Германската безработица с неочакван ръст

Германската безработица с неочакван ръст

© ReutersПесимизмът все повече обхваща най-голямата икономика в Европа, след като за първи път от две години насам безработицата в страната неочаквано нарасна през октомври.


Броят на хората без работа се увеличи с 10 000 до 2.94 милиона, отчете в сряда базираната в Нюрнберг Федерална агенция по заетостта.


Ръстът е неочакван, тъй като преобладаваха нагласите за спад с 10 000.
Съобразено със сезонната заетост, безработицата в Германия е достигнала 7% в сравнение с 6.9%, което бе най-ниското равнище от обединението на двете Германии.


"Все още е твърде рано това да се нарече промяна в тенденцията на пазара на труда, но показва, че силите на растежа се изчерпват", коментира Лотар Хеслер, икономист от HSBC Trinkaus & Burkhardt от Дюселдорф. "Динамиката на икономическия потенциал отслабва по-бързо от очакваното", твърди той.


Германските компании проявяват все по-малко желание да наемат служители, тъй като облаците на фискалната криза над Европа се разрастват, коментира "Блумбърг".


"Компаниите стават малко по-предпазливи заради дълговата криза и забавянето на световната икономика. Но ние не очакваме внезапен негативен обрат", твърди Райнер Сарторис, икономист HSBC Trinkaus. "Масовото назначаване обаче вече е част от миналото."


През миналия месец Министерството на икономиката прогнозира, че безработицата в страната ще продължи да намалява догодина и ще достигне средно 6.7% в сравнение със 7% през 2011 г.


Негативните данни за заетостта вероятно ще нанесат удар върху и без това влошаващите се настроения сред бизнеса. През миналия месец оптимизмът на инвеститорите в Германия достигна най-ниското си равнище от близо три години, а бизнес доверието падна до 16-месечен минимум, припомня "Блумбърг".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Е, между очакваното и действителното разминаванията са чести.

 2. 2 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Да се надяваме, че е временно.

 3. 3 Профил на Ronny
  Ronny
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Песимизма още повече ще я обхване.
  Всичкото пристягане на колани,рекапитализации на банки,невъзможност за достъп за кредит на дребния и средния бизнес/и пълната му ликвидация в Европа/"Изпаряването" на Мултинационалите към Азия и безработицата без изход...........та при такава панорама да видим кой ще и купува Audi,VW,Simens.................../В Португал,Испания,Италия,Иранд,Гърция......със сигурност все по-малко!/

  "L´enfer c´est les autres"Sartre-Huis Clos
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Лошо за гастарбайтерите - ауфвидерзеен накъм Тюркийе.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Гърците протакат.... това го владеят перфектно, признавам и м го. Докато евроуправниците се туткат и наливат пари там по навик... пипалата на фалитите ще стигнат и до тях. За съжаление никой биг бос не си дава сметка, че ако гангрената не се отреже опирира навреме - после цялото тяло е пътник

 6. 6 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 367 Неутрално

  метастазите почват да се проявяват? Май ще се укаже че Гърция е най малкия проблем.

 7. 7 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "nikolov1905":

  Напротив, за съжаление Гърция е големият проблем все още, защото сее заразата и гълта нови огромни пари като вода в пясък. При липсата на адекватни вътрешни мерки, това е сбъркан сценарий за спасение

 8. 8 Профил на Ronny
  Ronny
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#7] от "gaudien":

  Гърция е най-големия проблем и източника на всички злини-ха-ха-ха. А Германия и Франция самите virgen doncellas!
  В България не знаете ли, че правилата определени от UE за публичния дълг през 2003 ги нарушиха първи те!
  И после като купуваха гръцки дълг на 1.5% за да го сложат на 4%?/колко умно нали?/
  А после нали и еврото е тяхното "лигитимно дете".Не знаеха ли, че нито по БВП,нито по компетитивност,нито по производителност................ не само Гърция,но и Испания,Португалия,Италия.....не отговарят!/само,че в онзи момент така им изнасяше/


  "L´enfer c´est les autres"Sartre-Huis Clos
 9. 9 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ronny":

  Не си ме разбрал добре вероятно.... Гърция е най-големият проблем в момента не защото тя е генерирала сама проблема с неизплатимия си дълг. Ясно е кой се е набутал там от собствената си алчност. Но в момента най-големият проблем е,че гръцката икономика е като черна дупка за европейските пари - каквото и да се налее там, няма никаква полза, докато отвътре дефицитът не се урегулира в приемливи рамки. Т.е. гръцките държавни заплати в хиляди евра е крайно време да останат само в мокрите им сънища. Изобщо всичките им финансови бонуси (които дори в Германия не си позволяват сега) в момента са икономически абсурд, който е крайно време да им бъде разкрит ясно точно и ако е нужно - брутално

 10. 10 Профил на Ronny
  Ronny
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#9] от "gaudien":

  Проблема на Гърция е този на дневен ред!
  После идва и на останалите и там зеят огромни дупки!
  Испания-тези 5 милиона безработни са регистританите в INEM.Taм не са стотиците хиляди автономни.От там са извадени и тези които правят "курсчета"по преквалификаци?!Практически е пълен стоп.Отвори сайта на която и да е банка или от бившите "спестовни каси"и напиши inmobiliaria-ще видиш милиони ембаргирани жилища за продан!Не могат да ги продадат и за 100 години!Банките не пускат ни сентим кредит за малкия и средния бизнес, а с рекапитализацията няма и половин сентим.
  От Испания Португал Франция,Италия..........си замина всичката текстилна индустрия,заминаха си Мултинационалите масово към Азия,заминава си автомосиона също.Кой го допусна!
  С какви нови технологии, какви нови производства ще смаем света? И ще конкурираме жълтите?И кой ще работи като chino за 25 сентима на час по 18 часа дневно?/дори и източно европейците няма да го направят!/

  Не зная защо толкова ви е страх в България и вместо в Гърция да видите проблема в лакомията на цялата система.
  И най-вече в политиците, защото по-голяма от лакомията за пари е само тази за власт!
  Поздрави!

  "L´enfer c´est les autres"Sartre-Huis Clos
 11. 11 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Добре де,
  днес по новините на обшествените телевизии в Германия се говореше за спад на безработицата
  най-ниска от октомври 1991 година. Тоест преди масовите съкращения в бившето ГДР.

  http://www.tagesschau.de/wirtschaft/arbeitslosenzahlen202.html

  На кого да вярваме?

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 12. 12 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ronny"

  Напълно си прав, че лакомията и алчността са базисните отправни точки за всички гореизброени проблеми. Както и че те са вплетени вече необратимо в европейския манталитет, а горчивите плодове от тях тепърва ще берем и ядем дори....
  Имах пред вид само,че при тази вътрешна гръцка конюнктура (почти непроменена откак се заговори публично и тревожно за необслужването на гръцкия дълг) всички наливани траншове отвън там са изгубени пари... в тази жестока криза на ликвидността да се ползват едни немалко пари за отвсякъде пробита кауза е чиста глупост....
  Поздрави и за теб!

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4021 Неутрално
 14. 14 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално
 15. 15 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#6:"nikolov1905"]метастазте почват да се проявяват? Май ще се укаже че Гърция е най малкия проблем.[/quote]

  Гърция е основния тумор, но на доверието, не на икономиката.

  Основният проблем е изтощаването на моторите, подпомогнато от 'брилянтната' монетарна политика на Трише. Когато трябваше да действа синхронно със САЩ, той се помисли за голям тарикат и не свали лихвите. Е, оскъпи се еврото много, затрудни максимално експорта и туризма. Доверието обаче не укрепна и така желаният но сейфт бида не дойде към Еврото, защото пазарите дългосрочно не са глупави.
  Когато лъснаха нещата с Еврозоната преди година и нещо, тогава се сети да печати. И напусна с една реч, дето свят да ти се завие - трудно беше, достойно се оправихме.
  Какво оправихте? Дренки. Спирала на лош дълг, баланс шийт - пълен шит и стагнация на икономиките, това.

 16. 16 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#10:"Ronny"]Не зная защо толкова ви е страх в България и вместо в Гърция да видите проблема в лакомията на цялата система.
  И най-вече в политиците, защото по-голяма от лакомията за пари е само тази за власт! [/quote]

  Много ти е добър коментара.
  Много са го видели и го лаламе отдавна, ама какво от туй...

 17. 17 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#12:"gaudien"]в тази жестока криза на ликвидността да се ползват едни немалко пари за отвсякъде пробита кауза е чиста глупост.... [/quote]

  Англичаните и САЩ предупреждаваха отдавна, но Германия и особено Франция и Италия не допускат друго...имаше риск да ги съсипе домино-ефекта. Още не са добре нещата. Има останали около 200 милиарда във фонда, това е. Разбрали са се за много, но на хартия и като почнат да правят вноските ще има още изненади.
  ЕЦБ изкупи много италиански дълг, но не можа да овладее йилда. Пак пълзи нагоре, мине ли над 4.5% над немския бонд тръгват марджин колове и ще подскочи здраво.

  Вчера Еврозоната показа PMI 47.1 , спад от 48.5 през септември. Стойности под 50 са контракция, втори месец -> тръгва рецесия.

  Покриват се и не го тръбят, но това са нещата. Тръгнаха.

  Китай и Щатите в момента пасуват, Индия се мръщи. А Китай отчете ръст.

  Много бързо трябва да се действа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK