Бойко Борисов за КТБ: Ако тръгнем да вадим държавните пари, ще фалираме банката

Бойко Борисов за КТБ: Ако тръгнем да вадим държавните пари, ще фалираме банката

© Георги КожухаровБанковата система е такава, че всяко движение в нея, особено при наличието на гръцки банки у нас, може да повлече цялата система." Това заявява премиерът Бойко Борисов в интервю пред вестник "Труд" в отговор на въпрос за парите на държавни дружества, депозирани в Корпоративна търговска банка (КТБ). 


"Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали. Те са си там много отдавна. И в много други банки. Всяко министерство си проведе конкурси, където им дадоха най-добри лихви, там си държат парите. Няма централизирано решение. Аз не се меся нито в медиите, нито в банките, защото не е правилно." Така премиерът коментира въпроса, че е обвиняван, че не мести парите от банката, "защото тя спонсорира медиите на депутата Делян Пеевски, които са благосклонни" към него.


Според Борисов парите на държавата се държат "в много банки, в КТБ са някъде около 20%, и то по различни енергийни проекти, от години наред...".
Във връзка с изказването на министър-председателя за банковата система и евентуалните ефекти върху нея при движения на средства, от БНБ казаха пред  dnevnik.bg, че няма да коментират. Собственикът на КТБ Цветан Василев до момента (17 часа) не отговаря на телефона си.


Последните публично известни данни за средства на държавни предприятия в банки са към края на октомври 2010 г., изнесени от вестник "Сега" в началото на февруари тази година по справка от министерството на икономиката, получена по Закона за достъп до информация. Според тези данни към края на октомври миналата година десетте най-големи държавни компании (Български енергиен холдинг, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", Национална електрическа компания, ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", Национална компания "Индустриални зони", "Кинтекс", "Булгартабак холдинг", "Благоевград – БТ") са държали в банки 412 млн. лв. Делът на КТБ е 285 млн. лв., или 70%.


Към този момент банките, в които държавните фирми са били вложили средствата си, са 14. Другите банки, в които държавните фирми са държали по-сериозни средства към 31 октомври 2010 г., са Инвестбанк и Централна кооперативна банка - съответно 50 млн. лв. и 23 млн. лв., показа тази справка.


Липсва по-актуална информация в кои банки са парите на държавните компании към октомври 2011г. и как са се движили тези депозити през различните месеци, за да може да се направи преценка на процента и сали КТБ продължава да държи най-голям дял. За да получат данните медиите трябва да правят искания по Закона за достъп до информацията до всяко министерство и държавна институция. Прозрачност би могла да бъде лесно гарантирана с регистър, който се обновява месечно. Какво следи БНБ
БНБ следи за стабилността на банковата система, като кредитните институции са длъжни да отговарят на нормативни изисквания, регламентирани основно в Закона за кредитните институции и различни наредби към него. Основните сред тях са за капиталовата адекватност на банките, за просрочените кредити и провизиите, за управлението и надзора на ликвидността, за големите експозиции.
Според регулациите изискването за обща капиталова адекватност на банковата система е минимум 12%. Към края на септември тази година тя е 17.75%, а адекватността на капитала от първи ред – 15.64%. Съотношението за ликвидност на сектора достига 25.92%, а делът на необслужваните кредити (с просрочие над 90 дни) е 14.45%, като според БНБ темпът на нарастване продължава да се забавя.
За деветте месеца на годината банковата система има печалба от 484 млн. лв., като от началото на кризата досега секторът не е излизал на загуба. Освен това три поредни години банките се отказват от дивиденти, като заделят печалбата в капитала си с цел трупане на буфери срещу евентуални шокове, предизвикани от кризата. Капиталовият буфер (превишение на собствения капитал) на системата е 2 млрд. лв. към края на септември.
Към края на септември общата капиталова адекватност на КТБ е 12.21% според доклада за дейността на банката за деветте месеца на годината до Българска фондова борса. Там се посочва, че "адекватността на капитала от първи ред е 11.5% и е значително над изискуемата стойност от минимум 6%". Печалбата на банката за деветте месеца е 45 млн. лв., като има спад от 18% на годишна база. Кредитите с просрочия над 30 дни са 3.09%. Коефициентът й на ликвидност е 27.13%, се казва в отчета на банката.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това нито говори добре за вас, нито за банката.

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2644 Любопитно

  "Те са си там много отдавна. И в много други банки..." - още от неолита са си там. Само че - "Делът на КТБ е 285 млн. лв. или 70%."...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Хах, да бе, били са си там парите. Хайде бе? По времето на Станишко бяха 40%, по времето на Боко 70%.
  Щяла да фалира банката? Ми тя е частна бе? Що не сложиш парите в мойта фирма, че иначе ще фалира?

  А това дали е важно -

  "Нова българска медийна група холдинг", ръководен от Кръстева, притежава "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Засада" (преди "Експрес" и великотърновския "Борба", като контролира и телевизиите TV7 и Би Би Ти. Изкупуването им беше финансирано от Корпоративна търговска банка (КТБ). Econ.bg издание не съобщава къде е връзката на Кръстева и Пеевски с 3Бей.БГ.

  КТБ е банката, в която се съхраняват най-голям дял от парите на държавните компании, показа разследване на "Капитал" през 2009 г. Макар това да се беше случило по времето на предишното управление, при новото правителство на ГЕРБ ситуацията не се промени, напротив - последните данни от началото на тази година показаха, че 70% от парите на фирмите под шапката на икономическото министерство се съхраняват от КТБ.

  Медиите на Кръстева-Пеевски са сред най-безкритичните към властта. Изданията им не членуват в Съюза на издателите в България и не са подписали Етичния кодекс на българските медии. "

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Хаха, каза си го директно.
  Още преди година ми стана ясно като не извадиха парите а въртяха нещо за "стабилността на банковата система", че именно това имат наум, ама не го казват за да не предизвикат паника.
  Ама откровено казано ако КТБ фалира ме съмнява да повлече някой друг, най-много ЦКБ да изпита затруднения. И никой няма да рони сълзи за тях.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Бойко, не говори глупости.

  1. на никой няма да му мигне окото ако фалира една комунистическа банка

  2. изтегли парите явно, с гръм и трясък и кажи, че не искаш да си държиш парите повече там

  3. изтегли ги на порции, ако искаш да държиш депесарите в кома за месец-два

  4. разпишете една кратка централизирана процедура за управлението на парите на всички министерства, общини, областни управи, държавни предприятия, посолства и т.н.

  не може всеки да си прави каквото си поиска с нашите пари!

  с моите пари!

  РЕФОРМИ !
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Весело

  Боце не лъже. Той само маже

  Какъв финт само е извъртял с тия "някакви енергийни проекти"!
  Склонен съм да вярвам, че по проектите са наистина 20%.

  Друг въпрос е, че държавната пара, която се претака само там е 70% от всичко.
  Ама това е неправилно да се рови ...

 8. 8 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тони!":

  Те им трябваше тогава да теглят пари, а се усетиха че ако ги изтеглят от КТБ тя ще фалира и няма да си ги получат.

  Това е българската версия на спасителен пакет - почти безплатен за банката, без да й се поставят каквито и да е ограничения. Ако бъде източена и фалира губи държавата и данъкоплатците, ако се възстанови - печели банката и собствениците й.

 9. 9 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Весело

  Банката щяла да фалира?
  Б. Б. на приказки
  да се намира!

  www.berbenkov.hit.bg
 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Това е готовата реплика на Премиера когато Дянков сгафи.

 11. 11 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 886 Любопитно


  Премиерът ( МУТРАТА) не се усеща как сам разяснява ТОчНИТЕ патаметри на "липсващата договорка" и как точно " не се меся".

  Схемата е по-проста от министър на МВР.
  Банката е най-големият "рекламодател" на едни парцали наричащи себе си "медии".
  Без парите на държавата банката ще фалира!

  Парцалите хвалят до почервеняване МУТРАТА, който може да изтегли парите от банката!
  Коко странно!

  Елементарно, като изборна победа с два портокола, скъсани чували и 92,6 % от циганите гласуващи за ГееРБ (бее)!

  Тоя "премиер" вече започна да го мързи дори да лъже!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 12. 12 Профил на Fenko
  Fenko
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Примиера е прав. Изтеглянето на всичките средства от тези банки , ще създаде проблем в банковия сектор. Друг е въпроса какво прави този огромен ресурс от пари на едно и също място толкова години и то в малко съмнителни банки.

  "Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн
 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Бойчо лъже! За да се разобличи е достатъчно да се публикува статистиката с колко се е увеличил дела от държавните пари, които стоят в КТБ откакто партията се добра до властта.

 14. 14 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много обичам когато някой пишман политик с патос обяснява, че всъщност това което се излива върху нас е топъл, летен дъжд, а не нещо друго.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 15. 15 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Какво ще изтегли, като парите са дадене като заеми на "наши" хора - Ковачки, Банев, етц.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#11] от "Demokrat":

  Банката не е само рекламодател в тези издания, тя е нещо повече - ще си самоцитирам мнението -

  "Изкупуването им беше финансирано от Корпоративна търговска банка (КТБ)."

  С една дума - с нашите пари е създадена медийна империя, която да поддържа правителството. Логично, с нашите пари и се поддържа тази империя.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Боко за КТБ:
  "Банката ни е скъпа."

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#4] от "Skydiver":

  Изобщо не става дума за фалит, това парите да стоят там си има цена и Бойчо и Монката я знаят много добре.

 19. 19 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  [quote#11:"Demokrat"]Схемата е по-проста от министър на МВР. [/quote]
  няма такава схема

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 20. 20 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Ха-ха...Хайде сега г- Искров да опровергае ББ. Дефакто г-н Борисов, по същество Премиер на тази територия, клати банковата система, като пуска "недоказани" слухове в ущърб на един от субектите. А това е подсъдно, както знаем.
  Опасявам се, че Бойко просто се е опитал да замаже гафа с парите на данъкоплатците.
  При всички положения - ГЕРБ започват да се пооливат и да правят грешки. Да не казвам, че те няма как да вържат бюджет 2012 и най-вероятно дори не знаят как да го направят.
  Догодина, дами и господа, за нас ще е годината на маите.

  PHILIP
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#17] от "wreck":

  Или "разговор за милиони"?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тони!":

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 23. 23 Профил на kukoto
  kukoto
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Основни контрагенти на КТБ са Ковачки,Гриша Ганчев,Банев и други знайни и незнайни "научни сътрудници"-накратко казано олигарси. А колко фирми са придобити с депозитите в тази банка ни е бедна фантазията. Само в Русенска корабостроителница са налети над 120 млн лв,които и господ не може да върне?

 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Бойко Борисов за КТБ: Ако тръгнем да вадим държавните пари, ще фалираме банката

  ====================

  Тикво, Тикво, благодарение на вашата помощ, кр. портфейл на въпросната банка само за последната година е нараснал с над 50%. Тези 50% са станали през последната година.
  Така е, като избрахме крадци и рушветчии

 25. 25 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 886 Гневно

  [quote#16:"Тони!"]Банката не е само рекламодател в тези издания, тя е нещо повече - ще си самоцитирам мнението -"Изкупуването им беше финансирано от Корпоративна търговска банка (КТБ)."
  [/quote]

  Точно - банката не само издържа парцалите с "реклама" ами и дефакто ги притежава, понеже е 'финансирала придобиването им".
  А пък банката е ТОТАЛНО зависима от волята на МУТРАТА да държи държавните пари в нея.
  И МУТРАТА си го признава това - нагло го признава!

  МУТРАТА ни казва в лицето - имам си медии, купени са с пари от държавата и ще си ги храня.


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Весело

  Сакън, да не ги вади!!
  Тамън се чудех в кое сигурно пристани6те да си вложа парите, и ето - Слънцето изгря и ми отвори очите

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 28. 28 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  ЗАКРИВАААЙ!!!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 29. 29 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  я какъв социален е станал боце, то една загриженост , то едно чудо! мисли за частниците... това пеевески и ДПС вестниците е само съвпадение

 30. 30 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#18] от "svoboden":

  По последни данни 20% от депозитите в банката бяха държавни.
  Това е със сигурност над капиталовата й адекватност, тоест това което Бойко казва е факт.
  Какъв процент от държавните пари са в банката обаче е безмислен измерител. Важно е дали те намаляват или се увеличават като количество. Ако се увеличават или стоят на същото ниво, това за мен означава, че банката на практика е национализирана "на тъмно".

 31. 31 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#25] от "Demokrat":

  Чудя се дали да не е време да приемем, че това са медии не толкова на Доган, колкото bona fide държавни медии.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 32. 32 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Абе не разирате ли, че с тази си реплика просто ... ги осветява бе. Маха им защитата от слънцето - чадъра! Еееехх, следващите две-три седмици ще са супер интересни!

 33. 33 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  ГЕРБ и ДПС - Вечна дружба

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 34. 34 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1039 Весело

  До коментар [#33] от "stg":

  Хем Боко и Доган се гушкат, хем правят пари заедно

 35. 35 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Никой не е по-голям от пазара.
  И ако някоя банка иска за оперира с държавните пари, то нека просто да даде по-добри условия от тези на КТБ и тогава ще има основание да зададе въпрос на премиера - Ама защо парите още са там, вместо по график да дойдат при нас?
  Така както правят всички пазарни субекти.
  Ами те останалите банки стига да искат могат да се наговорят да му направят един дъмпинг на Цецо Василев и няма и за 1 месец ще си го фалират, ама ги мързи-и-и !

 36. 36 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 600 Любопитно

  Как се прави без отговорно източване на държавни пари !?
  Корпорация
  http://en.wikipedia.org/wiki/Corporation
  Важна съвременна характеристика на корпорацията е ограничената отговорност . Ако една корпорация не успее, акционерите могат да загубят своите инвестиции, както и служителите могат да загубят работните си места, но не ще носи отговорност за дълговете към кредиторите на корпорацията .

  Да защитим животнитe !
 37. 37 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#35:"kepler"]Никой не е по-голям от пазара. [/quote]
  ------------------
  Пазарът е едно много плашливо животно, ако се съди по реакциите му напоследък.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 38. 38 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Какъв селки хитрец си ти ......

 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Ами ако тръгне да фалира, без да са изтеглени държавните пари ББ ще им преведе ли резерва на БНБ и НЗОК да я спаси?
  А това рано или късно ще се случи.
  Защо е знайно: "Комунистически задник, насита няма."

 40. 40 Профил на бай Кольо
  бай Кольо
  Рейтинг: 443 Весело

  Премиера да ходи да си рита топка, както му е реда. Да не се меси в банковата сфера

 41. 41 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#18] от "svoboden":

  Точно! Иначе можеха ПОНЕ да предоговорят лихвите, ако не искат да теглят парите, щото щяла да фалира. Ясно е, кой се облажва от разликите в лихвите, на които спят парите сега и лихвите, на които нормално могат да се "въртят" при открит и коректен договор за депозит! Дори може и да е срочен, без загуба на лихвата при теглене по всяко време, без ограничения, както например е в ПИБ, нали бат' Бойко?

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 42. 42 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Сега не е моментът да се огласяват данни в кои банки държавата държи парите си. Нездравословно е за останалите...

 43. 43 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 886 Неутрално

  [quote#31:"wreck"]Чудя се дали да не е време да приемем, че това са медии не толкова на Доган, колкото bona fide държавни медии. [/quote]

  Щеше да е добре да са държавни.
  Тогава щяха да са под някаква форма на публичен контрол и да са принудени да отговарят, поне формално, на някакви общественоприемливи норми.

  Тия "медии" са парцали и обслужват само интересите на олигарсите и МУТРАТА.

  Това което "произвеждат" не е журналистика, не е новинарство, а медийни манипулации. С такива медийни манипулации се напомпа балона "трите кандидат президентски двойки с най-голям шанс", та да се подгови безпрепятсвеното узурпиране на властта от ГРОБ чрез всичките им изборни фалшификации.

  Такава медийна манипулаци е и образът, който бе изграждан от 2001 г. за МУТРАТА, та да може "мат'риалът" да го избере за "спасител".

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  "Според Борисов парите на държавата се държат "в много банки, в КТБ са някъде около 20%, и то по различни енергийни проекти, от години наред..."."
  "Бойко Борисов за КТБ: Ако тръгнем да вадим държавните пари, ще фалираме банката"
  Т.е. Бойко казва, че държавата не си вади парите и не си движи проектите, защото са вкарани в банка, а тя ще фалира, ако излязат от нея?! Ами, ако трябва да се разплатиш за нещо, бе умнико? Идват руснаците и си искат 100 милиона за Белене. Ще кажеш "Сакън, ще фалираме КТБ!"?. Или ще бавиме плащанията и ще търсим как да се откажат от част от парите изпълнителите като дянковия сценарий от началото на 2010? Ще харчите от общия бюджетен кюп съвсем други пари? Кой е виновен, че банката е похарчила парите за кредитиране на закупуването на медии от Доган чрез твоя славословец Пеевски(А защо догановите медии така ти слугуват наистина е странно, като сте уж врагове с ефендито и той призова електората си да гласува срещу ГЕРБ. Ама пък Делянчо нали се свърза и с покупката на Булгартабак и движението си замълча, т.е. беше съгласно със сделката...)?

 46. 46 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 600 Любопитно

  Завоалирано източване на държавата чрез раздаване на наши хора на кредити без обезпечения и без да ги връщат. КТБ/бушон/ играе ролята на клошар циганин на който не можеш взе нищо при фалит. То и собственика има приличащ вид ...
  В 90те години на миналия век беше ПЧБ /първа частна банка - бивша стопанска банка/ , така, че стари изпитани схеми.

  Да защитим животнитe !
 47. 47 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тони!":

  Много е просто: парите в България са едни и която банка е предложила по-добри условия е привлекла повече държавни фирми...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 48. 48 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#42] от "theanalyser":

  напротив! с моите пари ще се работи прозрачно! защото, когато аз давам пари за данъци искам да знам какво се случва с тях. с моите пари аз определям правилата.

  иначе си ги искам обратно!

  на който не му харесват моите правила за моите данъци, да ходи да събира данъци от турците или руснаците...

  РЕФОРМИ !
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Тука наш Бойко удивително ми напомня, ето това:
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/07/23/1128074_berezovski_schupi_rekorda_za_nai-skup_razvod_vuv/
  чудно защо лиУбедете се сами

 51. 51 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  той Бойко е намерил решение: за да не стоят парите на държавните фирми в КТБ, просто подарява въпросните фирми на КТБ (за справка Булгартабак - е малко трябва да прикрие - да се намери услуслива руска банка да даде назаем името си за известно време).
  по този начин фирмата вече е частна и си влага парите където реши

 52. 52 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#47] от "Captain Shakespeare":

  и по кой икономически закон КТБ е предложила най-добрите условия за моите пари, а освен това е и най-добрият и успешен инвеститор в България?

  нещо не ми става ясно как оная комунистическа свинкя Цветан Василев изведнъж се оказа финансов гений с тия соц. мустаци и с тия пиянски сенки под очите?!? как? как може това чучело да управлява огромна част от финансите на държавата?

  ако е толкова способен защо не отиде в Лондон или Ню Йорк да покаже на Сорос и Бъфет как се правят пари? то всеки може да събере парите на данъкоплатците и да ги върти в корупционни сделки в България...

  РЕФОРМИ !
 53. 53 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#35] от "kepler":

  ти говориш за нещо, което може да се случи на друго място или по друго време а не тук и сега

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 54. 54 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#35] от "kepler":

  докато Цецо Василев пише условията за участие в каквато и да е обществена поръчка е много трудно конкурентите "да се наговорят да му направят един дъмпинг. "

 55. 55 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 450 Неутрално

  а дали има държавни пари

  Welthauptstadt Germania
 56. 56 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Селският хитрец, мутрата, с лафове за пред неговия си електорат..)
  Ами ако ги НЯМА мангизите в частаната банка ? Над 700 млн . - Цветито или ти - ще ги покриете ли ?? На колко години се прави конкурса ?? Офертите на банките ??
  Този , който следи кариерата на Вучката - не знаел КОЛКО са мангизите в тази банка ?? Държавните ??/
  Дано не стане това , което си мисля, че може да стане :)))

  BIG AL
 57. 57 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 891 Неутрално

  С една дума - ако има фалити в банковата система, бат'Бойко няма да има нищо общо с това. Ако и да е министър председател. Както нямаше нищо общо с банковите фалити и Жан Виденов. По времето когато беше министър председател.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 58. 58 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 600 Любопитно

  нерегламентирана държавна помощ
  ПИСМО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ДО БЪЛГАРИЯ!
  http://www.kpetkov.eu/node/252
  (Announcements)
  PROCEDURES RELATING TO THE IMPLEMENTATION OF COMPETITION POLICY
  EUROPEAN COMMISSION
  STATE AID — BULGARIA
  State aid SA.26212 (11/C) (ex 11/NN — ex CP 176/A/08) and SA.26217 (11/C) (ex 11/NN — ex CP 176/B/08) — Alleged aid in the form of swap of ownership of privately owned forest estates for the governmental ones
  Invitation to submit comments pursuant to Article 108(2) of the Treaty on the Functioning of the European Union
  (Text with EEA relevance)
  (2011/C 273/06)
  By means of the letter dated 29 June 2011 reproduced in the authentic language on the pages following this summary, the Commission notified Bulgaria of its decision to initiate the procedure laid down in Article 108(2) of the Treaty on the Functioning of the European Union concerning the abovementioned (alleged) aid.
  Interested parties may submit their comments on the aid in respect of which the Commission is initiating the procedure within one month of the date of publication of this summary and the following letter, to:
  European Commission
  Directorate-General for Competition
  State aid Greffe
  J-70 3/219
  1049 Bruxelles/Brussel
  BELGIQUE/BELGIË
  Fax +32 22961242
  These comments will be communicated to Bulgaria. Confidential treatment of the identity of the interested party submitting the comments may be requested in writing, stating the reasons for the request.

  (Announcements)
  PROCEDURES RELATING TO THE IMPLEMENTATION OF COMPETITION POLICY
  EUROPEAN COMMISSION
  STATE AID — BULGARIA
  State aid SA.26212 (11/C) (ex 11/NN — ex CP 176/A/08) and SA.26217 (11/C) (ex 11/NN — ex CP 176/B/08) — Alleged aid in the form of swap of ownership of privately owned forest estates for the governmental ones
  Invitation to submit comments pursuant to Article 108(2) of the Treaty on the Functioning of the European Union
  (Text with EEA relevance)
  (2011/C 273/06)
  By means of the letter dated 29 June 2011 reproduced in the authentic language on the pages following this summary, the Commission notified Bulgaria of its decision to initiate the procedure laid down in Article 108(2) of the Treaty on the Functioning of the European Union concerning the abovementioned (alleged) aid.
  Interested parties may submit their comments on the aid in respect of which the Commission is initiating the procedure within one month of the date of publication of this summary and the following letter, to:
  European Commission
  Directorate-General for Competition
  State aid Greffe
  J-70 3/219
  1049 Bruxelles/Brussel
  BELGIQUE/BELGIË
  Fax +32 22961242
  These comments will be communicated to Bulgaria. Confidential treatment of the identity of the interested party submitting the comments may be requested in writing, stating the reasons for the request.

  Да защитим животнитe !
 59. 59 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#2] от "АБЪВ":

  От къде имаш тези данни, след като Дневник пише, че няма информация? Боб ли хвърли?

 60. 60 Профил на Тюхчев
  Тюхчев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Горкия!Даже неосъзнава,че това което бръщолеви се нарича Държавна помощ и според правилата на ЕС се наказва.

  69
 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#47] от "Captain Shakespeare":

  Я глей ти. И кога точно се проведе конкурса за тази банкова услуга, че нещо сме го пропуснали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на ad_nestum
  ad_nestum
  Рейтинг: 450 Весело

  ""Банковата система е такава, че всяко движение в нея, особено при наличието на гръцки банки у нас, може да повлече цялата система." Това заявява премиерът Бойко Борисов ..."
  -----------------------------
  Никакво движение не трябва да има, нали бат'Бойко?! Твоята ли ти каза?!
  Ега ти банкери-пожарникари-мутри- първи частни, -втори частни-иСточни банки и банкери!!!
  Разбира мутрата му неедна!!! Стопираме движениятаааа - статуквото ни опраяяяяя!

 63. 63 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#35] от "kepler":

  Един смислен коментар и толкова минуси... При това, сигурна съм, че повечето хора, които са ти сложили минуси, се смятат за десни. Каква ирония.

 64. 64 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Я да видим сега колко дълго ще оцелее този текст тук...

  http://wikileaks.org/cable/2006/12/06SOFIA1652.html#

  [06SOFIA1652] БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ КАТО ЦЯЛО СА ФИНАНСОВО СТАБИЛНИ, НО ОСТАВАТ НЯКОЛКО ГНИЛИ ЯБЪЛКИ

  C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 05 SOFIA 001652

  SIPDIS

  SIPDIS

  DEPT FOR EUR/NCE NORDBERG

  E.O. 12958: DECL: 12/07/2016

  TAGS: ECON, EFIN, PGOV, BU

  БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ КАТО ЦЯЛО СА ФИНАНСОВО СТАБИЛНИ, НО ОСТАВАТ НЯКОЛКО ГНИЛИ ЯБЪЛКИ

  REF: A) SOFIA INCSR REPORT (E-MAIL RADIVILOVA-GWILLIAMS ON NOV 3)

  Класифицирана от посланик Джон Байърли по причини 1.4 (b) и (d)

  1. ОБЩ ПРЕГЛЕД: Българският банков сектор е в най-силната си позиция след банковата криза от 1996 г. Благодарение на по-строго законодателство, по-добър надзор и управление, и приток на големи и стабилни чужди банки, повечето от българските банки просперират със законни средства. Но два скункса все още обикалят около пикника – единият е високият дефицит по настоящите сметки (septel ще последва по-късно), а другият – прането на пари. Сред 32-те регистрирани банки, има около седем-осем, чиито практики непрекъснато се цитират като съмнителни или мътни, наливащи средства за известни престъпници в схеми за пране на пари и свързано с тях отпускане на кредити. Централната банка (БНБ) и управляващите тази банка знаят за тях и твърдят, че се стараят да ги изчистят. Добрата новина е нарастващият разследващ капацитет на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Ние трябва да продължим с нашата видима подкрепа на нейните усилия и на тези на сродните й агенции (виж параграф 10) КРАЙ НА ОБЩИЯ ПРЕГЛЕД

  КЪДЕ СЕ НАМИРА СЕКТОРЪТ СЕГА

  ---------------------------

  2. (u) След финансовата криза от 1996 г. когато много банки фалираха, в страната има по-малко банки (32), но с по-добро управление. Авоарите на всички български банки взети заедно са 26.2 милиарда щатски долара или 80% от БВП (брутен вътрешен продукт). Разрастването на банките се дължи на развиващия се частен сектор, нарастващото търсене на кредити и натиска на конкуренцията. С увеличението на последната се очаква и консолидация по примера от 2005 г. на италианската Уникредит Булбанк (UniCredit Bulbank), която придоби австрийската HVB (банките Биохим и Хеброс) и така създаде най-голямата финансова група в страната с почти 25% дял от пазара.

  3. (u) Търговският банков сектор в страната е почти изцяло приватизиран. Чуждите банки са най-големите, сигурни и „чисти", те са главно от Австрия, Италия и Гърция. Новите международни собственици въведоха добри практики в банкирането и подобриха качеството на банковите услуги. Трите най-големи банки в България са Банка ДСК, притежавана от ОТП Банка на Унгария, Булбанк, притежавана от Уникредито Италиано (Unicredito Italiano) и Обединена българска банка (UBB), притежавана от Националната банка на Гърция. Ситибанк е единствената банка от САЩ, която се фокусира върху корпоративни, а не индивидуални клиенти.

  ПРОБЛЕМНИ ЗОНИ: ПРАНЕ НА ПАРИ И СВЪРЗАНОТО С НЕГО ОТПУСКАНЕ НА ЗАЕМИ

  4. (SBU) Главните проблеми на българските банки включват пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми. Предишното притеснение за непрозрачна собственост до голяма степен беше разрешено от законодателство, ограничаващо многобройните офшорки, регистрирани като банкови акционери, законодателство, което освен това консолидира собствеността върху банките. Обаче, отпускането на кредити, свързано с пране на пари, продължава да бъде проблем при някои банки тъй като собствениците им наливат пари в свързани с тях, по-малко конкурентно-способни фирми, които нямат намерения да върнат тези заеми. Това оставя тежестта от несъбраните лоши заеми за законните инвеститори и притежатели на банкови сметки.

  5. (u) Банковите и финансовите власти знаят за тези печално известни банки и твърдят, че работят сериозно в подготовката на законодателство и правилници, които ще приравнят банковите практики в страната със западните норми, и ще засилят контрола. Следвайки закона, Надзорният съвет на БНБ прави постоянни инспекции на портфолиото на търговските банки с цел да следи нивото на отпускане на заеми и мерките срещу лошите такива. Въпреки това, обаче, изглежда, че няколко банки успешно избягват щателни разследвания.

  6. (C) Наблюдаваните банки са:

  Първа инвестиционна банка (FIB), основана през 1993 г. от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев със средства с неясен произход. Те продължават да са собственици заедно с две офшорки от Кайманските острови и англо-нормандските острови (б. Ред. Джърси и Гърнси). Европейската банка за реконструкция и развитие (EBRD), която в началото им беше поддръжник и инвеститор, наскоро ни каза, че участието им във FIB се счита за черно петно в историята им. Сега се смята, че с единия крак FIB е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят.

  През 2003 г., Минев и Мутафчиев купиха базираната в Скопие Балкан банк (Balkan Bank) още позната като Мултигруп банк (Multigroup bank.). Говори се, че придобивката е спасила македонската банка от ликвидация и от по-задълбочено разследване от страна на Централната банка. Смята се, че FIB е дала близо 133 милиона щатски долара на фирмата Атомремонтстрой на съмнителния енергиен консултант Христо Ковачки за енергийни проекти, и за да помогне на Ковачки в придобиването мажоритарния дял в Софийска общинска банка. Смята се, че Минев притежава и по-голямата част от ски курорта Банско. (Septel за съмнителни играчи и практики в енергийния сектор ще последва по-късно.) XXXXXXXXXXXX наскоро ни каза, че в последните две години, три или четири инспекции на място във FIB са показали нарушения. XXXXXXXXXXXX каза още, че са докладвани съмнителни трансакции, които изискват по-подробно разследване. Когато обаче XXXXXXXXXXXX е започнал тези разследвания FIB е отказала да предостави допълнителна информация за сметките и техните собственици. XXXXXXXXXXXX каза, че и български и чуждестранни мениджъри управляват FIB, и че те имат съмнителни офшорни сметки, но че въпреки репутацията на FIB, EBRD все още се интересувала от съвместни проекти. Според XXXXXXXXXXXX, въпреки наличието на чуждестранни мениджъри и привидните чуждестранни инвестиции, повечето от парите в банката са частен капитал, който е българска собственост.

  Корпоративна търговска банка (Corporate Commercial Bank). Тази банка е известна още като Банката на Риск Инжинеринг, най-важният и печално известен играч в енергийния сектор, участващ в почти всички енергийни консултантски проекти. Заради тесните си връзки с Риск Инжинeринг, притежавана от Богомил Манчев, се очаква банката да придобие силни позиции във финансирането на проекта Белене. Сметките на Националната електрическа компания, която е собственост на държавата и се занимава с тъмни продажби на електроенергия чрез посредници като Манчев и Ковачки, също са депозирани там. Главният акционер на тази банка е Бромак ООД, собственост на Цветан Василев, който през 2004 г. беше замесен в противоречива приватизационна сделка свързана с купуването на Софийския завод за вагони, дотогава държавна собственост, на цена по-ниска от пазарната.

  Интернешънъл Асет Банк (International Asset Bank – бивша Първа източна международна банка). Банката на СИК – една от бившите най-влиятелни групировки на организираната престъпност в България. По последна информация Газпром се интересува от IAB за бъдещите си проекти в България. Банката е собственост на братята Маргини, които са задържани по едно от най-известните дела срещу организираната престъпност. Има подозрения, че бивши офицери от държавна сигурност са свързани с Маргините, за които се говори, че са близки и до социалистите и до десни политици от кръга на бившия премиер Иван Костов.

  СИБАНК, (Economic and Investment Bank, също EIBank, бивша Българо-руска инвестиционна банка). Предишните и собственици бяха офшорки. Цветелина Бориславова, жената, която съжителства с кмета на София, Бойко Борисов, я притежава в момента, заедно с Светослав Божилов и исландския инвеститор Тор Бьорголфсон, чрез фирмата му Новатор Файненс България (Novator Finance Bulgaria). Тук има притеснения, че тази банка практикува „свързано" отпускане на заеми на фирми от по-ниско качество, които иначе не биха отговорили на изискванията за кредитиране. Има също така и притеснения за някои от авоарите, които Борисов вече е прекарал през тази банка.

  Банка ДЗИ. Под предишното си име РозЕксимбанк (RosEximbank) това беше банката на Мулитгруп на Емил Кюлев, който беше убит през октомври 2005 г. от все още неизвестни извършители. Банката, единадесета по големина в България, беше купена през 2006 г. от гръцката Юробанк ЕФГ (Eurobank EFG) Смята се, че Кюлев, който преди 1989 г. е бил полицай, е влязъл в банковия сектор, чрез провалената Розексим, притежавана отчасти от Майкъл Чорни, руско-израелски бизнесмен/лице от организираната престъпност, който беше изгонен от България през 2000 г. с мотив, че е заплаха за националната сигурност. По време на убийството му много наблюдатели казваха, че Кюлев се е опитвал да превърне ДЗИ в законна организация. XXXXXXXXXXXX ни каза, че в миналото ДЗИ е била една от най-проблематичните, с лоша история свързана с прикриване на незаконни практики и с няколко случая на пране на пари. През август 2005 г. банката е била глобена с 20 000 лева (13 330 щатски долара) заради нарушения на закона за пране на пари. Но откакто Емил Кюлев не е вече между живите банката показва видимо подобрение в докладването на незаконни практики и спазването на закона. Въпреки, че през август 2006 г. банката беше отново глобена заради недокладване на пране на пари, XXXXXXXXXXXX, тя показва ясна промяна в политическата воля за реформиране. XXXXXXXXXXXX отбеляза доклад на ДЗИ от ноември 2006 г., който може да бъде пример за подражание по повод на няколко транзакции на директора на Правителствена болница, високопоставен член на БСП и близък приятел на министъра на здравеопазването Гайдарски. XXXXXXXXXXXX каза, че е бил изненадан, че банката се е решила да осветли човек с такива политически връзки, но добави, че е доволен от резултата. XXXXXXXXXXXX не бил никога инструктиран или под натиск да спре разследванията в ДЗИ от страна на XXXXXXXXXXXX – нещо, което според XXXXXXXXXXXX не може да се каже за всички банки. (За съжаление XXXXXXXXXXXX не ни даде по-подробна информация.) XXXXXXXXXXXX призна, че ще бъде изключително наивно да се смята, че ДЗИ е напълно реформирана, но каза, че ДЗИ е добър пример как бдителността, анализът, и спазването на правилата, съчетани с желанието за реформа, могат да вкарат една банка в правия път за кратко време.

  Инвестбанк (Investbank – бивша Нефтинвестбанк, Neftinvestbank, и Международна православна банка, International Orthodox Bank - "Банката на митрополити и генерали" Инвестбанк се свързва с руско-литовския бизнесмен от Монако Денис Ершов и българина Митко Събев. Ершов беше изгонен от България по същото време като Майкъл Чорни и двамата са заподозрени в обща престъпна дейност. Сега Събев е председател на Надзорния съвет на компанията Петрол АД - много голяма фирма за доставка на петрол, отчасти собственост на Лукойл. Петя Славова, бивша съпруга на Събев, със силни бизнес интереси в сферата на туризма, контролира Инвестбанк. Фирмата й Феста Холдинг притежава първокласни хотели в София и по Черноморието. Тя също така продава луксозно вино и друг алкохол. Смята се, че Славова е най-богатата жена в България. Въпреки, че в момента се счита, че Славова е преуспяла благодарение на своите лични качества, Ершов и Събев са най-вероятните източници на финансовата й стабилност и растеж през годините.

  Централна кооперативна банка, позната като Банката на ТИМ. ТИМ започна във Варна, като фирма за търговия със зърно, но има интереси в много сектори в България, включително в медиите, търговията на дребно и застраховането. Групировката скоро ще вземе и Българския речен транспорт, собственост на държавата и авиокомпанията България Еър, чрез собствеността си в другия национален авио-превозвач – Хемус Еър. Никола Дамянов е председател на Надзорния съвет.

  Софийска общинска банка. Банката е собственост на софийската община и бизнесменът Христо Ковачки иска да купи мажоритарния пакет. Освен, че се занимава с енергийния сектор, има подозрения, че Ковачки е част от фирмите приближени на лидера на Движението за права и свободи Ахмед Доган.

  За повече подробности за споменатите по-горе личности, фирми и синдикати, за които се смята, че имат връзки с организираната престъпност, моля прегледайте отново доклада за Организираната престъпност в България, който може да бъде намерен на http://www.state.sgov.gov/p/eur/sofia/index.c

  ДЕЙСТВИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

  -----------------

  7. (C) Финансовото разузнаване прави изненадващи проверки на принципа на случайния подбор и налага глоби – 12 за периода януари-октомври 2006 г. АДФИ твърди, че БНБ не е достатъчно бдителна, докато последната поставя под въпрос законовия и структурен капацитет на АДФИ за пълно разследване на банките. През 2006 г. промени в Закона за кредитните институции улесниха разследването и предаването на съд на финансовите престъпления, давайки на главния прокурор право да иска информация без заповед на съда за случаи при които се касае за пране на пари и организирана престъпност. Банковият сектор е единственият, който се съобразява в значителна степен с буквата на закона.

  8. (u) Банките и другите 29 единици, които попадат под Закона за мерки срещу прането на пари (ЗМПП), са задължени да прилагат така-наречените „познавай клиента си" стандарти. От 2003 г, всички тези единици са задължени да задават въпроси за източника на парите при транзакции, които надвишават 30 000 лева (19 000 щатски долара) или транзакции от чужбина, надхвърлящи 10 000 лева (6 500 щатски долара) и да информират АДФИ за всяко плащане в брой по-голямо от 30 000 лева (19 000 щатски долара).

  9. (u) През 2006 г. промени в ЗМПП разшириха дефиницията на прането на пари и списъка с единици задължени да докладват, дадоха право на АДФИ да получава банкови извлечения без съдебна заповед, разшириха дефиницията на понятието „валута" и задължиха да се обявят източниците на валута, която се изнася от страната. Като цяло експертите смятат законодателството за изчерпателно и в крак с международните стандарти. (Виж точка А за повече информация за прането на пари.)

  КОМЕНТАР/ПРЕПОРЪКИ

  -----------------------

  10. (C) Правителството на САЩ трябва да разшири сътрудничеството с българските банкови власти, включително с високопоставени служители на финансовото министерство за да помогне на българското правителство да координира по-добре дейностите на агенциите си, които се борят за територия. БНБ, АДФИ и Комисията за финансов надзор работят заедно по-добре от всякога, но трябва да продължат сътрудничеството си с вътрешното министерство и прокуратурата. Освен това България трябва да отправи поглед и към не-банковия финансов сектор – особено отдаването под наем и да работи срещу потенциалното пране на пари и там. Тъй като финансирането по SEED привършва в България ние трябва да намерим други източници за сравнително скромните суми нужни за обучение и инструментариум, които могат да помогнат на АДФИ и съюзниците й да останат все така напред спрямо техните добре обезпечени противници.

  КРАЙ НА КОМЕНТАРА/ПРЕПОРЪКИТЕ

  БАНКОВА СОБСТВЕНОСТ И БАЛАНСОВА СТОЙНОСТ

  -----------------------------

  11. (u) Бележка: балансовата стойност се смята като екуити (имущество, което остава при ликвидация след удовлетворяване на кредиторите) на акционерите (активите от които се изваждат пасивите). Балансовата стойност е по-точна за банките от пазарната тъй като много малко от местните банки в момента се търгуват на фондовата борса. Данните са от 30 юни, 2006 г. по обменен курс лев/щатски долар 1.48.

  Банка ДСК ОПТ Банка РТ (DSK Bank: OTP Bank RT) Будапеща, със 100%. Балансова стойност 403 милиона щатски долара.

  Булбанк АД, Уникредито италиано С.А (UniCredito Italiano S. A.), с 85.19%.Балансова стойност 380 милиона щатски долара.

  Обединена българска банка: Национална банка на Гърция (United Bulgarian Bank: National Bank of Greece) с 99.9%. Балансова стойност 318 милиона щатски долара.

  Пощенска банка (Postbank: EFG Eurobank Ergasias S. A.) с 75.33%; СЕН Балкан Холдингс Лимитед (CEN Balkan Holdings Limited) с 24.3%. Балансова стойност приблизително 191 милиона щатски долара.

  Търговска банка Биохим беше продадена през юли 2002 г. на Банка Австрия (Bank Austria) Балансова стойност приблизително 150 милиона щатски долара.

  Райфайзен банк АД: (Raiffeisen International Bank-Holding AG) със 100%. Балансова стойност приблизително 145 милиона щатски долара.

  Сосиете Генерал Експресбанк (Societe Generale Expressbank: Societe Generale), Париж с 97.95%. Балансова стойност приблизително 115 милиона щатски долара.

  СИБАНК, (Economic and Investment Bank, също EIBank): Групата Валмар (Valhamar Group Ltd), холдинг от групата контролирана от Тор Bjorgolfsson чрез дъщерната фирма „Новатор Файненс България Сарл (Novator Finance Bulgaria Sarl) със седалище в Люксембург; Цветелина Бориславова Карагьозова с 25.48% директно, и заедно със свързаните страни Катекс АД (Katex AD) и Руно Казанлък АД (Runo Kazanlak AD) с 37.47%; Катекс АД с 10.61% директно, и заедно със свързаните страни Руно Казанлък АД и Цветелина Бориславова Карагьозова с 37.47%, Светослав Божков Божилов с 25.77%. Балансова стойност приблизително 104 милиона щатски долара.

  Първа инвестиционна банка (FIB): Ивайло Димитров Мутафчиев с 31.38%, Цеко Тодоров Минев с 31.83%, Първа финансова посредническа къща с 13.89%. Според интернет страницата на FIB, останалите дялове са собственост на Гроут Менъджмент Лимитед (Growth Management Limited) с 10%, Хилсайд Апекс Фунд Лимитед (Hillside Apex Fund Limited) с 10%, Легнано Ентърпрайзис (Legnano Enterprises) с 2.45%. Хилсайд Апекс Фунд Лимитед (Hillside Apex Fund Limited) и Гроут Менъджмент Лимитед (Growth Management Limited), две офшорни компании, придобиха по 10% в банката от Европейската банка за реконструкция и развитие, която излезе напълно от FIB. Балансова стойност приблизително 96 милиона щатски долара.

  Хебросбанк беше продадена през март 2002 г. на Риджънт Пасифик Груп (Regent Pacific Group). Балансова стойност приблизително 76 милиона щатски долара.

  Българо-американска кредитна банка (Bulgarian-American Credit Bank: Bulgarian-American Fund) с 69.38%. Балансова стойност приблизително 63 милиона щатски долара.

  Централна кооперативна банка (CCB Group Assets Management EAD ) с 67.70%. Балансова стойност приблизително 55 милиона щатски долара.

  Банка Пиреус (Piraeus bank: Piraeus Bank), Атина, Гърция с 99.79%. Балансова стойност приблизително 52 милиона щатски долара.

  МКБ Юнион Банк (MKB Union Bank: MKB Bank), Унгария с 60%, Юнион Груп (Union Group) с 19.86%, Борас (Boras) с 14.14%. Балансова стойност приблизително 43 милиона щатски долара.

  Банка ДЗИ (DZI Bank: Greek Eurobank EFG bank) с 74.26%. (Бележка: данните са от края на септември) Юробанк (Eurobank EFG bank) е и мажоритарен собственик в Българска пощенска банка (Bulgarian Post bank). Балансова стойност приблизително 39 милиона щатски долара.

  Корпоративна търговска банка: Бромак (Corporate Commercial Bank: Bromak) с 89.21% директно и смесено със застрахователна компания Виктория (непряко) с 94.35%. Балансова стойност приблизително 36 милиона щатски долара.

  Алианс България (Allianz Bulgaria: Allianz Bulgaria Holding Ltd.) с 79.72%, Allianz Bulgaria Holding Ltd е собственост на германската застрахователна група Insurance Group Allianz AG, Мюнхен. Балансова стойност приблизително 34.5 милиона щатски долара.

  БНП-Париж Банк (Национална банка на Париж, Франция (BNP-Paris Bank: Bank Nationale de Paris, France) със 100%. Бившият министър на енергетиката Милко Ковачев е член на Надзорния съвет. Балансова стойност приблизително 33.5 милиона щатски долара.

  Прокредит Банк (ProCredit Bank AD: ProCredit Holding AG) с 59.13%, Европейска банка за реконструкция и развитие (European Bank for Reconstruction and Development) с 19.71%, Комерц Банк АГ (Commerzbank AG) с 19.71%. Балансова стойност приблизително 33 милиона щатски долара.

  Софийска общинска банка (Sofia Municipal Bank): софийска община с 67%, Ковачки има миноритарен дял. Балансова стойност приблизително 28.5 милиона щатски долара.

  Насърчителна банка (Encouragement Bank): Министерство на финансите с 99.995%. Балансова стойност приблизително 26 милиона щатски долара.

  Интернешънъл Асет Банк (International Asset Bank): Дайнатрейд Интернешънъл (Dynatrade International) с 25.51%. Балансова стойност приблизително 24.5 милиона щатски долара.

  Банка Токуда (Tokuda Bank: International Hospital Services Co.) с 93.84%. Балансова стойност приблизително 21 милиона щатски долара.

  Банка АйЕнДжи (ING Bank): Балансова стойност приблизително 19.5 милиона щатски долара.

  Банка ТС Зираат (T.C. Ziraat Bank: T.C. Ziraat Bank), Анкара със 100%. Балансова стойност приблизително 17.7 милиона щатски долара.

  Инвестбанк АД, Феста Холдинг (Investbank AD: Festa Holding) с 78.73%, Винком (Vincom) със 15.49%. Балансова стойност приблизително 15 милиона щатски долара.

  Емпорики Банк България АД: Гръцка търговска банка (Emporiki Bank Bulgaria AD: Commercial Bank of Greece), Атина, със 100%. Балансова стойност 14.5 милиона щатски долара.

  Д Комерс Банк: Фюат Гювен (D Commerce Bank: Fuat Guven ), турски бизнесмен със 100% дял. Той притежава още безмитни бензиностанции. Купи дяловете си от две лица, също от турски произход, през септември 2006 г. Балансова стойност приблизително 13 милиона щатски долара.

  Банка НБЛ Изток-Запад Нова Люблянска банка (NLB West-East Bank: Nova Ljubljanska Banka), Словения с 72.51%, ЛБ, Максима, Любляна (LB Maxima, Ljubljana) с 24.50%. Балансова стойност приблизително 12 милиона щатски долара.

  Тексим частна предприемаческа банка: Патон Анщалт (Texim Private Entrepreneurial Bank: Paton Anstalt) с27.33%. Мариета Георгиева Найденова с 15.24%, Павлина Георгиева Найденова с 15.09%. Балансова стойност приблизително 9.3 милиона щатски долара.

  Алфа банк: клон на Алфа банк АЕ (Alpha Bank: Branch of Alpha Bank AE), Атина, Гърция. Балансова стойност приблизително 5.2 милиона щатски долара.

  Ситибанк НА, клон на Ситибанк НА (Citibank N. A.: Branch of Citibank N. A.), Ню Йорк, САЩ. Балансова стойност приблизително 4.5 милиона щатски долара.

  Национална банка на Гърция, клон на Националната банка на Гърция (National Bank of Greece: A branch of the National Bank of Greece) Атина. Балансова стойност приблизително 1.3 милиона щатски долара.

  БЕЙЪРЛИ

  Красьо, обади им се!
 65. 65 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2644 Весело

  До коментар [#59] от "kaka_ginka":
  "От къде имаш тези данни, след като Дневник пише, че няма информация? Боб ли хвърли?" - ПростИте МАДАМ!
  Бог е дарил човека с 2(две) очи, 2(две) уши и ЕДНА уста(ако се счита писането на НЕЩО като израз на изречен мисловен процес)...
  Та трябва да се ЧЕТЕ, може и не много, но навреме...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 66. 66 Профил на ad_nestum
  ad_nestum
  Рейтинг: 450 Весело

  ""Банковата система е такава, че всяко движение в нея, особено при наличието на гръцки банки у нас, може да повлече цялата система."
  -------------
  Най-компетентната мисъл, на фона на Европейската криза - яваш-яваш .. малко ориенталска музика , примесена с Лепата ... Яваааш-яваш , нищо да не шава ...да развали рахатлъка на изгората Цветелина ...

  Нека вместо детелини да се чува Цветелини ...:

  http://youtu.be/vClTmrs3y4M

 67. 67 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#63] от "kaka_ginka":

  Смислен би бил, ако имаше обществен конкурс, в който да участват всички банки. Такъв никога не е имало. Дали усещаш разликата?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 68 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#64] от "Атанас Чобанов":
  Ясно през тази банка ще минат ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ по "ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ" - АЕЦ БЕЛЕНЕ, Южен паток и нефтопровода. Затова и увеличиха външния дълг на Р.България с почти 7 млрд. /от 13% на 19%/ .
  "Корпоративна търговска банка (Corporate Commercial Bank). Тази банка е известна още като Банката на Риск Инжинеринг "

 69. 69 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Весело

  cherchez l'argent!

  щом има пътечка от пачки свързваща двама души - бойко и доган - то на думите им ли да вЕрваме, или на делата?!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 70. 70 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Прав е Бойко за съжаление!

 71. 71 Профил на hyacibthus
  hyacibthus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Мисля че господин Борисов е абсолютно прав. Не може да се остави една банка да фалира. Държавата трябва да помогне, а така е най-добре. Просто да държи парите там. Всичко друго би създало по-големи проблеми.

  Няма никакви доказателства че срещу държането на тези пари там Г-н Борисов по някакъв начин влияе на медиите на Г-н Пеевски. Това са измислици на тройната коалиция.

 72. 72 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Всъщност с това изказване ,Бойко забива нож в гърба на КТБ..Не вярвам да го прави от глупост.

 73. 73 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#3:"Тони!"]Що не сложиш парите в мойта фирма, че иначе ще фалира? [/quote]

  Ами ако назначите Бареков за пи-ар, защо не?

 74. 74 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 498 Неутрално

  За толкова години във властта Борисов досега не е показал да може нещо друго освен да лъже, ама нескопосано. Понеже му е доста нисък коефицента на Ентелегентност, лъжите му лъсват в момента щом ги каже. То и за да може добре да се лъже е трябвало да се поучи повечко.

 75. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#71] от "hyacibthus":

  Ми що не приложим същата логика и към останалите 30 банки?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 76 Профил на hyacibthus
  hyacibthus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#75:"Тони!"]Ми що не приложим същата логика и към останалите 30 банки? [/quote]

  Бойко Борисов има най-много информация, той най-добре може да прецени коя банка се нуждае и коя не. Ние нямаме информация, не можем да преценяваме действията му. Трябва да му се доверим. Досега е доказал че винаги прави най-доброто от това което е възможно.

 77. 77 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  ХОП, изскочиха 20 милиона от държавните мангизи :) МНОГО умно "вложени" ...:))) Ха, хахахааааааа..

  Ботев строи стадион за 20 млн. ..)))))))))

  "Мажоритарният собственик на Ботев Пловдив - Цветан Василев бил готов да даде 20 милиона лева за строежа на клубен стадион и нова база за школата на отбора.

  Това заяви новият председател на Съвета на директорите на тима Юли Попов, представляващ собственика на Корпоративна търговска банка...:::)))))))))))))))))

  BIG AL
 78. 78 Профил на Mr.Strong
  Mr.Strong
  Рейтинг: 506 Неутрално

  много кофти изказване за ктб. нямам пари там, но ако имах - веднага си ги прибирам. така де - по-добре да изгорят държавните пари (нищо че пак са мои, образно казано), отколкото лично моите.

 79. 79 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Корпоративна Търговска Банка беше банка на Мултигруп. Наследник на Мултигруп е ДПС-ченгесарска партия. Илия Павлов беше близък приятел с Ахмед Доган. В кабинета на Бойко Борисов има един почетен МУЛТАК награден на рожденния му ден лично от И. Павлов с титлата "ПОЧЕТЕН МУЛТАК"- Вежди Рашидов. В знак на благодарност към титлата Рашидов казва на Павлов: "По-добре мултак, отколкото калтак.". Всичките тия са се оплели като свински черва. Мафията си има държава.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 80. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#76] от "hyacibthus":

  Разбира се. ТОЙ прави всичко правилно!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 81. 81 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  Това е ясно и Цветан Василев/бос на КТБ/ си е направил добре сметката да оперира с държавни пари/с помощта на Доган/!

 82. 82 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Весело

  Ако банката не ви харесва, просто я сменете. Не са необходими толкова много коментари.

 83. 83 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#82] от "Uprsport":

  Не ни харесва в една банка да има 70% от държавните пари. Първо, защото противоречи на всякаква икономическа логика за диверсификация на риска да има такъв голям процент в една банка.
  Второ, защото няма конкурс за това.
  И трето, защото с тия пари, банката си купува медии, които обслужват правителството.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 84. 84 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Любопитно

  До коментар [#83] от "Тони!":

  На мен също не ми харесва, но понеже не мога да променя решенията на държавните фирми, се опитвам да променя решенията на читателите на Дневник, а те понеже са достатъчно икономически грамотни да повлияят и на други да сменят банката. Изтеглянето на депозитите би прекратило част от финансирането на свинката и нейното прасенце.

 85. 85 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#84] от "Uprsport":

  Не мисля. Банката има достатъчно осигурено финансиране - държавни пари, плюс пране на пари, както е видно от уикилийкс горе. Дреме им дали обикновенния потребител ще си изтегли парите.
  По-скоро обществения натиск би довел до промяна. А това става и с пищене по форумите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 86. 86 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мислех повече да не се учудвам на този човек, но неговата хитра простост и проста хитрост вече надминават тази на учителя му Тодор Живков!

 87. 87 Профил на hyacibthus
  hyacibthus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#84:"Uprsport"]Изтеглянео на депозитите би прекратило част от финансирането на свинката и нейното прасенце. [/quote]

  Мисля че това не е правилна политика. Не е правилно да се опитваме да пречим на правителството да спаси България. А тъй като мисля да си направя депозит след няколко месеца, и като преглеждах лихвите в тази банка са едни от най-приятните. Което още веднъж прави безсмилени вашите постове. Хората разбират кое е хубаво за тях.

 88. 88 Профил на shagg
  shagg
  Рейтинг: 395 Весело

  Евала, Бате, голем си!
  Обаче дали некой ти верва?

 89. 89 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Любопитно

  До коментар [#87] от "hyacibthus":

  Мисля, че по този начин не пречим на правителството, а помагаме.
  Някой знае ли какво са си говорили на обещаната в изборната нощ среща Борисов и Беновска. И дали изобщо се е състояла?

 90. 90 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  И сега какво ? Ще изтегли парите от Корпоративна и ще ги вкара в банката на Цветелина ли?

 91. 91 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 902 Любопитно

  До коментар [#86] от "pierr":Какъв Живков,бе човек?!?Бойко няма равен,той е гениален!!Само си помисли-той сам печели за 5-6 години всички 7-8 избора!!??Сам против цялата партокрация!!!Ха$ХА$ХА !!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 92. 92 Профил на hyacibthus
  hyacibthus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#89] от "Uprsport":

  Мисля че така само помагате на власт да се върне тройната коалиция. Те са започнали тази практика. Те са довели тази банка до нуждата да се нуждае от правителството ни.

 93. 93 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Любопитно

  До коментар [#85] от "Тони!":

  Не е точно така. Освен това, което изброяваш банката има и кредитен портфейл. И понеже този портфейл е доста рисков (финансирани са не много печеливши дейности, без анализ на риска и минимизирането му) мисля,че освен пищенето по форумите е възможна промяна и с действия. Още повече, ако едни заграбени хектари се върнат в природния парк.

 94. 94 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Мазна дебеловрата мутра, крадец от класа!

 95. 95 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  [quote#91:"Аксел"]Какъв Живков,бе човек?!?Бойко няма равен,той е гениален!!Само си помисли-той сам печели за 5-6 години всички 7-8 избора!!??Сам против цялата партокрация!!!Ха$ХА$ХА !! [/quote]

  Ама той и бай Тошо печелеше избори наред, и то 10-ки години. По това бай Боко има още много да го гони.

 96. 96 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Не е хубаво да си шеф в голяма енергийна фирма. Карат ти се по телефона, привикват те на килимчето в МИЕТ, дърпат ти ушите, ако нещо си си позволил сам да вземеш решение, казва ти се кого, къде, като какъв и на каква заплата да назначиш - нищо, че съответният човек нито го бива, нито я може съответната работа...
  А в коя банка и колко от парите на държавните енергийни фирми да вложим - няма икономическа логика, а партийна повеля... Икономическата логика е извън формалните отношения.

  И тези неща са били винаги така. Просто по-плахо, или въобще не се говореше за тях.
  Сега се говори, но трудно стават промените.

  Другаря Борисов е допуснал да го заблудят по въпроса за КТБ. КТБ няма да фалира, ако се изтеглят парите оттам. Просто ще съкрати персонал, ще закрие офиси и ще намали обема на работата си. Тези пари ще трябва да ги държат други банки и тази работа ще трябва да я вършат други хора. Както се вижда - ще се прелива от пусто в празно.

  Най-добре е с парите на държавните енергийни фирми да се създаде държавна банка, която да ги обслужва. Но това банкерските лобита няма да го допуснат, защото тогава няма да могат да се възползват от тези огромни парични ресурси.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 97. 97 Профил на hyacibthus
  hyacibthus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#95] от "stenli1":

  Бойко Борисов печели и ще спечели много избори. Народа вижда че той е най-доброто, което се е случвало на България. И него като Бай Тошо ще го почитат идните поколения десетилетия след като се оттегли от управлението.

 98. 98 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 99. 99 Профил на armhold
  armhold
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Премиерът всъщност признава, че банката съществува благодарение на държавните средства.
  Ами ако депозитите просто се изтеглят на падежа им, това нали трябва да е в някаква степен планирано и да е изчислено като риск от актюерите на банката?
  Освен, разбира се, ако падежът на депозитите не е при падежа на правителството...

 100. 100 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#96:"Другарката Михайловна"]А в коя банка и колко от парите на държавните енергийни фирми да вложим - няма икономическа логика, а партийна повеля... [/quote]
  Доколкото си спомням, преди около година се приеха критерии за това в кои банки могат да си държат парите държавните фирми.

  Така че правила има. Ако някои банки не се вместват в правилата, проблемът би трябвало да си е техен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK