Турската Иш Банк даде заявка за силно навлизане у нас

Турската Иш Банк даде заявка за силно навлизане на българския пазар. Клонът й в България ще развива дейност както в корпоративното, така и в банкирането на дребно. Приоритетни сектори за дейността им са туризма, енергетиката и строителството, като банката заяви готовност да кредитира всяка инвестиция, която прецени за рентабилна. "България е една от най-привлекателните страни за икономически инвестиции", а Източна Европа и Балканите са "ключови пазари". Това стана ясно от изявленията на висшия мениджмънт на кредитната институция при официалното откриване на Иш Банк, клон София.


Поделението на най-голямата турска банка работи тук от началото на юли. То беше регистрирано у нас като клон на германското дъщерно поделение на турската банка, като по този начин тя се възползва от т. нар. европейски паспорт и не й се наложи да иска лиценз от БНБ.


Развитието им на българския пазар
"Банката има голям потенциал за разтеж – в Турция съотношението на активите на банковия сектор към БВП и на кредитите към БВП е по-ниско в сравнение с тези в България. Това са добри сравнителни предимства за нас", посочи в отговор на Капитал Daily Аднан Бали, главен изпълнителен директор на турската Иш Банк.


Той посочи още, че ще се фокусират върху кредитирането както на турски, така и на български и други европейски фирми, който работят в България. "Готови сме да оценим всяка инвестиция и да я финансираме, ако тя е рентабилна. Оперативните разходи, които имаме тук налагат да предприемем в скоро време дейност по кредитиране на определени сделки", допълни Бали.


Според думите му на този етап банката няма поставени цели за постигане на определен обем кредитиране, както и за откриване на други клонове в страната. "Първо ще проследим развитието и дейността на клона си в София и след това ще преценим дали да откриваме нови клонове и в кои региони", каза Бали.


За пет години 450 млн. долара


По думите му в условията на глобална икономическа криза преимуществата на Турция са, че тя е с много по-нисък външен дълг и има много по-висок икономически растеж (за миналата гдоина ръста на икономиката в Турция е 10%). Прогнозата на банката за икономиката на България е за много ограничен растеж през 2012 г., както и за Турция, заради проблемите в Европа. Очакванията им за турската икономика са за ръст от 4-5% догодина, а за българската – със сигурност по-нисък.


Аднан Бали посочи още, че членството на България в Европейския Съюз е засилило важността на страната ни за тях и така вниманието им се е насочило тук за инвестицията във финансовия сектор.


Според Ерсин Йозиндже, председател на надзорния съвет на банката-майка в Турция потенциалът на икономическите и търговски взаимоотношения между България и Турция все още не е оползотворен, като определи взаимоотношенията между двете страни в момента "на едно доста ниско ниво".


Според него е необходимо много бързо и динамично увеличение на търговския обмен. За 2010 г. той възлиза на над 3 млрд. долара. По думите на Йозиндже, такъв е обемът на търговския обмен между само една област на Турция и Северен Ирак.


За следващите пет години баката, която е акционер в 80 компании, развиващи финансова и нефинансова дейност, планира да инвестират в България 450 млн. долара в сектора на производството на стъкло. Иш Банк на практика присъства у нас от 1997 г. чрез инвестициите в производствения сектор. Тя е акционер в химическия завод "Соловей Соди" (от 1997 г.), "Тракия глас" (от 2001 г., чрез собствеността си в "Шишеджам"). "Планираме инвестициите ни в България да достигнат 1 млрд. долара, като половината близо вече са направени", каза Йозиндже.


Коя е Иш Банк Турция


Иш Банк е най-голямата частна банка в Турция по размер на активите, кредитния портфейл и клоновата й мрежа. Има дъщерно поделение в Германия с 12 клона в големите градове там. Има клонове още в Цюрих, Амстердам, Париж. Клонът й в София е първия, който открива на Балканите. Съвсем наскоро придоби руската "Банка София", базирана в Москва с 14 клона. Турската институция има клонове още в Лондон, Бахрейн и Ирак, както и 14 клона в Северен Кипър и представителни офиси в Китай и Египет.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Винаги ми е било странно по-слабото присъствие на пазара ни на турски банки, в сравнение с гръцките. Дано сега вкарат малко по-добри лихви за кредитите си - това е начина за стимулиране на предприемачеството...

 2. 2 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 551 Любопитно

  "Банката има голям потенциал за разтеж – в Турция съотношението на активите на банковия сектор към БВП и на кредитите към БВП е по-ниско в сравнение с тези в България. Това са добри сравнителни предимства за нас",


  В смисъл, ще раЗтяга локуми ли?

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Нали на мюсюлманите е забранено да дават пари срещу лихва?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Ами май и те са мюсулмани, колкото ние християни.
  А и забраната може да важи за мюсулмани. За неверници може.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 5. 5 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 940 Весело

  То може да е забранено да дават пари срещу лихва, ама не е забранено срещу "такса" .

 6. 6 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#3] от "lz2":

  Много идеалистично гледаш на нещата.
  Парите са си пари, другата религия си е друга религия

  Жената е покана за щастие
 7. 7 Профил на scorpion
  scorpion
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#3:"lz2"]Нали на мюсюлманите е забранено да дават пари срещу лихва?![/quote]

  Но пък им е позволено да грабят неверниците. Даже се поощравя такова действие при "религията на мира".

 8. 8 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":
  Еее, Турция е светска държава в това отношение. По са ми интересни СА, Кувейт, Бахрейн... които имат много силно развит банков сектор, а и яко играят на стоковите пазари. Изглежда, ако не е с лихва - може с нефтени фючерси - няма проблем

 9. 9 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deepdish": Ами мисля си, че точно тези може би ще купят някоя от по-големите гръцки банки у нас след година две... Примерно ОББ
  Въпросът е дали ще купят "майката" в Гърция

 10. 10 Профил на mobiman
  mobiman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дамян":

  Добре разсъждаваш!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK