Фонд "Земеделие" отпуска кредити за зърнопроизводителите

От 14 до 30 ноември фонд "Земеделие" ще отвори за кандидатстване схемата за държавно кредитиране за закупуване на семена и минерални торове за пшеница. Това съобщиха от институцията в петък. Зърнопроизводителите ще могат да се възползват от заеми при годишна лихва от 6% като общата сума по схемата е 9,93 млн. лв.


Кредитите за закупуване на минерални торове е в размер на 80 лв за ха, а за семена- 60 лв на ха. В случай, че някой реши да кандидатства и по двете направления, ще може да представи обща застраховка и обезпечение.


Заемите се обезпечават чрез ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини и съоръжения, складови записи за вложено зърно на съхранение в публични складове, банкова гаранция и др. Обезпечението трябва да покрива 120% от размера на кредита, съобщиха от фонд "Земеделие".


Одобрените кредити ще бъдат платени на фермерите до 23 декември. Документи за кандидатстване се подават от областните служби на фонд "Земеделие".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK