"Голдман Сакс": Време е за нов световен ред с участието на страните от БРИКС

"Голдман Сакс": Време е за нов световен ред с участието на страните от БРИКС

© ShutterstockСветовната икономика и геополитика се озовават на исторически кръстопът, тъй като още през настоящото десетилетие групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) ще изпревари САЩ по размер на съвкупния си брутен вътрешен продукт (БВП). До 2020 година четирите страни от БРИК ще изпреварят по общ БВП Съединените щати, а до 2027 г. Китай ще изпревари САЩ като най-голяма икономика в света.


Тези заключения са записани в нов аналитичен доклад на председателя на управителния съвет на "Голдманд Сакс асет мениджмънт" (Goldman Sachs Asset Management) Джим О'Нийл. Части от анализа, озаглавен "Карта на растежа: Икономическа възможност в страните БРИКС и извън тях", бяха публикувани от лондонския седмичник "Сънди телеграф".


О'Нийл е човекът, който през 2001 г. лансира понятието група БРИКС, обозначавайки  най-големите развиващи се икономики. То беше официално въведено в употреба в световната политика и икономика, след като в края на септември 2003 г. той публикува известния си икономически коментар "DreamingWith BRICs: The Path to 2050".
В сегашния си анализ Джим О'Нийл признава, че "силните темпове на развитите на групата БРИКС са превишили и собствените му очаквания" и дори изказва съжаление, че не е бил по-смел в прогнозите си. По думите му членовете на БРИКС вече не трябва да се разглеждат като страни с развиващи се икономики, а като държави, осигуряващи растежа на световната икономика.


Анализаторът подчертава рязкото засилване на търговския обмен в рамките на БРИКС (най-вече защото Русия и Бразилия доставят на Китай и Индия необходимите им суровини), увеличаването на потреблението в тези страни, както и превръщането на държавите от групата "в магнит за чуждестранни инвестиции". Допълва се, че лидерите на БРИКС обсъждат алтернативи на американския долар като търговска валута помежду им.


"Дори консервативните официални китайски данни показват, че за десет години - между 2001 и 2011 г., потреблението в страната е нараснало с 1.5 трилиона долара. Това е равно на създаването на нова Великобритания", пише в доклада.


О'Нийл посочва, че групата на водещите икономики в света е твърде доминирана от Запада и се нуждае от фундаментално преосмисляне, като държавите от БРИКС получат по-широко присъствие в ключовите световни финансови и икономически организации и структури.


След 10 години растеж на нововъзникващите икономики е време  за нов световен ред, при който страните от БРИК да заемат полагащото им се място на масата на водещите икономики, твърди
икономистът. Прогнозата му сочи, че скоро тежестта на Мексико и Южна Корея в световната икономика ще ги направи равни по важност на страните от БРИКС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK