"Елана трейдинг": Само ЕЦБ може да спаси еврозоната

"Елана трейдинг": Само ЕЦБ може да спаси еврозоната

© ReutersЕвропейската централна банка ще трябва да печата пари в големи мащаби. Тази идея не се харесва във Франкфурт, но Италия вече не остави никаква друга възможност пред централната банка. Бързото покачване на доходността по италианските правителствени облигации прави много скъпо обслужването на дълга на страната.  


До края на годината Италия трябва да покрие главница и лихва на стойност 39.7 млрд. евро, но истинското предизвикателство за страната (а и за ЕС) идва през 2012 г. – стойността на плащанията вече е 367 млрд. евро. Това не означава, че Италия не може да се финансира от пазарите. В момента почти цялата крива на доходността й е под и около 7%, като има активен първичен и вторичен пазар. За сравнение, Германия се финансира за десет години срещу 1.75%, а САЩ - срещу 2% годишно. За Италия няма да е невъзможно да разчита на облигационните пазари, но лихвата вече е на равнище, от което няма връщане обратно. Ето защо – ако страната се рефинансира на 7%, лихвените й плащания през 2013 г. ще бъдат 94 млрд. евро спрямо 55 млрд. евро догодина. Дори и в идеалния случай на нулев бюджетен дефицит Италия ще трупа прекалено бързо нов дълг, който ще върви и със съответното повишаване на доходността по една спирала, приключваща с банкрут.


Решения на проблема може да се търсят в две посоки. Първата е ЕС, чрез новосъздадения Европейски фонд за финансова стабилност, да отпусне необходимите пари срещу ниска лихва. Откъде ще дойдат 400 млрд. евро при положение, че Италия успее да поддържа нулев бюджетен дефицит, още не е ясно. Алтернативата на проблема вече е използвана отвъд океана. Федералният резерв в САЩ е най-големият държател на щатски дълг след сериите на изкупуване на книжа. Благодарение на това страната избегна опасността да изпревари дори Гърция по пътя към окончателната загуба на доверието на пазарите. ЕЦБ и Европа като цяло нямат друга алтернатива, освен банката да изкупува мащабно италиански дълг, за да свали доходността до приемливи за финансиране нива. Еврото от своя страна ще загуби много от стойността си, но това ще има дългосрочен позитивен ефект върху износа от региона.
Испания се финансира със средносрочна перспектива при доходност над 5%, а 10-годишните книжа се търгуват на 6.20%, колкото и Италия преди две седмици. Само за броени дни обаче това може да се промени и Испания да се нареди на опашката за спасяване. Както и с Италия, само за две години лихвената тежест на Испания ще се удвои. Единственият орган с достатъчно възможности да сложи край на драматичното покачване на доходностите и неизбежния фалит на държавите е ЕЦБ.


Надявам се, че понижението на лихвите от началото на месеца е именно знак на осъзнаване колко е дълбок проблемът с дълговете в еврозоната и как на ЕС й липсва друг политически инструмент за справяне със ситуацията.


Защото алтернативата е много по-страшна от кризата през 2008 г.


* Aнализът е на Цветослав Цачев, шеф на "Анализи" в "Елана трейдинг"

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Весело

  Без да искам прочетох заглавието като:

  "Елана трейдинг": Само ББ може да спаси еврозоната

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  парите трябва да се печатат САМО ОТ ЕЦБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митридат":

  То не че не е вярно

 4. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1255 Любопитно

  Може и няколко стотин банкера и брокера да влезнат в затвора, за манипулиране на пазара през последните 10-15г., но това е твърде висока цена ХАХА

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 5. 5 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#3] от "Делян Делчев":

  Аха, като им нареди да си направят пенсиите по 100 евро.

 6. 6 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Защо "трябва"? Евротата СЕ печатат само от ЕЦБ, винаги е било така.

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1489 Любопитно

  Елана кой?

  Мачкай климатичния чейндж!
 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Само дето господин Цветослав Цачев е забравил да обясни какво значи на практика това. Защото печатането на пари от ЕЦБ и подаряване им на италия на практика значи всеки един от нас да плати от доходите си за спасяване на италианските лапачи. Така всички европейци ще постигнем комунистическата мечта - на всеки му според потребностите с парички събрани от всички поравно.

 9. 9 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Увряха им главите. Досега критикуваха оня пич със "слънчевия загар" дето си печата долари и не му пука, ама явно друг път няма Факт е, че в САЩ вече се откриват нови работни места!

 10. 10 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Всъщност ЕЦБ въобще не е единственото решение, Италия технически може да се справи сама и ако повиши преразпределянето на БВП с 5%, излезе на бюджетен излишък с 5% или получи годишен икономически растеж от 5%. Това ще намали нуждата от кредити с над 25% и пропорционално (или дори повече) лихвата по тях, което ще я извади далеч от опасната зона. Нещо в повече, на Италия и трябват само 7-8 години такъв икономически растеж за да свали дълга си в разумни граници. За да се коментира ЕЦБ, която вече е изкупила на вторичните пазари към Октомври месец 173.5 милиарда евро бондове, повечето от които Италиански (сума по-голяма от цялата помощ за Гърция), и не успяваща да свали лихвите под 7% означава ЕЦБ да монетаризира целият италиански дълг. Това означава само за следващата година като минимум 5% обезценяване на еврото и инфлация, реално може би ще гони към 10%. Отделно ЕЦБ надали може да се намесва особено повече, и поради факта, че и сега тя е на ръба на закона и само чака едно дело в германският конституционен съд за да падне. За директна намеса на ЕЦБ ще трябва промяна на Лисабонският договор, която няма да мине до края на догодина (ако въобще преди 2013-та), и дори да си представим че Германия ще си затвори очите, няма да мине в Холандия и Словения. ЕЦБ в един момент ще трябва да калкулира Италианският дълг като загуба и ще стане много интересно. А и намесата на ЕЦБ не решава проблема - тя го отлага. Проблемът е че Италия постоянно има нужда от нод дълг за да подхранва дефицита си. Тя трябва да излезе едновременно на икономически растеж над 3% и още по-голям бюджетен излишък (за резерв), за да почне проблемът да се решава. А това само италианските политици и граждани могат да го направят. Никой друг не може да им помогне с повече от даването им на малко още време.

 11. 11 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#5] от "Митридат":

  Абсолютно Ако италианците съкратят дори наполовина социалните си разходи ще си изплатят дълга в рамките на 10-15 години, може и по-рано

 12. 12 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Ами само малко инфлацийка ще реши проблема...И без това американците и англичаните хитро се закрепиха да не паднат през борда именно чрез нея..Излиза че едва ли не европейците спасиха САЩ и Британия от банкрут...Когато доларът си стане 2 лева и британската лира 3 лева нещата ще се оправят..Ама балъците от ЕЦБ се кефят че еврото било силно.. но на каква цена???

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#10] от "Делян Делчев":

  Само 7-8 години растеж 7-8% годишно??? Е, как си я представяш тази работа?? Ние говорим за нова рецесия, а ти растеж 7-8% годишно.... То и България с растеж 20% за 20 години ще стане Швейцария.... Ама я изключи Ексела, спри да използваш функцията екстраполация..и помисли малко трезвено..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1059 Весело

  Може би нещо съм се заблудил, но т.н. "специалисти" от какъв там беше "трейдинг", да не би да имат предвид онази същата банка, която е намалила двойно покупката на държавни облигации на страните от еврозоната през миналата седмица...
  Защото, ако е така, тя работата е ясна, направо като в култовия анекдот...нема пари, дейсвувайте....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 15. 15 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#13] от "ostin22":

  Или както коментирах намаляване на държавните разходи с 5, най добре 10% или повишаване на преразпределянето на БВП с толкова. То за растежа е ясно, но не трябва да се изключва от картинката. В статията ме подразни, че това е единственото решение, въпреки че очевидно има бая други доста. А както казах, това дори не е решение а отлагане на удара, за сметка на всички останали граждани в еврозоната. Решението винаги си е било и ще си бъде единствено и само в ръцете на италианските политици.

 16. 16 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Време е Европа да започне да манипулира Еврото, така както Китай и САЩ манипулират валутата си. Съгласен съм с автора на статията на 100 процента!!!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 17. 17 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Абе зачудих се преди малко , не може ли да се забрани финансирането с дълг и така да се сложи край на тези дългови проблеми ? Не само в ЕС ами в целия свят.

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 18. 18 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Любопитно

  в 'Елана' откриха топлата вода? защо не си прочетат анализите отпреди месец/2-а или 5?

  иначе,че водата е мокра,а небето синее го знаем.

  и най-умният си е малко прост....
 19. 19 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ЕЕЕ,ама тез пък глупавите европейци,лошото е,че не слушат такива капацитети като Елана Трейдинг.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK