Commerzbank ограничава дейността си заради кризата в еврозоната

Централата на банката във Франкфурт

© Reuters

Централата на банката във ФранкфуртГерманската Commerzbank обяви, че ще ускори изтеглянето си от страните от еврозоната и ще се освобождава от рискови активи, за да не се наложи отново да бъде спасявана от държавата, съобщи Reuters. Това става, след като отписването на 798 млн. евро от гръцкия дълг изведе банката на оперативна загуба за третото тримесечие.


Вторият най-голям кредитор в Германия, който е 25% държавна собственост, беше принуден да се откаже от цялата си печалба за следващата година, за да може да отговори на повишените изисквания за капиталова адекватност. "Като се има предвид пазарната среда, няма да успеем да постигнем целевата печалба от 4 млрд. евро за групата догодина", коментира изпълнителният директор Мартин Блесинг в петък.


Commerzbank обяви, че капиталовата й адекватност е била 9.4% в края на септември, но трябва да набере допълнителни 2.9 млрд. евро, за да се покрият новите капиталовите изисквания, посочени от европейските банкови регулатори. От финансовата институция заявяват, че ще се опитат да отговорят на изискванията чрез намаляване на рисковите активи, продажба на нестратегически такива или с помощта на неразпределяне на печалбата.


Подразделението й за имоти Eurohypo няма да поема нов бизнес, а цялата група ще спре да отпуска кредити, ако не са свързани с Полша или Германия. Commerzbank обаче ще запази източноевропейския си филиал BRE Bank. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK