Трайков: Турция и Гърция са най-прекият път за газ от Азербайджан

Трайков: Турция и Гърция са най-прекият път за газ от Азербайджан

© Ройтерс, ReutersГазопроводите през Турция и Гърция са най-прекият път за доставка на природен газ от Азербайджан. Направили сме необходимото до две години страната ни да разполага с реална възможност за доставка на азерски газ според нуждите си."


Това е казал министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков на среща с азербайджанския си колега Натиг Алиев, съобщи пресцентърът на икономическото министерство. Трайков бе на посещение в Баку в състава на българската делегация, водена от президента Георги Първанов.


Проектът за изграждане на интерконектора с Гърция е най-напреднал и доставките по него могат да започнат още в края на 2013 г., е обяснил Трайков.
Според двамата министри трябва да се направи задълбочен преглед и на други възможности за пренос на каспийски газ през Черно море, включително за доставка на компресиран и втечнен природен газ. По думите на Натиг Алиев Азербайджан разполага със 750 млрд. куб. метра запаси от синьо гориво.


Свързването на България с газопреносните системи на съседните държави беше посочено като един от начините за избягване на повторна криза като тази в началото на 2009 г., когато подаването на руски газ към страната беше временно преустановено. Връзката с Турция все още е на етап "идеен проект", а тази с Румъния вероятно ще стане факт до 2013-2014 г.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Чудесно, значи споойно можем да се откажем от Набуко и Южен поток.

  икономист - неграмотник с диплома
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 480 Неутрално

  В грузинските пристанищя има ли терминали за втечняване? Някой знае ли?

  Mутри, вън!
 3. 3 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Много добра новина.
  Да не прибързваме с шистовия газ и руските шлемове.

 4. 4 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Е браво! 2013 г. Ама що се забавихте поне една година?
  Но ледът постепенно се пука. Турция и досега получаваше газ от Иран, а през Северозападен Иран и от Туркменистан. Вече подписа и с Азербайджан. Става ясно защо се опънаха на руснаците за газа, който получават през България. Имат си и Син поток, да си го натоварват пълноценно. Историята е много поучителна. В резултат на руската политика на многото тръби България губи транзитни такси. Е, губят и Украйна и Беларус и Полша, но и България. Ние обаче имеме един шанс, бонус, компенсация... Ако старата тръба от Димитровград до турската граница остане празна, можем със сравнително малко разходи да обърнем налягането по нея за да може да тече газ и в двете посоки, т.е. и от Турция за България.

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ако искате го транспортирайте с летящата чиния на догЪн, все ми е тая . Важното е да го докарате до тук, че ''братския'' руски газ ми се вижда скъпичък .......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на faso
  faso
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До колкото знам в Поти няма терминал.

 7. 7 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И още нещо,г-н Трайков.Не само,че е най-прекия,но е и най-сигурен и безопасен,пък и е много къс.А и на азерите също може много да се вярва.Доставките ще бъдат сигурни,непрекъснати и газа,много евтин,почти без пари.Пък и няма да попадаме под зависимост на Азербайджан.Пък и те идвали искат това.А руснаците ще има да се чудят къде да си продават газта!

 8. 8 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":

  За сега няма, но имат планове да строят заедно с румънците, което значи че ще можем да ги ползваме и ние. Освен това в Гърция ще стигне и газ от Израел от новите находища, така че абсолютно сигурно се очертава да си решим проблемите с газа и руския ботуш без да инвестираме и едно евро.

  икономист - неграмотник с диплома
 9. 9 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#1] от "tel_112":
  Така е България няма особени интереси нито от Набуко, а още по-малко от Южен поток. И двете тръби са в застой, заради голямото предлагане на втечнен газ в Западна Европа. Още повече, че по тръбата TGI и днес минават около 10-12 млрд куб. м газ от каспийския регион за Гърция и Италия. Ние си имаме едно милиардче, в момента в който имаме техническата възможност да си го доставим.
  Но и по Набуко и по ЮП България като транзитираща страна може да изпита натиск от братските европейски страни - Унгария, Австрия, Чехия, Италия... Няма лошо - въпрос на пазарлък...

 10. 10 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дамян":

  Не съм казал да забраним строежа им, но предпочитам да вземаме по-ниска такса само за земята, без да инвестираме и лев в тръби.

  икономист - неграмотник с диплома
 11. 11 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#3] от "mechopuh":
  Така е Шистовия газ, стига да го има, трябва да се използва като стратегически резерв. Т.е. добива да стартира при кризи в доставките или при временни скокове на цената на газа. Такъв, нискоинтензивен добив, намалява и рисковете от замърсяване. За целта обаче, ни трябва разширение на Чирен и превръщане на Галата във второ хранилище за газ.
  Същевременно нискоинтензивния добив не се връзва с чужди инвестиции и концесия. Връзва се със собствени инвестиции, ама Булгаргаз няма откъде да ги вземе. Оперирането със запаси (сезонни и стратегически) осигурява ново място на Булгаргаз като държавна компания и на един либерализиран пазар на газ след време...

 12. 12 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Да, и Турция въобще няма да използва положението си на транзитен участник за да ни върти червата, нали?
  Ако нещо не и хареса в България като нищо може да измисли причина да спре подаването на газ.
  А пък за транзитните цени по - добре да не говорим...винаги ще се повишават. И какви ли не приказки ще чуем.
  Абе не ги ли разбрахте турците, че са изнудвачи и нечестни търговски партньри.
  Те на Русия въртят номера, че на нас ли!

  [quote#5:"ARRI"]Важното е да го докарате до тук, че ''братския'' руски газ ми се вижда скъпичък .......[/quote]

  Скъпичък е защото има посредници и незнайноо защо не се изпълниха обещанията за премахването им.
  Питай Мутанта Б.Б., който се отметна от обещанието си.

  Второ, не се надявай да бъде по евтин - Турция бди!
  Аз знам много малко.
 13. 13 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#10] от "tel_112": И аз мисля така... 25-30% от транзитните такси, срещу разходите за проектиране на наша територия и за отчуждителни процедури. Останалите разходи да си ги прави Газпром или съответната европейска компания. И в Набуко се набутахме в разходи, които може и да не се изплатят в разумен срок. Германия срещу инвестициите си в Северен поток постигна оптимални цени на газа. Ние това не можем да го постигнем с Набуко, а за Южен поток поначало не се предвижда да ни доставя газ на нас (освен в кризисни ситуации)

 14. 14 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#12] от "istorika": Е, важното е че има ДВА пътя и ДВА източника. Предполага се, че е много по-малко вероятно и двата да ти врътнат кранчето едновременно. Но за такива случаи ни остава връзката с Румъния, която ще ни даде достъп до трети източник - всъщност до спотпазара в западна Европа, в който са интегрирани много източници - норвежки тръбен газ, Алжирски тръбен газ, втечнен газ, а от скоро и руски тръбен газ от Северен поток или от старите тръби. Мда, в случай на нужда можем да получаваме руски газ от Северен поток, който всъщност престава да бъде руски в момента, в който "стъпи" на територията на ЕС

 15. 15 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Този топик е налазен от мекеретата на Първанов, който направи път до Баку, за да ни нахендри със сделката.
  Не искам тоталитарният азерски газ на клана Алиеви да залива скъпата ни бойковина!
  Хораааааа, бдете!

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#6] от "faso": Руснаците засега нямат сериозни планове да строят терминали, въпреки, че се чуха някакви приказки по въпроса. Руснаците строят тръби с геополитически цели Ако направят и Южен поток ще имат два пъти по-голям капацитет за пренос от колкото за добив. Турция също няма интерес, защото се явява транзитираща спрямо газът от Каспийския регион Ирак, Иран.
  А Грузинците са като нас и румънците - искат, но не могат. Нямат пари Терминална връзка през Черно море няма как да се случи без участието на сериозни западни инвеститори. А западните инвеститори не виждам да са осъзнали някакъв интерес в тази посока... Все още гледат към южния коридор, Набуко ли ще е или нещо друго, няма значение.

 17. 17 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дамян":

  Много интересни неща казваш.

 18. 18 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#7] от "molesan2":
  Ирония ли долавям в поста Ви? Ако е така, няма да оспорвам

 19. 19 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#14:"Дамян"]Предполаа се, че е много по-малко вероятно и двата да ти врътнат кранчето едновременно[/quote]

  Проблемът с руския газ не в Русия, а в Лондон и Вашингтон.
  А Украйна беше марионетката, която започна да краде и принуди Русия да спре подаването на газ.
  Съглано договора м/у двете страни, при спор въпросът се отнася в арбитражен съд в Швеция и се гледа в съответствие със шведското законодателство.
  И този съд установи вината на Украйна и постанови да заплати 200 милиона долара и да възстанови 11 милиарда куб.м. газ незаконно отклонени от транзитното трасе.
  Така, че проблемът не е в Русия.
  Разбира се, това нас не ни топли, но може да се уточни в договора. Въпрос на гъвкавост от наша страна.
  И тогава какъв е проблемът?

  Аз знам много малко.
 20. 20 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Към коментара на телефон 112.
  Разбира се че трябва да се осъществи такава възможност.Това няма нищо общо с направата на Набуко и Южен поток.Това е в интерес на всички европейски страни, дори и на Русия, защото тя като главен доставчик на газ е заинтересована в редовните му доставки.Представяте ли си какви неустойки би платила ако поради авария или невъзможност да осигури договорените количества.Ако Русия успява да произведе големи количества газ при отчертаващият се бъдещ недостиг на енергоносители едва ли ще затруднят в пласмента му.Още повече че газът е продукт, който не се похабява ако не бъде консумиран веднага.
  Това е все едно ние да се страхуваме къде ще пласираме земеделската си продукция.

 21. 21 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В Баку управлява клана на сина на Гейдар Алиев - първи приятел на Юрий Андропов, генерал от КГБ.

  тези десни , които аплодират сделката са негови поддръжници - това показва същността им - прикрити вапцани комунета

  Fiat voluntas Dei.
 22. 22 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#19] от "istorika":
  От това че Украйна е крала, не следва да се спретнат още два патока за по 20 млрд. евро общо. Ето сега Украйна не краде Какъв е проблемът? Руските патоци са си руски остен за Беларус и Украйна. Аз нямам проблем с това, стига да имаме връзките с южната тръба и с Румъния. Специално по южната тръба можем да получаваме и руски газ от Син поток. Ама като са рекли Южен, добре нека има и Южен.
  За десетина години от как е изградем Син поток не запълва капацитета си, а щяха да го разширяват... А бе световни майтапи...

 23. 23 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#19:"istorika"]Така, че проблемът не е в Русия.
  Разбира се, това нас не ни топли, но може да се уточни в договора. Въпрос на гъвкавост от наша страна.
  И тогава какъв е проблемът? [/quote]

  Като се тряснат гърнето и камъка, няма значение кой е почнал първи и кой е виновен. Изходът е един.
  Кранът в ръцете на Русия трябва да затваря само част от доставките ни.

 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#21] от "trakiec": В нефта и газа не е важна политическата принадлежност, а цената
  Ако лошия Гайдар предлага на по-конкурентна цена, нека си е пръв приятел и с дявола Гледам Ердоган не се плаши от политическите приятелства на тоя или оня. Купува и от Иран и от Туркменистам и сега от Азербайджан. При възможност ще купуват и иракски газ. Стига да е на конкурентна цена. За да намалят потреблението на руски газ през старата тръба причината е само и единствено тази - другият газ им излиза по-евтин. Това е.
  Лично аз се съмнявам , че точно азерския газ ще доведе до конкуренция в ЦИЕ, но общо каспийския газ - твърде вероятно.

 25. 25 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 677 Весело

  Разговор м/у Първанов и Азербаев:

  -Дайте газ
  -По коя тръба
  -През Русия
  -Защо тогава искате газ от нас, искайте от Русия
  -Вие защо искате тръба от нас
  -Защото искаме газ
  -По коя тръба
  ...............
  ..............

  -...Абе знаеш ли че нещо огладнях
  -Да бе и аз...
  -Айде че банкета ще почне без нас...

 26. 26 Профил на advokat59
  advokat59
  Рейтинг: 418 Неутрално

  от където и да го вкарват пак ще ни дерът кожата с високи цени !

 27. 27 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 835 Неутрално

  [quote#19:"istorika"]А Украйна беше марионетката, която започна да краде и принуди Русия да спре подаването на газ.[/quote]
  Айде стига с глупостите си, по телевизията видяхме как Путин на 1 януари 2009г. нареди да се спре газа за Европа. През зимата.

 28. 28 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За момента тръбопроводите през Турция и Гърция наистина са най-реалните алтернативи на руския газ.
  Радостно е, че нещата напредват, като пропуснатите години разбира се няма как да бъдат наваксани.
  Най-трудни ще бъдат преговорите с Турция, но и там като че ли има светлинка в тунела...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK