Barclays намалява експозицията си към еврозоната

Barclays намалява експозицията си към еврозоната

© РойтерсБританската банка Barclays е намалила експозицията си към суверенните дългове на проблемните държави от еврозоната с почти една трета през третото тримесечие на тази година. Това става ясно от публикувания днес отчет на дружеството, в който ръстът на печалбата е по-добър от очакваното, съобщи "Файненшъл таймс.


Банката отчита 18% ръст в коригираната печалба преди данъци, но въпреки това показателят е с 20 на сто по-нисък през третото тримесечие в сравнение с предходните три месеца. В същото време приходите леко намаляват, което в голяма степен се дължи на въздействието на пазарните условия, при които работи Barclays Capital - инвестиционното подразделение на баката. Фиксираните му доходи от търговия с валути и суровини са спаднали с 20% за периода от януари до септември 2011 г.


От Barclays са намалили експозицията си към суверенните дългове на Испания, Италия, Португалия, Ирландия и Гърция с по около 31% през третото тримесечие до £8 млрд. паунда. 
Главният изпълнителен директор на Barclays Боб Даймънд счита, че резултатите на Barclays са "успокояващи имайки предвид периода на значително предизвикателство и несигурност". Според него банката ще успее безпроблемно да постигне заложената цел през юни за генериране на 13% възвращаемост на собствения капитал до 2013 г.


Някои анализатори предполагат, че влошаващите се икономически условия през последните месеци и перспективата за двойна рецесия във Великобритания може да направи това трудно постижимо.
Взети заедно, банкирането на дребно и малките подразделения на банката генерират £2.6 млрд. от печалбата преди данъчно облагане за деветте месеца до 30 септември в сравнение с £1.7 млрд. преди година.


Корпоративното и инвестиционното банкиране, от друга страна, са допринесли с £2.8 млрд., което е спад от £2.9 млрд. преди една година. Банката в миналото е критикувана за зависимостта си от инвестиционното банкиране. 


Акциите на Barclays се покачиха с 3.1% след излизането на отчета до 2.07 паунда, но впоследствие отново тръгнаха надолу и към 12:30 часа бяха само с процент над цената от отварянето.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK