ОИСР: Европейските икономики са на прага на нова рецесия

ОИСР: Европейските икономики са на прага на нова рецесия


Европейските икономики се намират пред прага нова рецесия заради дълговата криза в еврозоната, разклатила доверието в единната валута и европроекта. Това предупредиха в понеделник от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), призовавайки държавите да приемат координирана стратегия за стимулиране на растежа, съобщи "Ройтерс". 


От ОИСР намалиха прогнозите си за икономически ръст само седмица преди срещата на върха на Г-20, добавяйки, че мрачните очаквания може да бъдат избегнати единствено ако страните от Г-20 се договорят за силен и дързък план, с помощта на който да "се възстанови доверието чрез решителни действия в определени държави и региони".


За да се избегне криза, от организацията заявяват, че са необходими реформи, включително и прилагане на мерките за еврозоната, които бяха приети миналата седмица, и ако е необходимо, да бъдат въведени "незабавно и насила". Другият съвет е Европейската централна банка (ЕЦБ), чийто нов директор Марио Драги поема поста от 1 ноември, да намали бързо лихвените проценти и да продължи да купува облигации, за да помогне за предотвратяване на заразата в еврозоната.
Освен това в средносрочен план от ОИСР препоръчват правителствата във всички развити икономики да ограничат новите държавни заеми, за да се справят със заплахата от рецесия и да бъдат по-гъвкави в определянето на валутните курсове.


Препоръчва се и увеличаване на вътрешното търсене при страните с търговски излишък и структурни реформи за стимулиране на потенциала за растеж на всички икономики.


Ако лидерите не успеят да възстановят и удържат крехкото доверие чрез приетите средносрочни реформи, от ОИСР предупреждават, че "значителното влошаване на финансовите условия, които наблюдаваме по време на тази глобалната криза, може да доведат до спад в нивото на БВП в някои от най-големите икономики от ОИСР до 5 на сто през първата половина на 2013 г.".


Еврозоната ще страда от нисък и "на моменти отрицателен растеж", а САЩ, Великобритания и други развити икономики от Г-20 ще имат много слаб растеж, като безработицата ще остане висока във всички развити икономики.


ОИСР намали прогноза за ръст в еврозоната на едва 0.3% за 2012 г. в сравнение с очакванията от юни за 2% икономически растеж. Прогнозата за САЩ е свалена от 3.1 до 1.8% за същата година.


С продължаващия по-бърз икономически растеж в нововъзникващите икономики и износителки на петрол ОИСР прогнозира, че глобалните търговски дисбаланси ще останат високи в обозримо бъдеще, а това, че там ще бъдат привлечени и капиталовите потоци, ще добави допълнителни опасности.


Безработицата ще остане висока и според експертите от ОИСР в дългосрочен план, като е все по-вероятно да се закрепи на моментното ниво в развитите икономики. Това предполага, че временната слабост на пазарите на труда ще накара някои хора да се откажат да търсят работа.


За фискалната политика от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие препоръчват различен подход за всяка страна. За САЩ съветът е за бавно намаляване на дефицита от планирания засега и по-бърза консолидация в някои страни от еврозоната, които са загубили доверието на инвеститорите.


Сбъдването на неблагоприятните прогнози според ОИСР може да бъде избегнато, ако всички страни и институции се задвижат по-бързо и не отлагат трудните решения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 497 Весело

  ОИСР да се прекръстят на ОСИР (не друго, а Организацията за Сътрудничество и Икономическо Развитие) по-добре

  I am mine
 2. 2 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Любопитно

  'Отрицателен растеж' докато се лъжем по този начин - успехи няма да видим.

  и най-умният си е малко прост....
 3. 3 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 770 Неутрално

  "включително и прилагане на мерките за еврозоната, които бяха приети миналата седмица, и ако е необходимо, да бъдат въведени "незабавно и насила". Другият съвет е Европейската централна банка (ЕЦБ), чийто нов директор Марио Драги поема поста от 1 ноември, да намали бързо лихвените проценти и да продължи да купува облигации, за да помогне за предотвратяване на заразата в еврозоната."

  Зовете за затягане на държавните картели, обеззаразители.
  Няма да видите добро, а ще го платим ние, подвластните ви, разбира се също насила.

 4. 4 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 770 Неутрално

  "и да бъдат по-гъвкави в определянето на валутните курсове"

  Ако ви мине през акъла добре забравения спомен, че валутните курсове трябва да са свободно плаващи, за да балансират бързо диспропорциите и за малко спрете да ги 'определяте', може и по-реално да стане положението.
  Пък и да изчезнат нЕкои валути от самосебе си, например.

 5. 5 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Аре бе, да му писне на човек. С тия рецесии и простотии продължават да ни доят. То не са банки, то не е чудо. Ебати изкуствените тъпотии. Ей, не съм вярвал, че хората по света като цяло са толкова търпеливи спрямо шепа... някой да измисли думата, моля.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  ОИСР: Европейските икономики са на прага на нова рецесия. А пък на мен ми се струва, че вече са го прекрачили и са в рецесия. И ако продължат да наливат в кацата без дъно Гърция, майка ни жална.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#6] от "442":

  Ако бяха зарязали Гърция миналата година,сега нямаше да има опастност от рецесия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  .....ако страните от Г-20 се договорят за силен и дързък план......
  ---------------------------
  Дързостта се изчерпа в Гърция....

 9. 9 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#2] от "kardinalat":

  Наистина с отрицателния растеж изкъртиха мивките, сигурно е ново творение, на някой Нобелов лауреат.

  А иначе всичко е ясно - трябва да се сплаши работната ръка да се хване на още една работа, че на лешоядите не им стигат парите за нова яхта и петата любовница.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 10. 10 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 870 Неутрално

  ...ако страните от Г-20 се договорят за силен и дързък план...

  Не знам какъв може да е този дързък план, може би да залагат на рулетка...

 11. 11 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Дали Бойко чете такива статии, той със сигурност има някоя добра идея по въпроса. Вероятно това имат предвид, когато говорят за дързък план - да оставят европейската икономика в ръцете на Борисов. Вярно, че той може и да има проблеми с някои икономически термини, но съм сигурен, че Дянков му ги обяснява с подходящи метафори. Предполагам, че е лесно да му се обясни например, че лихвата на банката е нещо като добавеното допълнително време към редовното от съдията на футболна среща.

 12. 12 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 497 Весело

  Чудя се докога разни пишман-експерти ще говорят за финансовата криза като за някакво природно бедствие и мас-медиите стенографски пре-предават партийната линия без капка критичен коментар?

  Обидно е като вждаме, че ни вземат за льохмани, ама се чудя дали не са прави...

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  Напълно очаквана новина!Хората от Франкфурт на Майн/ЕЦБ/ май трябва да се замислят сериозно върху приоритета за ниска инфлация или как да разхлабят кредитирането/печатницата/ за да не замръзне икономиката в ЕС!

 14. 14 Профил на harrytruman
  harrytruman
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абе, пълна обърквация!
  По-рано си мислех, че комунягите напълно са ми затрили спосбността за нормално финансово и икономическо мислене (професията ми е далеко от финансии/икономика).
  Обаче след 20+ години "не-комунизъм" и 15 годинин живот в US, започвам да загрявам, че няма нищо нормално и още по-малко "научно" във финансии/икономика. Общо взето принципа е докопай кокала както можеш но гледай за пред другите да изглежда "законно" (поне в US), и след това ако трябва някой да плаща - да са другите (данъкоплатците), не ти.
  Сега частните супербогаташи от ЕС се въртят като змиорки та да накарат някак си данакоплатците да им погасят загубите от вложеното в Гърция (пък и в някои други страни).
  Не знам за какви героизми на Г-20 разправят но за да накараш оядените банкерски задници отново да започнат да инвестрат и икономиката да заработи, последното което трябва е да спадат лихвите и да се държи ниска инфлацията. Така те няма да имат мотив да се разделят с парите си. Сега парите са скъпи. Парите тръбва да започнат да ги "парят", да се обезценяват ако стоят в баката, например чрез инфлация. Така ще ги раздвижат и почнат да инвестират, ще се създадат работни места и икономиката може ид тръгне.
  Останалото са само приказки да мотивират народа да търпи още повече експлоатация а ако не иска са готови и "на сила" да го заставят.

 15. 15 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Кога Запада ще разбере, че сам унищожава производителите си, като ги натоварва с огромни разходи за екология, здравословни и безопасни условия на труд, високи заплати и социални придобивки, покупка на суровини и горива по пазарни цени... А Китайците не правят такива разходи, получават суровини и горива от Русия на няколко пъти по-ниски цени от пазарните, копират и крадът без да плащат авторски права, поддържат си валутата обезценена и продават на Запад на цени много по-ниски от себестойността на местните производители. А чиновниците от ЕС изобщо не ги санкционират. Естествено, че местните производители ще фалират, работниците ще бъдат съкращавани и ще спрат да си плащат ипотеките към банките. Естествено, че ще дойде и дългова криза. Просто Запада трябва да си затвори вътрешния пазар за всякакви вносни стоки на дъмпингови цени и трябва спешно да се потърсят други енергийни ресурси, заменящи използването на петрола. Естествено, че шистовият газ е стъпка в правилната посока. Естествено, че Русия ще пречи всячески на този процес, който намали няколко пъти цените на природният газ в САЩ. Жалко, че все още има глупаци, които вярват, че КРИЗАТА БИЛА ДОШЛА ОТ САЩ!

 16. 16 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 602 Неутрално

  harrytruman,
  ако се ускори инфлацията всички ще купуват злато ,даже всеки свободен лев ще бъде вложен в злато...И тогава великата депресия ще ви се види като детска приказка...

 17. 17 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 551 Весело

  Събрали се на кръгла маса лъжливи овчарчета с цел да върнат доверието в системата...

 18. 18 Профил на harrytruman
  harrytruman
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До #16 "бАрни"

  Не знам, може и да си прав.
  Но сега парите стоят в банките и в злато и никой не инвестира в икономиката.
  Някои казват, че не инвестират защото няма пазар за произведеното.
  Но на мене все ми се струва, че контролирана инфлация и малко повишаване не лихвите, ще завърти икономиката....
  Не знам, мътна работа
  Само едно е ясно, капитализмът в досегашния си вид май няма да просъществува дълго. Движението "Occupy Wallstreet"

 19. 19 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 494 Весело

  опитвам се да се сетя нещо за 2012 г и нещо ми убягва!
  у кво небрано лозе сме ?

 20. 20 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  На какъв праг на нова рецесия са икономиките като те не са излизали от старата рецесия! Много ясно, че тази система /еврото/ не работи, крайно време е да се спрат морковите и да се извадят тоягите. Особено за Гърция.

 21. 21 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 934 Неутрално

  КАква нова рецесия? Кога е изчезнала старата, че не помня

  ще се оправим...сами
 22. 22 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Еврото би работело, ако не беше Гърция в тази система!

 23. 23 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  "Другият съвет е Европейската централна банка (ЕЦБ), чийто нов директор Марио Драги поема поста от 1 ноември, да намали бързо лихвените проценти"


  Всъщност проблема до голяма степен е в лихвите.Печалбите на банките са баснословни!Алчността им няма граници.На хората не им остават достатъчно пари,при което не може да се увеличи потреблението.В България при тези ниски доходи,положението е още по-зле...


  "За да се избегне криза, от организацията заявяват, че са необходими реформи"


  Трябва да се започне от финансовата система!

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Т.н. "икономисти",наизмислха такива "инстреминти" за оглабване,че не остават пари за потребление.Това предопределя перманентни рецесии.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#15:"proizvoditel"]Кога Запада ще разбере, че сам унищожава производителите си, като ги натоварва с огромни разходи за екология, здравословни и безопасни условия на труд, високи заплати и социални придобивки, [/quote]

  +++++++++++++++++++++

 26. 26 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Европейските икономики са вече в непрекъсната рецесия...

 27. 27 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бих искал коментиращите по-горе, които ги дразни много Гърция, да разгледат ВНИМАТЕЛНО следната графика: http://www.nytimes.com/interactive/2010/05/02/weekinreview/02marsh.html

  Поздрави!

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  [quote#23:"popovski31"]Печалбит на банките са баснословни![/quote]
  Да са баснословни, да са баснословни - колко да са баснословни!
  Печалбата на банковата система в България към 30.09. е 484 милиона при 10 198 милиона капитал. Т.е. възвращаемостта на капитала е 4.75% за 9 месеца или 6.33% на годишна база. При това капитала е деноминиран в лева, при това той е безсрочен.
  Значи баба Пена, която си държи парите на 1 годишен депозит в лева печели повече от българските банки при това при никакъв риск.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Правете си нови дупки на коланите и бъдете предпазливи при инвестирането. Преструктуриране на по-големите фирми, работа на поръчков метод, оптимизиране на разходите - това ни очаква. Банките ще отпускат кредити за бизнеса, но вече и двете страни ще бъдат много по-внимателни.
  Вътрешният пазар ще поеме тежестта на кризата, а който пробие на нови пазари навън ще дръпне напред.
  Дето се вика - неприятно, но факт...

  А и ние сме упорити...

 30. 30 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 657 Неутрално

  да бъдат въведени "незабавно и насила"
  /за рестриктивните мерки/.
  На края ще перифразират Бойко Борисов.
  Тефтера с вересиите го няма.
  Идва видов ден.
  Само нашите комунисти не са наясно /както винаги/ с тенденциите.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  А не ви ли е хрумвала една простичка мисЛА.
  Европа е в криза Точка Кризата е дългова Точка Ние нямаме, или почти нямаме дълг Точка ...
  Съвсем логично е да имаме стратегическо предимство пред останалите. Защо непрекъснато обсъждаме, как да минимизираме влиянието на проблемите на другите върху нас, а не правим планове, как да използваме стратегическото си предимство?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#31] от "tribiri":

  Ти защо пък си мислиш, че не се правят планове?
  Правят се. Но е ... ъъъъ ... да го наречем "трудно".

  Защото описаното от теб "стратегическото предимство" включва и други параметри.
  Които не са голямо предимство.

 33. 33 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#31] от "tribiri":

  Ами защото финансовата криза рефлектира в икономическа криза или застой в много страни от ЕС. Което пък се отразява на икономическия разстеж у нас, който зависи от износа към ЕС и от чуждестранни инвестиции от ЕС

 34. 34 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Практиката на повсеместна заблуда се превърна в рутин. Всяка седмица се събират , та било Г-20 , Г-7 , Г-8 , извънредни заседания на Световната банка , на ЕС в Брюксел и нищо ново под слънцето . Като навит грамофон повтарят : "драконовски мерки " ,"извънредни мерки", "решителни мерки" и т. н.. Единствените мерки , който реално бяха осъществени са отпуснатите субсидии в полза на заздравяване на банковата система .Там както се знае, обаче парите потъват и се връщаме в изходната точка , пак общи приказки за "заздравителни мерки" . Разбира се , въпреки до редовия гражданин дори да не стига и стотинка , било то като подпомагане на забатачената индустрия , субидиране на малкия и среден бизнес .... , да не говорим за колабиращите соцялни фондове. Едно е ясно: - същия този "гражданин"ще бъде задължен да покрие безпрецедентното заиграване на световния елит и неговите представители в политиката ,за сметка на собственното си съществуване . Ако бяха по-предишни бремена бих казала "собствен просперитет“ . Но в създалата се ситуация действително е редно да говорим за ОЦЕЛЯВАНЕ .
  Добре е известно на сценаристите какво трябва да се стори за да се спаси от части статутквото и да се запали мотора на производствата , намалее безработицта от което да дойдат пари в населението за да се увеличи потрблението и да се завърти икономическия и пазарен механизъм . Но същността на проблема умишленно се заобикаля .
  Стана известно и на широката публика , че кризата , дори предизвикана от банките е в СИСТЕМАТА . И за крахът ѝ , икономисти и социолози намекваха още през 1999 г . Цитирам един от известните политически анализатори Джовани Ариди в книгата си "Хаос и Правителство в Световната система "(издателството е Minnesota Press, 1999). Така полека , полека вървейки надолу по спиралата се стигна до положение на безизходица , което подчертава все повече и повече необходимостта не да се излекува капитализамът а да се погребе .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK