен ;)
 5. 5 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Така вече може!

  Подпис - електронен ;)
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Тва с климата аз не го разбирам. Като се има в предвид, че целия бизнес е в ръцете на генералски движения и мутри - рекетьори, направо не мога да си обясня, за какъв климат става въпрос ??? Пък сега хванаха в Бразилия един бизнесмен, сигурно другия месец положението ще е още по-лошо.

 7. 7 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Може да се каже например "сваляне на правителството" (аз бих го казал лесно), но иначе бизнес климата може да се "влоши", да се свали няма как.
  При настоящото правителство, например и ако търся аналогии, бизнесът може да се "ликвидира". Примерно.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK