Зърнопроизводителите обявиха готовност за безсрочни протести (обновена в 13.40 ч)

Снимката е архивна.

© БТА

Снимката е архивна.Националната асоциация на зърнопроизводителите е взела решение да започне "безсрочни национални протести" заради заложените 340 млн. лв. за земеделие в бюджет 2012, които са по-малко от обещаните. Това съобщиха от организацията.


Заложените в бюджета средства за субсидиране на сектора са с 230 млн. лв. по-малко от обещаните през септември 570 млн. лв. Днес от асоциацията казаха, че "всички в сектор "Земеделие" се чувстват употребени и омерзени с подписване на финансова рамка с правителството преди изборите", която впоследствие е била нарушена.


От организацията казват още и че при пет подписани документа досега кабинетът "Борисов" не е изпълнил нито един.
Зърнопроизводителите съобщиха, че искат среща с премиера Бойко Борисов и ако такава не се състои до първо четене на бюджет 2012, излизат на протест във всички градове. От организацията казаха и че "ще бъдат на улицата, докато не се изпълнят обещанията към тях".


В първата си реакция след обявяването на протестите финансовият министър Симеон Дянков каза, че aко те се състоят, може да поиска пренасочване на парите за зърнопроизводство към други сектори. Той каза още, че се надява зърнопроизводителите да бъдат "достатъчно разумни" да не блокират страната. "Ако обаче решат да го правят, ние сме в процес на бюджетна процедура и тези пари, които сега им се дават от бюджета, лесно могат да бъдат преразпределени към другите сектори", каза министърът, допълвайки, че вероятно животновъдите "ще са много радостни", ако получат допълнителни пари.


През септември министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов подписаха споразумение с всички земеделски организации, според които финансирането от държавата към сектора през 2012 г. трябва да достигне 570 млн. лв, казват от бизнеса. В проектобюджета за следващата година обаче са заложени 340 млн. лв., или с 230 млн. лв. по-малко от обещаните.


Очаква се към протеста на зърнопроизводители да се присъединят още животновъди и тютюнопроизводители.


Протестите бяха прогнозирани още през миналата седмица от земеделския министър Мирослав Найденов, който обяви готовност да продава активи на ведомството, с които да доплатят субсидиите.Още тогава той каза, че е възможно да се обявят на търг държавни земи, за да се осигурят пари. В първите си реакции тогава земеделците коментираха, че тази мярка не може да се изпълни бързо, защото подготовката и провеждането на търгове ще отнеме няколко месеца. Спирачка за евентуалния план е и фактът, че държавна земя може да се купи само срещу компенсаторни бонове.


Днес от асоциацията на зърнопроизводителите се обявиха срещу нея. В декларацията си те казват, че "се пристъпва към задкулисно продаване на част от територията на Република България" и че "предприемането на такъв ход като антикризисна мярка при наличие на други възможности е престъпление, граничещо с национално предателство."


Вчера Найденов пък доразви идеята си, като допусна, че е възможна и продажба на сгради, собственост на структури към агроведомството. Той даде пример с ветеринарни клиники, които частно практикуващите лекари искали да закупят.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Напред, о парии и презрени!
  Напред, о роби на труда!

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 2. 2 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Почна се.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2873 Весело

  "...при пет подписани документа досега, кабинетът "Борисов" не е изпълнил нито един..." - не МОЖЕ да бъде!?!
  А гЕрБ преди ГАРАНТИРАше, сега ГРАДИ здраво, остава да ИЗПЪЛНИ всичко, заради което МУ повярваха. Някои...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Гласувайте пак за ГЕРБ

 5. 5 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#3] от "АБЪВ":

  като са тъпи да вярват на плямпанията на ГРОБ да вярват .. вярата поне е безплатна

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Като п**ки са се изревали за държавни подаяния! Но надупи ли им се държавата, зад ъгъла дебнат надървени следващите мераклии - тутунджиите, скотовъдите, кокошкарите, пчеларите....Няма да имат край мераците...

 7. 7 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "безсрочни национални протести" Напред, о роби на труда! НО БОСИ И ГЛАДНИ -ПОМИСЛЕТЕ ЗА СЛЕДВАЩИЯТ ЕТАП-РЕВОЛЮЦИЯ

 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Ей човешката лакомия няма граници. ЕЦ раздаде над 1 милиард евро безвъзмездно за земеделска техмика, основно комбайни за последните 15 години. Тази година беше рекордна за добива на пшеницата, произведените количества са рекордни , дори през соца не е добивано толкова. Цените също са рекордни, износа е огромен. Не плащат ддс за дизела, взимат евросубсиди за обем и за площи.
  Света се провали, еврото се разпада обаче като дойде есен и нямат кво да правят те си знаят - искаме още Х стотин милиона иначе стачка.

 9. 9 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  Те ни хранят... през лятото, когато сме по курорти, те са на полето и в най-голямата жега, понякога денонощно...

 10. 10 Профил на vnn
  vnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#8] от "m17":

  Харесами коментара,пари без аргументация и после голяма част от зърнопроизводителите прекарват собствениците за земите с рентата и тн.А и другия факт ,че това е един от най сивите сектори в икономиката,укриване на данъци,работа без договори и тн

 11. 11 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Всички са недоволни,а всички гласувахте за ГЕРБ-Така е не се сърдете,а търпете!

  IVONIV
 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Субсидиите за земеделие в САЩ и Европа се изразяват в това да се плаща на земеделците да не обработват земята. Всеки декларира, според установени норми, че няма да обработва някаква площ и получава пари за това. В Дания дори след като са декларирали площ земя все пак я засяват с пшеница, за да се поддържа земята, но след това горят реколтата в ел централи.
  При тази система за деклариране се предотвратява свръх производство и се запазват цените.

  В България т.н. "земеделци" имат съвсем други представи. Искат държавата да им плаща допълнително за производството, което е нищожно и неконкурентноспособно в световен план.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#8] от "m17":

  Toчно така. Колкото и да им дадеш, те все протестират. Затова няма смисъл да им се дава нищо.

  Това са професионални протестиращи. Слушал съм ги да обясняват по радиото, как готвят протест януари месец заради "лошите добиви, които се очакват м. юни". Защо бе? Ами навалял дебел сняг и задушил посевите )))). Друг един път бяха протестирали срещу свръхреколтата - голяма беда било, нямали пари за гориво, да извозят целия добив...Класовете се чупели от многото зърно, налазили ги мишките-полевки... Героят на Чудомир - Лъжлив Съби може само вода да им носи....

 14. 14 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1065 Гневно

  Тъкмо си мислех, че гръцките фермери май кротнаха. Заради кризата. И няма да тръгнат да затварят граници и пътище през зимните месеци. Когато тракторите и комбайните няма какво да правят. А и като че ли разбраха, че с искания за пари от държавата могат да свалят правителство, но не и да постигнат стабилни печалби.
  И тръгнаха нашите. Техните комбайни и трактори също нямат работа.
  Абе що не ги запозная в винопроизводителите. Да седнат през дългите зимни нощи. Да обменят опит.

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Гневно

  Ще протестират, ами! С какво наще селяни са по-лоши от жабарските или испанските? Плащай!

 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Гневно

  Кат нямаш пари да плащаш, за какво подписваш договори, които няма да изпълниш? Ами гьостерица по пърдялника?

 17. 17 Профил на feniks78
  feniks78
  Рейтинг: 434 Весело

  Да отидат да се оплачат на кварталния,че Боце ги е излъгал!

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#6] от "cinik":

  Има ли обществен сектор, където да са проведени нужните реформи и да работи ефективно администрацията, за да няма нужда от протести (въпроса с финансирането е част от общата картина)? Как ще се решат проблемите или най-добре е да се замитат, до следващия път? Сигурно на Запад са много прости, че протестират и за най-малкото.

 19. 19 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Не знам кои са тия земеделци, които протестират. Защото знам едни, които вършат такива опустошителни и нагли кражби от истинските земеделци с подкрепата на общинските земеделски служби, та няма кой да ги спре. А областните земеделски служби вдигат рамене и казват"Ми ще питам"!
  Корупцията е толкова прогнила, та вече се стига до това разни "крупни" арендатори безпардонно да крадат обработваема земя, използвайки вратички в закона, както и давайки някой лев на административните служби, а след това да протестират, че парите от държавата били малко....
  Отделен в въпросът, че бюджета е безсрамен, с най-голямо финансиране на МВР ....
  Имам чувството, че тази държава затъва все повече в мизерия и мутризация. Слаба държава, в която крадците си правят каквото си искат....

 20. 20 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 652 Весело

  Глей ги пък тия... То ако е въпрос Герб нямаше да пипа и резерва-щот разбираш ли виновните били изхарчили 1 милиард от него-пък кво?? Герб изхарчи 3 милиарда под бурните аплодисменти на матер'яла То ако е въпрос Герб щеше да спре бюджеттният дефицит-ама нещо трета година не го прави.. То ако е въпрос щеше да вдигне стандарта на живот, да върне емигрантите, да вкара престъпниците в затвора...хаха..Тъп матер'ял значи - как може да не вижда, че единственото което стана е, че си глобнаха свои хора от групировката и безгласно подчиняващи им се навсякъде.. Аман от безкрайна тъпота от наш'то стадо...Сега ще гледа тъпо още 2 години да видят как Ипон ще "приватизират" къде каквото има, и ще ни напраскат едни дългосрочни дългове чрез издаване на държавни облигации.. Ама тъпото си е тъпо!!! Затова всичко читаво вече е в чужбина...Всичките ми познати там си продават жилищата в България и не искат и да чуят повече за нея...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 21. 21 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#8] от "m17":

  Абе ти въобще излизал ли си от офисчето си в админстрацията, за да дрънкаш такива глупости. Никой не е раздавал безвъзмездни пари за техника. Техниката в България е на рекордни цени. Точно вие в администрацията си просите огромни " хонорари " за да пуснете всеки проект. Субсидиите, за които говориш се дават при зърнопроизводителите на площ въпреки, че всички искат да са количество за да отпаднат неконкурентоспособните. Освен това субсидиите са 75 % европейски пари. Разни мишки внасящи смехотворни суми в бюджета ( сещай се като кого) не могат да дават мнение за тези, които го пълнят. В Румъния цените са по - високи макар и качеството с нищо да не е по - добро. Държавата е редно да въведе някакви регулации, квоти, защитна цена, да разбие картелите за доставки на горива, торове, препарати семена и техника, да следи дейността на най - големите арендатори и т.н. Хората затова протестират. Дребните чиновници свикнали само да чакат да им се кихнат парите в края на месеца за кисненето по цял ден и да се оплакват не могат да ги разберат тия неща.

 22. 22 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 594 Неутрално

  А кой гласува за ГРОБ на тези избори? Отново...

 23. 23 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Започва се с вълна от изкарани наяве неща, които се криха предизборно с цел лъгане на електората. Боко обеща да няма акциз на метана заради кризата, като се видя, че идеята не се приема, сега излиза, че ще има, подписали са обещание за 570 милиона субсидии за земеделие, намалят ги на 340 милиона, МВР щяха да го режат, за да се даде на култура и образование(приказки на Дянков), остана да е на същия милиард, Фандъкова пак започна с приказки за нуждата от промяна на данъчните оценки, ще вдигат осигурителните прагове, предизборно се говореше за увеличение на пенсии, след това се обърна на увеличаване на тези до 200лв, ако има пари, след изборите чак се заговори за вдигане на възрастта за пенсиониране... ГЕРБ си направиха пропаганда с лъгане на хората, че ще им дадат нещо, или криене на това какво точно ще се прави(Защо ли забавиха обсъждането на бюджета за след изборите?). Но пък с тия "честни" избори и логиката на герберския електорат, че, щом нещо го прави вождът, то е единственото вярно... Заслужаваме си да сме на тоя хал и овчарите да ни баламосват.
  Само ми е чудно дали не се очертава зима като тази на 1997, ама тоя път хората да излязат без водачи заради мизерията, до която са докарани и поредните опити да се смаже всеки дребен бизнес.

 24. 24 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Дневник, като обновявате статиите, защо не съхранявате коментарите под тях??? - Съжалявам, трябва да си преместя поста, тъкмо го написах и господата покриха предния вариант с коментарите
  ----------------------------------

  Ако трябва да има субсидии за зърнопроизводителите, то трябва да има ограничение тези субсидии да се дават само за тези, чието стопанство не надхвърля 1000 декара земи. Като се има напредвид, че масовите производители на запад обслужват до 500 дка земя, не виждам защо трябва да се помага на тези, които са достатъчно богати, за да обработват хиляди декари.
  В края на краищата те са си изкарали достатъчно много, за да се подпомогнат и сами. Трябва да се подпомага заетостта в земеделието, а тя се постига като се стимулират повече хора да се включат в него, а не само отделни единици, разпределили си огромни масиви.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 25. 25 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Абе какви субсидии, бе? Тези хора удариха луди печалби последните години, сега ще им наливат и от бюджета. Никакви субсидии за тях! А и те останаха само едри земевладелци, няма ги онези бедни селяни от кооперациите. Щом работят, значи са добре.

 26. 26 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#12] от "dissident":

  Това са пълни глупости, че земеделците били неконкурентоспособни! Ти знаеш ли какви едри земевладелци има с много модерни машини и то закупени кеш. Знаеш ли, че тази година е рекордна в продажбата на земеделска техника, от която над 60% е купена кеш, а не на лизинг? Значи тези хора печелят доста добре. Няма какво да ги жалиш.

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#21] от "power_decided":

  Да, излизъл сам. И се оправям сам в сектор без дотации, без държавни пари и в яростна международна конкуренции. И не желая с данъците от трудно спечелените ми пари да се хрантутят всякакви нежизнеспособни структори. Като ви е трудно и не се правяте - фалирате и край. И хич не ме интересува как било в румъния. Като ви харесва, ходете там.

 28. 28 Профил на vnn
  vnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#27] от "m17":

  сложих ти още едно плюсче

 29. 29 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  До коментар [#27] от "m17":

  Това са европари. Какво, отказваме ги, връщаме ги, да ги дадат на Румъния. Каква логика, браво!

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#29] от "tsonkooo":

  Мен европарите не ме вълнуват. Както ви казах оправям се сам в международна конкуренция. И не получавам нито европари, нито субсидия. Ако се проваля никой няма да ми помогне, ще ме стъпчат като умряло куче.
  Така че не виждам защо пък да помагам на зърнопроизводители или на всякакви други лапачи. Ако успявате да се оправяте без държавни субсидии - ок. Ако успеете да вземете европари пак добре. Ако не успеете - фалирате и пак е ок за мен. Но държавни пари - не, не и не !!!

 31. 31 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1010 Гневно

  да си вземат булките от предването фермер търси жена, хората да помислят как изглежда бг фермера, какви булки се явяват по телевизията и да си помислят дали трябва да подкрепят исканията. Субсидии в Европа се изплащат за да произвеждат по-малко.... сбъркана история.

 32. 32 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  До коментар [#30] от "m17":

  Симеон Дянков каза, че ще ги пренасочи, на тютюнопроизводителите ли предпочитате да ги даде?!

 33. 33 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#27] от "m17":

  Разликата е там, че земеделието за разлика от промишлеността е силно зависимо от природният фактор, който много често е неблагоприятен. Земеделските производители продават на пазар с почти съвършена конкуренция, те приемат наложените от межуднародните пазари цени. Същевременно в България са принудени да купуват на олигополни или монополни пазири материалите, суровините и техниката, с които организират производството. Субсидията тук е едва 40 % от тази във Франция. В страни като Украйна пък природата е била много по - щедра. В Германия земедлците имат възможност да купуват техника и консумативи родно производство. В западна Европа администрацията е решила въпросите с водоизточниците и за земеделците не е проблем да организират поливно земеделие. Освен това тези хора произвеждат стока, не извършват реекспорт или просто да внасят, защото с такива операции икономиката реално не расте. Чаткаш ли, а ?

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#33] от "power_decided":

  Чаткам че от моите данъци се финансират разни нежинеспособни структури. Било земеделци, било БДЖ. И е време на това да се сложи край.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#32] от "tsonkooo":

  Никви пари няма да пренасочва Дянков защото няма откъде да ги вземе. Разберете че бюджета е на дефицит - т.е повече харчим отколкото изкарваме. И това не може да продължи вечно, както доказа гърция. Рано или късно всички ще издухаме супата. Пък по една случайност аз съм млад и ме интересува щото се очертава да работя още много, много години.

 36. 36 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  До коментар [#35] от "m17":

  Така заявява самият г-н Дянков...

 37. 37 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#34] от "m17":

  Ами чатни, че земеделците са внесли в бюджета много повече отколкото са получили - в пъти повече и е нормално да са ядосани. Както казах хората с нищожен принос към бюджета имат навика да пищят най - много за данъците си понеже са гледали същото да правят и редовите граждани по чуждестранните медии в равитите страни без въобще да са на ясно за разликите в данъчното облагане. Не можеш да сравняваш земеделците, които хранят на практиката нацията с БДЖ. Най - малкото земеделците са частни производители. Без да се заложат в бюджета пари за инвестиции не може икономиката да тръгне. Елементарни неща не можеш да вържеш а ни се хвалеше как си се оправял сам самичък и да да да. Абе я се скрий там и толкоз.

 38. 38 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#26] от "Vassco":

  И аз мога да кажа че това дето ти пишеш са пълни глупости, но така до никъде няма да стигнем.
  Не, не зная "какви едри земевладелци има" кажи колко са "едри". След това ми кажи имат ли тези "земевладелци" необходимото образование за да знаят как да обработват земята или просто имат пари, закупили са земя и сега друг я работи, с което връщат България в средновековието. Изобщо имаш ли представа от съвременно земеделие? Знаеш ли колко струва модерен трактор? Ето малко да прочетеш:
  http://www.deere.com/en_US/deerecom/index.html

 39. 39 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  До коментар [#38] от "dissident":

  В България, поне в Добруджа, има модерно земеделие. Арендаторите работят с целите си семейства, като самите те притежават земя в значителни размери. Разполагат с добра техника. Децата им са с добро образование - агрономи, инженери, икономисти и въртят целия бизнес.

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#37] от "power_decided":

  И аз давам много повече на бюджета отколкото взимам. Според вашите критерии също имам право да рева за субсидии. Тогава наистина бедните кво ще вземат като не дават нищо ?!?
  Вас все още ви тресе социализма - дъжавата да дава, държавата да създава, дъжавата - майчица хранилница. Няма я тая държава вече, умря в мъки, забравете я.
  Сега държавата събира малко данъци и отделя само за ОБЩИТЕ интереси на данъкоплатците - образование, отбрана, сигурност евентуално здравеопазване.
  И не е общ интерес аз да ви хрантутя вас - нито сте болни нито сте сакати. Така че никакви субсидии.

 41. 41 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":

  Абе земи прочети нещо стига " храни " другите. Субсидиите подпомагат намалението на цените на продукцията. Поне това елементарно нещо разбери. То ми е ясно че другите неща, които ти написах ти идват в повече. Ако цените на суровината за преработвателите се повиши твърде много то и за крайните потребители ще е така. Хората трябва все пак да ядат. Още повече, че държавата е нормално да поддържа определени условия за развитие на отрасъла предвид значението му за икономиката ни. Ти не храниш никого. Разбери го най - накрая. Експортните такси на земеделска продукция са внесли много повече отколкото ти и подобните ти мрънкала дето си мислят, че като си внасят осигуровките хранят бизнеса можете да си представите.

 42. 42 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#38] от "dissident":


  Пич, в България има арендатори със стотици хиляди и милиони декари. Според нашите мащаби това са огромни количества земя. В Добруджа земята е прекрасна, но далеч не се обработва толкова добре. Въпреки това природата много е дала на хорат по този край и добивите и тази година бяха чудесни. Съгласен съм че пътят е към по - малки ( примердно между 5- 15 хиляди декара земя) стопанства, с много интензивно земеделие ( именно и затова приеха размера на субсидиите да е до 300 000 евро ), но тук сме далеч от това все още. Тук стопанствата са или прекалено големи или прекалено малки и е голяма рядкост да са обслужени с целия инвентар от техника и сграден фонд.

 43. 43
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 44. 44 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "точка 1":

  Как не ги е срам! Нашата арендаторка, бивша учителка по български, редица години плащаше мизерна рента. За 12-13 години успя да купи апартаменти в София, джипове и около 9000 дкр земя. Бедни били! В Европа 30% от субсидиите се изплащат на собствениците на земя. Арендаторите обработват и селските пътища, които са общинска собственост, но за тях не плащат нищо.

 45. 45 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Мощта на българския фермер:
  United States Labor force - by occupation
  farming, forestry, and fishing: 0.7%

  Bulgaria Labor force - by occupation
  agriculture: 7.1%

  0.7% в САЩ хранят изобилно страната и помагат на десетки страни по света, 7.1% в България са неспособни да произведат необходимото и затова храна се внася за да не гладува народа.

 46. 46
  power_decided
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  До коментар [#43] от "dissident":

  Добруджа за Вас не струва нищо, но за нас е всичко, защото е наша и ни храни. И храни поне 10 хиляди англичани, които живеят в България и казват: "England? Never again!"

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#41] от "power_decided":

  А вие вземете да разберете накрая че социализма свърши. Дори социализма който цареше в добрите години в ЕС свърши и съвсем скоро ще свършат и мечтаните евро субсидии. Ако успеете да произвеждате конкурентен продукт - добре, ако не умирате и край. Субсидиите ги забравете.

 51. 51 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#50] от "m17":

  Ти вземи беше поне малко грамотен щеше да си наясно, че през социализма са се дотирали хранителните продукти за да има евтина суровина за леката промишленост и гражданското потребление. Вземи разбери, че тази страна за да се съвземе има нужда да произвежда и когато сме имали държавници те са се грижели дори и чрез протекционистични мерки за производството. Жалко е единствено, че хора, на които им липсва и елементарна база от знания се пишат на бизнесмени.

 52. 52 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#45:"dissident"]0.7% в САЩ хранят изобилно страната и помагат на десетки страни по света, 7.1% в България са неспособни да произведат необходимото и затова храна се внася за да не гладува народа. [/quote]
  Ами, в САЩ има едни табели, че имотът е частен и се стреля на месо, съответно няма набези на хора с по-тъмна кожа, които да карат селяните да садят само по дворовете си друго освен зърно от страх да не ги оберат. Пак в САЩ има бая големи субсидии при относително затворен за чужда стока пазар, горивата са към 2-3 пъти по-евтини, местните общности са бая затворени и фермерите имат и пазар в градчетата си, няма толкова изисквания за лицензиране, за да продаваш стоката си, парцелите не са по няколко декара, а бая големи заради самия начин на заселване навремето, когато си отивал някъде и си си заграждал примерно 2000дка... В България имаме отворен за ЕС пазар, при който в страната влиза в пъти по-евтина заради високите си субсидии вносна стока, горивата са скъпи, краде се продукция, земите са разпокъсани и малките стопани малко трудно ще купят трактор за 5-10дка собствена земя, имаме изисквания за разни лицензионни режими(Пробвай да купиш 10 крави и да продаваш млякото легално или да гледаш свине за продаване на месото. Ще те изядат примерно да имаш клетки за птици с място да шават за по 12-13 евро всяка, да има еди какви си сгради и изобщо да инвестираш примерно 20000 евро за начало, което при средни доходи на селяните по 200-300лв месечно си е цяло състояние), следват цигански набези, мутри-изкупвачи и т.н..
  Малко трудно може да сравняваме точно САЩ и България или Франция, Гърция, Румъния с нашата страна. Прекалено са притиснати у нас производителите. Така българската стока в крайна сметка е по-скъпа от вноса, а веригите масово зареждат чужда, която е с по-високи субсидии и бая по-ниска цена.

 53. 53 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#51:"power_decided"]Вземи разбери, че тази страна за да се съвземе има нужда да произвежда и когато сме имали държавници те са се грижели дори и чрез протекционистични мерки за производството.[/quote]
  Протекционизъм в ЕС не може да има(освен чрез субсидиите, които поне да гоним да станат равни със средните за съюза). Пробвай да обмитиш турски домати(ЕИО е с правата на ЕС откъм митнически режими), френски картофи или полско зеле. А да имаме 40% от френската субсидия, значи да имаме случай наша стока да излиза примерно на 1лв крайна цена, да се субсидира с 40ст и да е на пазара на 60ст, докато френската от 1.30лв(заради по-скъпия труд ще е и малко по-скъпа) ще е със субсидии 1лв и крайна цена 30ст за купувача на едро. И накрая познай какво пълни суперите ни.

 54. 54 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не вярвам, че ще излязат на протест

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK