През 2012 се очаква пик в продажбите на ипотекирани имоти

През 2012 се очаква пик в продажбите на ипотекирани имоти

© ДневникПрез 2012 ще има пик на продажбите на ипотекирани имоти. Това прогнозира главният изпълнителен директор на МКБ Юнион банк Мария Илиева на конференцията за имоти BalREc 2011 - "Очаквания и реалности".


Причината е, че в края на тази година изтича законовият срок, в който банките могат да задържат проблемните жилища, заводи, хотели и т.н. Освен това банките са изчерпали провизиите си и е по-добре да продадат по-евтино и да имат кеш, който да се превърти през други продукти, допълни Илиева.


Заради имотите, чиито ипотеки не се обслужват, банките губят пари и не само че намаляват печалбите си, но и понякога излизат на загуба. В тези случаи те трябва да се рекапитализират от акционерите, а те невинаги имат средства, с които това да бъде направено.
"На първа публична продан се продават 10-15 процента от ипотекираните имоти", обясни Мария Илиева. При втора публична продан е по-реално да се стигне до сделка. Тогава обаче цената е с 20 процента по-ниска от обявената на първия търг. При условие че банките са кредитирали до 80 процента от стойността на жилището, те не губят средства и ако имотът бъде продаден на втория търг. Много малко случаи има, в които продажната цена на търга не стига, за да бъде покрит кредитът на длъжника, обясни Илиева.


Главният изпълнителен директор на МКБ Юнион банк цитира данни, според които проникването на ипотечното кредитиране е 12.5 процента. За сравнение, за Унгария процентите са 16, за Полша - 20, Чехия - 22, а за еврозоната - 41 процента.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Губеща банка -такова животно нема.

 2. 2 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Поради 'пефектните " специалисти , като госпожата, банките отдавна ГУБЯТ пари , от ипотеки..:)) 80 % -от високите при бума цени , НЕ са равни на сегашните 80%-от сегашната цена на имота -при търговете ..)) И вместо да си изгонят перфектните кредитни инспектори , съветници , "супер спецове" , банките пак ще стоварят на гърба на всички лошите ипотеки ..ТЕ ще си вземат парите по другия начин - с лихвите - най- високите в ЕС ..))
  Т.е. всички ще платим за "професионализма " , като този на госпожата от " .Юнион банк"...Потребителски кредити , при супер експерта -хампарцумян -"УНИ кредит" - достигат до 27 %-годишно !!!???....Абсурд- български :)
  А сега банките вече ГУБЯТ пари - при около 30 % от търговете-дали кредит 40000 евро - получават си обратно - 40-60000 лева ..))
  Госпожата да седне да попрочете нещо ..Това и е работата ..))
  Поне докато не я уволнят ..))

  BIG AL
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3302 Любопитно

  Мммм, нещо не разбрах.

  Изпълнителен директор на МКБ Юнион банк Мария Илиева твърди, че дългът за длъжника се изчиствал с продаването на имота?
  Що съм останал с впечатлението, че промениха закона и мат'рялът си доплаща, ако сумата от продажбата не стига?
  Че даже прехвърлят дълга и на наследниците?

  Някой спец по материята може ли да каже?

 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  ами дано да е така, ще доведе до нормализиране цената на имотите; ама все си мисля, че банките ще стискат имотчетата с надеждата след време да продават скъпо; ама при тази икономическа и демографска ситуация, едва ли ще ги огрее скоро

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Юнионбанк започнаха с арабски пари като финансова къща - явно затова правят толкова грешни презумпции в съжденията си.
  Но то си личи по представянето им.
  Както казват американците - като си толкова умен къде са ти парите?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Банките , както писа Артър Хейли , преди доста години , печелят от ТАКСИТЕ, които ежедневно прибират- преводи , карти и т.н. ))) Там ни обират здраво ..)

  BIG AL
 7. 7 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#3] от "xm...":

  Ако дължиш на банка -40000 евро , а от продажбата на апартамента ти - са си взели само 30000евро , ДЪЛГЪТ ти от 10000 евро - остава, да го дължиш ..Но ще вземеш на босия цървулите- като вече няма какво да ти ипотекират ..) Отдръжка от заплата и почти нищо за тях ..>))

  BIG AL
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3302 Весело

  До коментар [#7] от "BIG AL":

  Мерси.
  Надявам се, че си спец в материята, щот' аз не мога да се изкажа категорично за закона как точно е.

  Ама тогава излиза, че другарката директорка дрънка шменти-капели.
  За което и търсех потвърждение...

 9. 9 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Подозирам, че за да задържат цените, ще си ги изкупуват с подставени лица обратно. И така нататък, докато хлопнат кепенци.
  А цената на имотите в момента не може да се посочи защото реален пазар няма. Има само епизодични покупки от крайно закъсали за жилище и тук там някой заблуден.

  Попътен вятър в главите!
 10. 10 Профил на theWho
  theWho
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Наскоро се загледах по търгове на частни съдия-изпълнители -- общо взето, исканите цени са като от преди кризата. Явно не са изгладнели достатъчно господа банкерите.

 11. 11 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Митове и легенди са това 4е банките можели да подпират пазара.... щели да си ги стискали и да си ги изкупували сами????
  Хора мислете малко...
  Колкото по-дълго ги държат толкова пове4е губят.
  Мадамата сега го осъзнала....

 12. 12 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Една поправка ако позволите
  "През 2012 се очаква пик в ПРЕДЛАГАНЕТО НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН на ипотекирани имоти".
  Разликата е принципна
  За да е налице продажба, като сделка или изпълнително производство, е необходимо още едно необходимо условие - купувачЪТ да плати исканата цената! До тогава имаме само предлагане за продажба, а реално през 2012 едва ли процентът на осъществените продажби ще е по-голям от досегашния. По-вероятно е движение в двете противоположни посоки - предлагането да расте докато купуването да намалява. В съдебно-изпълнителните служби вече едва се намира място по таблата за обявления на публична продан. Банките нямат право да придобиват недвижими имоти и за да покрият загубите си често действат чрез поставени лица, но във всички случаи неизправните длъжници остават без ипотекирания имот. Поради това цените, от които се започва публичната продан са много сходни с пазарните, но това едва ли ще трае твърде дълго. От друга страна ако се намалят тези цени, то следва да паднат и пазарните, а там банките отново са отпускали кредити за строежа. Така е защото твърде често лакомията на банките ги е поставила и на двете страни - кредитор на новодомеца и кредитор на строителя. За да не се декапитализират банките, цените на имотите се задържат изкуствено, заобикаля се закона, въртят се едни пари, а много хора ще останат на улицата като длъжници на банките. Много тъжна и жалка перспектива наистина, но по-скоро камила ще мине през иглено ухо нежели банка да опрости заемите на длъжниците си!

 13. 13 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Весело

  А През 2013-та спад ли ще има??? Пари в България няма!!! Меркел говори за поне 10 годишна депресия в еврозоната , така , че това е само началото...
  Ами новото строителство???А старите имоти , които излизат на пазара???
  Така , че не ни зарибявайте с лафа: "Много рядко ипотекирани имоти не се продават на втори търг."
  Все по-често няма да се продават и на втори и на трети търг!!!

 14. 14 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#13] от "kimba3":
  Няма да има спад, само нагоре. Банките с нов номер - кредитират покупка приз търг И така до безкрая.

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 15. 15 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#14:"dalilan"]приз[/quote]
  прЕз

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 16. 16 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Пука им на банките на колко са продали имота. То ако им пукаше нямаше да има загуба на имот и длъжника да продължава да плаща разликата. и напълно съм сагласен с първия коментар

  ,,Губеща банка -такова животно нема".

 17. 17 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 471 Неутрално

  На пазара на НИ има голяма стагнация. Това обаче не се признава по веригата - банки, агенции за НИ, статистически агенции, инвеститори/строители и цените се задържат изкуствено високи...рекламите на ипотечни кредити обаче продължават...
  Ако банките започнат масово да обявяват предсрочна изискуемост на ипотечни кредити, респ. да изнасят ипотекирани имоти на публична продан при много по-ниски от предлаганите на пазара цени, то по този начин:
  1. схемата с поставените лица няма да работи, т.к. ще генерира загуби при по-ниските цени;
  2. ще се подбие пазара на строители и инвеститори и те ще са застрашени от фалит, а от тях се очаква да си връщат взетите кредити на банките;
  3. реално продажбите и при по-ниските цени няма да се увеличат кой знае колко защото търсенето и покупателната възможност от страна на населението са силно намалели, тъй като повечето хора се набутаха с кредити при високите цени, а по-разумните чакат неизбежния крах на пазара на НИ.
  Тъй като горното е малко вероятно да се случи, то най-вероятно е през 2012 г. цените съвсем леко да се променят, но схемата с поставените лица да продължава в по-голям мащаб, а краха да става все по-неизбежен. Тук може да добавим и реалната възможност да се насочат капитали от банките в страната към закъсалите централи. Големият въпрос е не дали ще има срив, а до кога ще може да се задържи изкуствено пазара. Поздрави!

 18. 18 Профил на zveno
  zveno
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Българската действителност е златна среда за развитие на всякакви банки. Първо лихвените проценти са в пъти по-високи от много други страни. Второ, което е и най-важното, няма закон за персонален фалит на частните лица. Ако си взел заем го дължиш посмъртно дори и децата и внуците ще плащат. Това е абсурдна ситуациа за масов обир на населението. Това гарантира че банките трудно ще са на загуба раздаващи кредит на частни лица.
  Например в сащ много българи се набълбукаха със скъпи имоти, коли и кредит карти. В един момент си обявиха персонален банкрут, оставиха всичко на банките и сега си живеят на чисто. Вярно че трудно могат да вземат нов кредит в близките години, но пък нямат задължения. Там банките имат доста загуби, но обикновенните хора за защитени.
  У нас върлува капитализъм в най-вълча форма. Докато не се променят законите нещата ще стават по-зле.

 19. 19 Профил на siskata_93
  siskata_93
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ето сега е времето да се инвестира в жилище, стига да имаш кеша, разбира се

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4471 Неутрално

  И логично може да се очаква нов спад в цените на жилищата у нас!Изобщо не сме стигнали дъното в този пазарен сегмент както се опитват да ни излъжат!Инфлацията яде доходите на хората,заплатите масово се орязват,имотите все още са надценени,банките не отпускат лесно заеми ,има много построени,но непродадени сгради,сега вече ще се продават жилищата с неплатени ипотеки така,че тенденцията е ясна и тя е само надолу!

 21. 22 Профил на the next K
  the next K
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Госпожата от МКБ-ЮБ е права само ако гледа просрочията по своя жилищен портфейл и последвалите придобивания. Като е била много умна и е оторизирала придобивания на ипотекирани имоти от представляваната от нея банка, е било хитро, ама много хитро ... да ама не. Не всички банка са толкова зле да си обременяват капитала с придобиване на недвижими имоти,т.е. след това да трябва да следят стойността на имоитете дали са достигнали определения процент от собствения им капитал, а при надвишаването му, то в 2-годишния срок да се отърват от имотитее, или да увеличат капитала само и само да запазят тези ценни имоти Последното е най-малко вероятно при данните за изтегляне на капитали от майките и поначало акумулирането на средства от западните компании, за да преодолеят кризата. Така че МКБ-ЮБ може и да й се наложи да извади на тезгяха имоти, но други банки няма да го направят. Сетете се защо ...
  Иначе и продукта с кредитиране на закупувания от публична продан ще има частичен успех - гледайте ГПР-тата по ЖК-тата! Почват от 8,4%! и стигат само 9,5% за евро!!! Това е почти сигурно развнозначно на лош кредит - няма нормален човек, който в сегашната икономическа ситуация да е съгласен да плаща толкова. А може и да греша?

  "Who controls the Past controls the Future; who controls the Present controls the Past"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK