По-скъпите суровини увеличиха загубата на "Флорина"

По-скъпите суровини увеличиха загубата на "Флорина"

© Цветелина Ангелова



По-скъпите суровини увеличиха загубата на "Флорина България" ЕАД. Това показва отчетът на компанията за деветте месеца на годината. Производителят на сокове отчита отрицателен финансов резултат от 2.76 млн. лв. спрямо постигнатата загуба от 2.04 млн. лв. година по-рано.


Данните в отчета показват, че похарчените средства от дружеството за материали са се повишили с 25% до 10 млн. лв. В същото време приходите от продажби се повишават с по-малко от 7%. Това означава, че компанията все още не успява в опитите си да прехвърли поскъпването на суровините за производство в крайната цена на продуктите, което води и до влошаването на финансовите резултати.


"През деветмесечието на 2011 г. дружеството продължава да упражнява дейността си в условията на финансова криза и стагниращ пазар на сокове, нектари и тихи напитки", обясняват в доклада си за дейността от "Флорина".  




През юли и август компанията излиза на лидерски позиции в магазинните канали от off-trade с пазарен дял от 15.2% по обем на продажбите в литри според данни на "Нилсен България".
През отчетния период "Флорина България" ЕАД реализира ръст на нетните продажби на собствените марки спрямо същия период на миналата година от 16.61%. През август компанията има 13% пазарен дял след основния конкурент "Кока-Кола", в обем реализирани литри. Ръстът на пазарен дял се дължи на генерирани обеми в премиум категориите, които са основен фокус за 2011 г.


През същия месец в еднолитрови картонени опаковки в обем литри "Флорина" се нарежда на второ място след "Кока-Кола" с 21.3% пазарен дял. В 250 мл картонени опаковки "Флорина" е пазарен лидер с 51.2% пазарен дял.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Rowan Atkinson
    Rowan Atkinson
    Рейтинг: 524 Неутрално

    Винаги ми е било интерсно какви точно суровини има в натуралните сокове.
    Може би не е добре да знам.

  2. 2 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3486 Неутрално

    До коментар [#1] от "Rowan Atkinson":

    Има плодове на прах, които се търгуват на всички борси по света. Въпроса е как се изсушават плодовете и дали може да се види нивото на пестицидите след това.


    А за флорина е жалко. Българските фирми си отиват една по една, лека им пръст.
    Хубаво е вноса в България от ЕС да е обвързан в абсолютна стойност със усвоените средства по еврофондовете. Защото ние докато се научим да "усвояваме" няма да остане нито една българска компания.

    Любовта ще спаси света!!!
  3. 3 Профил на Спеакер
    Спеакер
    Рейтинг: 918 Неутрално

    Най-жалкото е че измекярите от Кока-Кола държат високи цени на умрялото си Капи, а плодовия концентрат там е най-малко (43 % спрямо 50 % преи конкуренцията. Но кой да ти чете етикети...

    Другото което е - КЗК как 20 г. не успя да им наложи една хубава глоба за нелоялна конкуренция.

    Моят пример е че винаги избирам БГ марки по отношение на соковте - Флорина, Фреш. С БББ не знам какво се случва в момента, сигурно ги е купил някой или са на ръба на оцеляването.

  4. 4 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 696 Неутрално

    В соковете, означени като "натурални" натуралният сок е следно 6-7%, колкото са европейските изисквания за да се сложи името "натурален". Останалото е вода и есенции.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  5. 5 Профил на Тъмносин вирусоносител
    Тъмносин вирусоносител
    Рейтинг: 810 Неутрално

    До коментар [#1] от "Rowan Atkinson":


    До коментар [#2] от "a.nice":


    Или на прах, или една каша в бидони...

    После водичка и готово...

    Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
  6. 6 Профил на johnniewalker
    johnniewalker
    Рейтинг: 1086 Неутрално

    Мда "Капи" го правят едно на ръка с най-ниското съдържание на плодове от всички, а второ - и с "фруктозно-глюкозен" сироп от царевица вместо със захар. Всъщност всички продукти на Кока-Кола в БГ ги правят с този сироп, поради което не си купувам такива.
    Четете опаковките и вземайте информиран избор какво ядете - или си носете последствията (диабет, проблеми с метаболизма и т.н.)

  7. 7 Профил на totevt
    totevt
    Рейтинг: 237 Весело

    Вдигнали са се цените на генномодифицираните Е-та?!

  8. 8 Профил на xdr678
    xdr678
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Отдавна в менюто ми липсват подобни "натурални" продукти.

  9. 9 Профил на The.Teacher
    The.Teacher
    Рейтинг: 638 Неутрално

    [quote#1:"Rowan Atkinson"]Винаги ми е било интерсно какви точно суровини има в натуралните сокове. [/quote]

    Преди 2 г. си бях направил следния експеримент - купих по 1 бр. от т.нар. натурални сокове от всички марки и видове, които имаше в една от веригите - към 15 общо, за да сравня аджеба кое става за пиене и кое не. Е от тогава тотално престанах да купувам такива неща. Има едни в стъклени бутилки - теди май бяха, като че ли стават за пиене

    Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
  10. 10 Профил на juices
    juices
    Рейтинг: 5 Неутрално

    До коментар [#1] от "Rowan Atkinson":

    Прав сте да се интересувате от съдържанието на натуралните сокове и нектари. Основни суровини за производството им са пюрета, каши или концентрати от различни плодове, получени по определена технология, които са с много добри органолептични показатели -вкус, цвят, мирис на съответният плод. Те се приемат със сертификат за качество от производителя, където е отбелязано дали присъстват ГМО, което пък от своя страна трябва да бъде отбелязано на етикета на опаковката.
    Добре е да се четат етикетите- по тях може да се ориентирате за процентното съдържание на тези суровини, както и на съдържанието на глюкозо-фруктозен сироп. В 100% сокове, които според номенклатурата са натурални, не се добавя глюкозо-фруктозен сироп и не се застрашава здравето на потребителя. Останалите са нектари или ароматизирани плодови напитки, в зависимост от плодовото съдържание, които са с по-малко или повече гл.-фруктозен сироп и с повече аромат постигат усета за плода.
    В натуралните сокове, пакетирани в Тетра Пак опаковка не се влагат консерванти, както в пуншовете или газираните безалкохолни напитки.
    Опасни са Е-тата от т.н. група на азобагрила, които могат да предизвикат алергии или хиперактивност у деца.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK