Предприемачи очакват 20% по-малко инвестиции в индустрията през 2011 г.

Предприемачи очакват 20% по-малко инвестиции в индустрията през 2011 г.

© Юлия ЛазароваПредприемачите в промишления сектор очакват инвестициите в него тази година да бъдат с 20 % по-малко в сравнение с предходната. Това показват резултатите от инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт, проведена сред индустриалните предприятия през втората половина на октомври.


Изследването е представително за страната. Наблюдаваните предприятия формират 90% от годишния оборот в промишлеността.


Най-голям дял в очакваните инвестиции през тази година формират енергийните и свързаните с водата отрасли (44%), следвани от отраслите, които произвеждат стоки за междинно потребление (27.3%) и хранително-вкусовата индустрия (10.9%).
По данни от бизнес анкетата се прогнозира увеличаване на обема на инвестициите в промишлеността през 2012 г. със 17.4% спрямо 2011 година. Около 43% от анкетираните предприятия не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година.


Отново енергийните и свързаните с водата отрасли формират най-голям относителен дял от 44.3%. След тях се подреждат отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (35.5%), следвани от хранително-вкусовите (8%).


Инвестициите с най-голям очакван дял през 2012 г. са тези за механизация, автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - 34.6% . Следват ги планираните вложения за увеличаване на производствения капацитет - с 27.9% дял и инвестициите за заместване на износеното оборудване - от 24.4%.


Близо 27% от анкетираните предприятия се въздържат от оценка за това как очакваното търсене на продукцията и за печалбите биха повлияли върху решенията за инвестиции.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Над 1г бях без работа в Бг. сега Дневник може да види откъде пиша... не от страната с над средната безработица.

 2. 2 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Предприемач"!!!
  Толкова точна българска дума!
  Тези хора са давали живот и на не толкова способните!
  Но и много от тях в Нормална България(педи 9-ти септмври 49), са свършвали със самоизстрел в главата!
  А днес са бussinesmann(обикновено без образование), който си пали цигара с банкнота от 5 хил. лева в бара и си казва: е**л съм и ма**** на останалите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK