Стая №200, в която режат $1.2 трлн.

Стая №200, в която режат $1.2 трлн.

© ReutersДълбоко под Капитолия има една стая, постлана с червен килим, в която наскоро отекна звукът от общите песни на демократите и републиканците. След това там отекнаха и ядосаните им заяждания по въпроса за това как да закрепят бюджета на САЩ. "Ройтерс" ни води в стаята на "суперкомисията", която трябва спешно да измисли как да намали бюджета с 1.2 трилиона долара в следващите 10 години.


Това е мястото, в което дузина законотворци се затварят в опити да постигнат сделка, която може да е повратна точка в едно от най-големите предизвикателства пред САЩ: намаляване на огромния бюджетен дефицит и ограничаване на летящият в небесата държавен дълг. 


От началото на септември насам 6 сенатори и 6 членове на Камарата на представителите поне дузина пъти са сядали на дузината жълти столове, наредени около четири дървени маси, подредени в квадрат, за да започнат споровете около разходите и данъците. В зала №200, намираща се два етажа под земята в центъра за посетители на Капитолия, няма определени места за членовете на суперкомитета.
Вместо това шестимата републиканци и шестимата демократи постоянно си сменят местата, докато се опитват да измислят сделката, която трябва да се сключи до 23 ноември и да даде насоки как дефицитът на страната да спадне с поне 1.2 трлн. долара в следващите 10 години.


Приятели в живота, врагове в обсъждането


Люшканията между вежливост и язвителност все още не дават знак дали ще има сделка до крайния срок. Провалът сигурно ще увеличи страховете сред инвеститорите по света, че американската политическа система не може да се справи с огромния дълг на страната. И всичко това се случва, докато рейтингът на Конгреса сред американците се срива до по-малко от 10% - най-ниската стойност за всички времена, главно заради махленските караници между партиите.


"В момента сериозните разговори в Конгреса се провеждат в суперкомисията", коментира един от старшите съветници там. "Членовете са водени от усещането, че времената в САЩ са несигурни, и се нуждаят от решение, споделя съветникът. В същото време обаче те се борят с политическата лоялност, с която не могат да се разделят." 


Демократите искат да намалят дефицита с 3 трлн. долара за десет години – доста повече от целта на суперкомисията, като приложат смесица от намаления на разходите и нови приходи от данъци. Републиканците обаче много се съпротивляват на вдигането на данъците и предупреждават за съкращения на работни места и нанасяне на нови удари върху и без това нестабилното възстановяване. 


Въпреки разделението в стая 200 се зараждат приятелства. Сенаторът от Демократическата партия Джон Кери и републиканецът Роб Портман са започнали да карат колелата си заедно сутрин. Кери се е превърнал в лидер на неформална група на шест човека и от двете партии в суперкомисията – най-голямата от подгрупите, които се опитват да стопят разликите в исканията. Кери наскоро покани няколко човека от своята група, включително Портман, в дома си на вечеря, твърдят съветниците от Конгреса. 


Сенаторът демократ Пати Мъри и републиканският му колега Джеб Хенсърлинг, които са съпредседатели на комисията, имат здрава работна връзка според помощници, които не искат да бъдат обявявани имената им. 


Стая №200, в която режат .2 трлн.

© Associated Press


Да се успокоим и да продължим напред

Все пак част от противоположните мнения се сблъскват като тези на демократа Макс Бокъс, който като останалите си съпартийци иска да бъдат обсъдени всички опции за свиване на бюджета, и на републиканеца Джон Кил, който яростно се противопоставя на каквито и да било нови намаления в бюджета за отбрана.


Напрежението стигна връхна точка на 25 октомври, когато демократите представиха плана си за 3 трлн. долара. Докато Бокъс представяше идеята, републиканците в панела, водени от Кил, го прекъснаха с директни възражения. "Не сме се разбрали за никакви приходи и със сигурност няма да правим нещо толкова голямо", цитира един от съветниците думите на Кил. В този момент, както винаги, когато се стигне до особено проблемна точка, всички служители са помолени да напуснат и само членовете на комисията остават вътре, за да се успокоят и да се опитат да продължат напред.


Тишината се разпростира и извън стаята. Репортерите, следящи членовете на суперкомисията, до голяма степен остават с празни ръце. Много от законотворците излизат от разговорите с ръка нагоре в знак, че нямат какво да кажат.


За подхранване на дебатите, някои от които продължават по цял ден, две кафе машини и червена пластмасова кутия кафе седят върху малка маса в ъгъла на стаята. "Кафето е предпочитаната напитка много повече от водата. То им помага да продължат", коментира един от помощниците. В другия край на стаята има поднос с бисквити, стафиди, ядки и чипс. 


Членовете обикновено не ядат по време на сесиите, макар че веднъж Кери почерпил колегите си с кексчета. Кил пък донесъл сандвичи от известна верига. 


През октомври всички забравиха различията си, за да изпеят "Честит рожден ден" на Мъри.


Стая №200, в която режат .2 трлн.

© Associated Press


Лудите глави са далеч от сериозните решения 


Помощниците казват, че разговорите в по-голямата си част са учтиви отчасти защото в комисията не влиза никой от конгресмените, смятани за луди глави. Републиканският сенатор Пат Тууми има репутация на благ човек. Той е любимец на Tea Party - известното движение в Републиканската партия, което настоява за намаляване на разходите и никакво увеличение на данъците. Тууми обаче показва, че иска сделка.


Кери, неуспелият кандидат-президент на Демократическата партия през 2004 г., се оказа един от най-разговорливите членове на комитета, който от време на време дразни някои хора, но е уважаван и от двете страни заради усилията си. 


Портман, управлявал бюджета в администрацията на Джордж Буш-младши, е сред най-големите поддръжници на идеята да се реформира сложната и пълна с дупки и парадокси данъчна система, която може да събере повече приходи, без непременно да се вдигнат данъците. 


Някои от членовете на подгрупата, водена от Кери, наскоро вечеряха в китайски ресторант на хълма Капитолия – точно след като републиканците предложиха 2.2 трлн. намаление главно чрез орязване на социалните програми. Демократите от комитета отхвърлиха републиканската идея. 


Ако суперкомисията не успее да постигне сделка преди крайния срок, 1.2 трлн. автоматични намаления на разходите влизат в сила от 2013 г., макар че законотворците все още могат да ги спрат. Тези намаления могат да породят протести, защото ще вземат от "свещените крави" и на двете партии – отбраната (за републиканците) и социалните програми (за демократите). 


Две седмици преди крайния срок малко от следящите дискусиите се осмеляват да прогнозират вероятността за успех. "Няма да знаем дали ще има сделка, докато не останат най-много седем дни до крайния срок, коментира един от помощниците. Тогава нещата ще загрубеят."

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  замразяват всички разходи и ще успеят

 2. 2 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Да спрат колониалните войни и ще имат дори и повече .

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 3. 3 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Понякога наистина се чудя защо Бог позволява това да се случва...
  Толкова ли сме грешни, че трябва да търпим някакви алчни фанатични републикански малоумници да решават съдбата на света?

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 4. 4 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Има един разказ на Чудомир - за адвокатите нападащи се в съда и мислещи давалери само отвън.
  Все едно, че е писан за републиканците и демократите

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 5. 5 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  http://wearethe99percent.tumblr.com/

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 6. 6 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Трудни времена дойдоха отново. Политическото противостоене в Щатите не е било на такова ново от времето на Гражданската война.

  и най-умният си е малко прост....
 7. 7 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лилия Костова":

  По- добре брадатите интелектуалци от Иран да я решават.

 8. 8 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Да не се лъжем - ще орежат от образование, наука и от социални придобивки на най-бедните.

  Все пак да не забравяме, че всички във Сената и управлението на САЩ са от онзи 1%.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 9. 9 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  ей тук прочетете:

  Of the 1%, by the 1%, for the 1%

  Americans have been watching protests against oppressive regimes that concentrate massive wealth in the hands of an elite few. Yet in our own democracy, 1 percent of the people take nearly a quarter of the nation’s income—an inequality even the wealthy will come to regret.

  http://www.vanityfair.com/society/features/2011/05/top-one-percent-201105

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 10. 10 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  При условие, че дефицитът им е 1,4 трилиона само за една, 1,2 трилиона за 10 години звучи като хубава шега Общо взето са обречени.

 11. 11 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 507 Неутрално

  ТЕЗИ ХОРА ИМАТ ЛИ СИ ПРЕДСТАВА ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС.,.1,2 ТРЛН. ДОЛАРА ЗА 10 Г.НАМАЛЕНИЕ НА ДЪЛГА. КОЙ ЩЕ ГИ ХРАНИ ДОТОГАВА.КИТАЙ СЕ ЗАДЪХВА .НЯМА НА КОГО ДА ПРОДАВА.СЕТНЕ БОЙКО БИЛ ПРОСТ.ПАДАНЕ НА СТАНДАРТА НА РАЗВИТИТЕ СТРАНИ ПОНЕ С 40%.РЯЗАНЕ НА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ В САЩ И ЗАПАДНА ЕВРОПА ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ОТКРИВАТ РАБОТНИ МЕСТА И ДА СЕ НАМАЛИ ДЕФИЦИТА.ИНАЧЕ ПЛАНИНАТА ОТ ДЪЛГОВЕ ЩЕ СРУТИ ЗАПАДА.

 12. 12 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "...да карат колелата си..."
  да карат колелетата си

 13. 13 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#9] от "Distributed":

  Един безкрайно надежден източник: Vanity Fair!

 14. 14 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1605 Весело

  [quote#3:"Лилия Костова"]Толкова ли сме грешни, че трябва да търпим някакви алчни фанатични републикански МАЛОУМНИЦИ да решават съдбата на света? [/quote]
  Бог дал- Бог зел. ЯВНО на републиканците ДОСТА им е зел:

  http://youtu.be/FcPjmiGwMTc

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK