Пет сценария за САЩ да избегне пропадане в пропастта на дълга

Пет сценария за САЩ да избегне пропадане в пропастта на дълга

© ReutersДванайсетте демократи и републиканци, включени в суперкомисия, от месеци се опитват да намерят откъде да съкратят поне 1.2 трилиона долара от дефицита на САЩ до 23 ноември. В дъното на дебата са различните приоритети на партиите – републиканците отказват да приемат увеличението на данъчните ставки, искано от демократите. Те пък от своя страна няма да се съгласят на съкращения в програмите за здравеопазване и пенсионно осигуряване, които републиканците предлагат, пише "Ройтерс".


Ако до 23 ноември не бъде взето решение, влиза в сила програма, според която 1.2 трлн. долара ще бъдат съкратени от всички сектори от 2013 г. нататък. Това обаче може и да разтресе финансовите пазари, които ще загубят и малкото останало доверие във Вашингтон. Има пет възможни сценария за развитие на ситуацията.


Частична сделка
Този вариант е доста неясен, но често се дава като решение от бюджетни и данъчни експерти извън правителството, които смятат, че е доста вероятно да се случи. Ето какво ще стане тогава.


Суперкомисията не успява да стигне до решение за 1.2 трлн. долара спестявания, но се споразумява за по-малко: между 500 и 800 млрд. долара за 10 години. Субсидиите за земеделие и пенсиите на федералните служители може да бъдат орязани заедно с други съкращения и малки увеличения в държавните приходи. Автоматичните съкращения, предвидени за 2013 г., влизат в сила и докарват остатъка до 1.2 трлн. долара.


Може да има и малка закачка: в опит да върне доверието на инвеститорите и агенциите за кредитни рейтинги, че Вашингтон е решен да оправи бъркотията с дългосрочния дълг, суперкомисията инструктира комисиите в Конгреса да спестят още през следващата година. Това вероятно ще доведе до широка данъчна реформа.


Не е ясно как суперкомисията ще наложи на комисиите реално да изпълнят нареденото.


Цялостна сделка


Суперкомисията намира начин да събере достатъчно гласове за пакет от мерки, който ще намали дефицита с 1.2 трлн. долара в следващото десетилетие.


Това може да стане чрез комбинация от намаление на държавните разходи, включително спестявания от намаление на броя войници в Ирак и Афганистан, както и спад на федералните пенсии и подкрепата за земеделие. Като се прибавят и спестените пари от по-ниски лихвени плащания върху държавния дълг и начина, по който правителството изчислява увеличенията в цената на живота за здравни и пенсионни осигуровки, суперкомисията може и да стигне до 1.2 трлн. долара.


Все още не е ясно дали ще има увеличения на приходите като част от тази формула. Това ще е най-трудната част от продължаващите преговори.


Никаква сделка


Комисията не успява да постигне мнозинство за никое от предложенията – това е сценарий, на който залагат дори и част от бюджетните наблюдатели. Ето защо: републиканците казаха "не" на увеличения на данъчните ставки, а президентът Обама и демократите обявиха, че няма да позволят големи намаления в пенсионните и здравните програми без данъчни увеличения.


Песимистите смятат и че след като няколкомесечните преговори между Конгреса и Белия дом по-рано тази година се провалиха, няма логика сега суперкомисията да успее. Те наблягат и на караниците, започнали през септември около напълно рутинна мярка, която набира средства за жертви на бедствия.


Резултатът от липсата на сделка е, че 1.2 трлн. долара спестявания от намаления на разходите ще започнат да влизат в сила от 1 януари 2013 г. Това обаче е след доста време. Междувременно на 6 ноември 2012 г. ще се проведат избори за президент и Конгрес. В зависимост от това кой спечели автоматичните намаления могат да бъдат отложени или изцяло спрени. Част от сенаторите републиканци вече изработват законовите актове при подобно развитие на ситуацията.


Стабилна сделка


Никой не залага на нея, но понякога и неочакваното става факт. Според този сценарий суперкомисията изненадва всички и изработва сделка за намаление на дефицита с 3 трлн. долара, която включва и намаленията в разходите, предложени от републиканците, и увеличенията на данъците, на които залагат демократите.


Комисията вписва в закона цялостна данъчна реформа и структурни реформи в програмите за здравеопазване за възрастните, бедните и инвалидите.


До 23 декември Конгресът одобрява плана. Обама подписва решението и влиза в изборната година, след като е стиснал здраво бюджета. Републиканците, включително фискалните консерватори от движението "Чаено парти", се хвалят, че са променили културата на Вашингтон от прахосническа на скъперническа.


Това е решението, което търсят рейтинговите агенции. В дългосрочен план то може да убеди S&P да възстанови първокласния рейтинг на САЩ, който бе намален с една степен през август след враждебните дебати около вдигането на кредитния лимит на страната.


Този вариант е с почти нулева вероятност за реализация, смятат експертите по бюджета.


Отлагане на сделката


Срокът от 23 ноември, в който суперкомисията трябва да си свърши работата, е заложен в закона, а Конгресът може да промени закона.


Преместването на крайния срок обаче ще породи сериозни проблеми: политически ще изглежда зле и може да няма достатъчна подкрепа за него. Много законотворци вече ненавиждат извънредните правомощия, които суперкомисията има – да прокарва закони, без другите да имат възможност да ги променят.


Демократът и член на комисията от Камарата на представителите Крис ван Холън обяви миналата седмица, че панелът няма да иска повече време, за да постигне сделка.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Стабилна сделка" ще означава възстановяване на доверието на пазарите и може да ни се размине голяма рецесия. За съжаление, както се вижда от статията, вероятността за нея клони към нула

 2. 2 Профил на Капитан Падна-ли-ми
  Капитан Падна-ли-ми
  Рейтинг: 488 Весело

  5 сценария? Дългът има голям избор да се пребори със САЩ

 3. 3 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Американците ще се оправят. Да му мислят управляваните от тъпагьоси европейци.

 4. 4 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Шести вариант - открадват нефта и газа на Иран. Това ще е точно в техен стил.

  икономист - неграмотник с диплома
 5. 5 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Защо така бе г-да Хамериканци , еврото задълба надолу и не ви отърва ли що ли ?
  Дай сега да изкараме някоя "новина" щот долара поскъпва!!

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 6. 6 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Помня как през 80-те показваха в България взрива на совалката.
  Официалните власти злорадстваха - вижте колко е ненадежна американската техника.
  Всъщност ефекта беше обратен. Хората бяха впечатлени от техническия напредък оттатък желязната завеса.
  Сега се говори пари в такива мащаби, че просто не можем да ги обхванем. Вярно е че имат проблеми ама да им имаме проблемите.

  Попътен вятър в главите!
 7. 7 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Залагам на липса на сделка.

  и най-умният си е малко прост....
 8. 8 Профил на genghis
  genghis
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Дневник, доста сте щедри на трилионите:

  http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/10/28/1190383_fitch_odobri_sporazumenieto_za_evroto/?ref=id#comment-3

  Наименованията на числата все пак се изучават в началното училище...

 9. 9 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#4] от "tel_112":

  И за целта вкарват още 3-4 трлн. дефицит следващите 10 години. В момента САЩ нямат възможност финансова за пълномащабна война с Иран, както направиха с Ирак. Те моллите затова са се разпасали там. Лошото е, че щатите го закъсват и те доста сериозно с дълга и вече дори само плащанията им по лихвите на година гонят трлн., а това е много дори и за тях.

 10. 10 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Аз бих заложил на вариант 2.
  Но само в случай, че Обама бъде преизбран - иначе военните разходи по-скоро биха се увеличили, отколкото да намалеят...

 11. 11 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#9] от "ugi":

  Разходите за лихви са много далеч от въпросния трилион,който цитираш.През 2010 г.разходите за лихви по федералният дълг са 164 милиарда $.Много ми е чудно откъде ги изсмуквате тези числа.
  http://en.wikipedia.org/wiki/2010_United_States_federal_budget

 12. 12 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Китай, Русия и арабските страни ще направят всичко възможно да помогнат на долара. Иначе губят!

 13. 13 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Ще правят аналогичното на това в ЕС. ЕС трябва да им го посочи, за да го покажат безусловно на своите х'американци! Демократите са умни. Ще се справят. Нищо чудно да е 'изненадващ' вариант!...

 14. 14 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И там ще има избори и са се надлъгват

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK