Застрахователи искат точките от талона да се смятат в "Гражданска отговорност"

Застрахователи искат точките от талона да се смятат в "Гражданска отговорност"

© Юлия ЛазароваИндивидуалният рисков фактор на шофьорите да се калкулира в цената на "Гражданска отговорност", настоява Асоциацията за застрахователна сигурност, съобщи председателят й Юрий Тодоров.


Той предлага индивидуалните точки от книжката на водача да бъдат използвани като индикатор за шофирането му при сключването на задължителната полица, като се създаде единна система. Тя ще действа на принципа на "бонус-малус". При този принцип цената на застраховката зависи от това колко нарушения има в "историята" си даден шофьор. Колкото повече са те, толкова по-висока трябва да е цената, която ще плати за задължителната застраховка. 


От края на юли влезе в сила електронна система за издаване на полиците по "Гражданска отговорност". През октомври от Комисията за финансов надзор съобщиха, че тази система може да се използва за издаване на други застраховки и с нея ще се въведе и системата "бонус-малус".
Застрахователи искат да се създаде и "черен списък" за клиентите, на които често им се случват застрахователни инциденти. Те дават примери с хора, на които по 5 пъти им крадат колата и по два пъти я палят. Някои магазини ги обират всяка година, а застраховани ниви се наводняват също редовно. Според Тодоров най-често срещаните са инсценираните измами - те заемат 27%. Така се оказва, че в страната "най-често срещаната измама е планираната. Тя е подготвена и извършена по метода на инсценировката, с използване на способите на надзастраховане и укриване на факти", обяснява Юрий Тодоров.


Тъй като в момента няма регистър за тези случаи и застрахователите нямат тази информация, преди да сключат договор с новия си клиент, асоциацията в момента е в начален етап на въвеждане на т.нар. информационна система за застрахователна история и оценка на риска. 


От асоциацията разработват цялостна система за противодействие на застрахователните измами, които по данни на организацията са за 81.5 млн. лева годишно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK