Белгийската KBC отчете 248 млн. евро загуба за трето тримесечие

Белгийската банково-застрахователна група KBC (собственик на СИБанк у нас) отчете 248 млн. евро загуба за трето тримесечие на тази година и 937 млн. евро печалба за дветте месеца на 2011 г., съобщиха от там. От банката посочват, че през октомври са имали добри резултати и очакват чиста печалба за цялата 2011 г. между 1.2 млрд. и 1.4 млрд. евро.


Освен макроикономическата ситуация и предизвикателните условия на пазарите върху резултата за третото тримесечие влияние оказват и други еднократни ефекти, посочват от банката. През третото тримесечие KBC е намалила с повече от 30% в сравнение с юни тази година експозициите си в държавен дълг на страни от Южна Европа до 2.9 млрд. евро.


Редуцирала е и с 3.2 млрд. евро експозиции в различни дългови инструменти, като CDO (collateralized debt obligations) и ABS (asset-backed security). Заради влошаването на кредитната позиция на Гърция на финансовите пазари банката е направила допълнителни обезценки за 126 млн. евро след данъци върху портфолйото й от гръцки книжа.
Към еднократните ефекти като Гърция през изминалото тримесечие се прибавят и такива от Унгария и България. В Унгария заради новоприетия закон за изплащане с облекчение на лихвите по ипотеки в чужда валута, банката има обезценки от 74 млн. евро. В България KBC е направила допълнителни обезценки върху наследения портфейл отпреди 2008 г. в размер на 96 млн. евро. В Ирландия загубите от провизии на кредити са в размер на 164 млн. евро.


"Условията и средата през третото тримесечие бяха твърде сурови. Осъзнаваме, че времената са трудни за икономиките и за хората. КВС очевидно не е имунизирана срещу това и резултатите ни са силно повлияни", коментира Ян Ванхевел, главен изпълнителен директор на KBC.


Общата капиталова адекватност на банката е 14.4%, а тази на капитала от първи ред е 12.6% (включвайки влиянието от продажбата на поделенията й KBL EPB и Fidea, които финализира), се казва още в съобщението.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK