Класация на "Кофас" за Централна и Източна Европа: Приходите на компаниите се възстановяват по-бързо от печалбите

Класация на "Кофас" за Централна и Източна Европа: Приходите на компаниите се възстановяват по-бързо от печалбите

© Юлия Лазарова
Проблеми:
Покачващите се цени на суровините и по-трудното финансиране
Продължаващото свиване на потреблението, което е възможно да бъде съпроводено с инфлация


Приходите на 500-те най-големи компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2010 г. се възстановяват по-бързо от печалбата. Някои от икономиките се съживиха бързо след глобалната криза и растежът при тях продължава да е относително стабилен, но има значителни разлики в темповете и силата на възстановяване, а рисковете пред компаниите от региона се засилват. Това са едни от основните изводи от годишната класация на компанията Coface. Постъпленията на 500-те компании през миналата година са били 545.36 млрд. евро, което е увеличение с 19.8% спрямо предходната, докато нетните печалби са се покачили с 12.6%.
Класацията ЦИЕ топ 500 на Coface обхваща най-големите компании и е направена на база приходите им за 2010 г. в евро, като в проучването не са включени доставчици на финансови услуги като банки, застрахователи, лизингови дружества или борсови посредници.


До края на тази и следващата година анализаторите считат, че покачващите се цени на суровините в съчетание с по-трудното финансиране може да имат най-голямо и пряко влияние върху разходите на компаниите, а друг проблем ще е продължаващото свиване на потреблението, което е възможно да бъде съпроводено с инфлация. Суверенните дългове, макар и да не са толкова високи за региона, за отделни държави като Унгария или Словакия могат да се окажат пречка.


17 български компании влизат в класацията


Компаниите от България се нареждат на седмо място по приходи сред страните от Централна и Източна Европа, но приносът им към общите приходи на топ 500 спрямо 2009 г. намалява. Седемнадесетте български компании, попаднали в класацията, имат общо 14.3 млрд. евро приходи, което е 2.6% от общите. Нашите компании са с една по-малко в сравнение с 2009 г. и падат по-надолу в класацията. Приходите им също са нараснали, но с по-бавни темпове спрямо другите държави от региона.


"Забелязваме растеж при българските топ фирми, но темповете му са по-бавни от средните за региона. В отраслово отношение сред традиционните двигатели на икономиката в Централна и Източна Европа, както и в България са сектори, свързани с добиването и търговията със суровини като петрол и метали, повлияни от движението на цените на суровините в световен мащаб. Въпреки генералната положителна тенденция в повечето местни водещи сектори все още се работи на загуба и заетостта отбелязва около 10,82% спад за 2010 година според проучването", смята Георги Лилянов, управител на "Кофас България".
Той е на мнение, че българският бизнес е добре да се насочи към повишаване на добавената стойност на предлагания от него продукт или услуга, като инвестира в технологии и човешки ресурси.


PKN Orlen и Полша отново лидери


Полската енергийна компания "ПКН Орлен" (PKN Orlen) отново е победител, както и през 2009 г., а полските дружества възстановяват хегемонията си, след като в предишната класация имаше значителен спад в представянето им. Причина за промяната е добре представящата се икономика на страната, която е единствената страна от Европейския съюз, която не изпадна в рецесия, а растежът й дори започна да се ускорява през тази година.


Полските компании обаче също са пострадали от глобалното забавяне на растежа и не са успели да задържат приходите си, показват данните от класацията. Според председателя на управителния съвет на PKN Orlen Яцек Кравиец "случващото се през последните месеци е показателно за това, че не може да се очаква в обозримо бъдеще икономическата ситуация да се стабилизира".

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1236 Весело

  т.е. има инфлация ХАХА

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  "Класация на "Кофас" за Централна и Източна Европа: Приходите на компаниите се възстановяват по-бързо от печалбите"

  Нормално е.Докато се изчистят натрупаните загуби,ще е така.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на nikola karaivanski
  nikola karaivanski
  Рейтинг: 870 Неутрално
 4. 4 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  то тея свръх печалби прецакват накрая работата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK