НЕК ще инвестира в преносната си мрежа, за да присъединява ВЕИ проекти

НЕК ще инвестира в преносната си мрежа, за да присъединява ВЕИ проекти

© Красимир Юскеселиев
150 млн. евро са необходими на компанията, за да финансира разширението


Преговаря с "БНП Париба" за разсрочване на заем от 250 млн. евро за АЕЦ "Белене"

За да отговори на струпването на ВЕИ проекти в Североизточна България, Националната електрическа компания (НЕК) ще трябва да инвестира значителни средства в преносната си мрежа. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на НЕК Михаил Андонов, който говори пред журналисти при представянето на новите собственици на ТЕЦ "Марица изток 3".


"За 2012 г. са ни необходими около 150 млн. евро, за да развием мрежата, основно в Североизточна България - три подстанции и два електропровода", каза Андонов. Въпреки че по закон зелените централи се свързват към електрическите мрежи приоритетно, съществувалите по-рано високи преференции за цените на енергията от тези мощности на практика доведеха до концентриране на инвеститорския интерес около северното Черноморие.
"Трябва да успокоим всички инвеститори, които се притесняват кога ще бъдат присъединени към мрежата. Това не става от днес за утре", каза още той. Държавното дружество ще използва собствени средства за изпълнение на намеренията си, но ще търси и възможности от европейските програми. На въпрос на в. "Капитал Daily" ще се забави ли разширяването на мрежата, ако не бъдат набрани необходимите средства за догодина, Андонов отговори многозначително: "Ако ви кажа да, няма да е вярно, ако ви кажа не - пак няма да е вярно". Той обясни още, че НЕК планира да продаде терени и незавършено строителство, които са отпаднали от 10-годишния план за развитие на компанията, "но това не са толкова много пари".


Андонов отхвърли обвинението на бизнеса, че надбавката в цената за пренос, която по-рано тази седмица се обсъждаше от енергийния регулатор, ще е голяма. Регулаторът предвижда признатите от него разходи на НЕК по дългосрочните договори за изкупуване на енергия от ТЕЦ "АЕS Гълъбово" и "Контур глобал Марица-изток 3" да бъдат включени като добавка към цената за пренос. Според бизнеса обаче това е кръстосано субсидиране и ще скрие реалната цена на тока.
"Ако надбавката в цената на тока беше съществувала на времето, сега щеше да има пари да се инвестира.  Тя е толкова нищожна, че не може за една година да покрие тези разходи", смята шефът на НЕК.


От август НЕК преговаря с банката "БНП Париба" за разсрочване на кредит на стойност 250 млн. евро, получен през 2008 г. за финансиране на АЕЦ "Белене", каза още Андонов. "Няма кой да плати накуп цялата сума на 21 май 2012 г.", призна шефът на НЕК. Андонов все пак уточни, че принципал на дружеството е "Българският енергиен холдинг", с който също трябва да се говори по казуса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK