"Ройтерс": Испания обмисля да поиска финансова помощ

Новото испанско правителство, което се очаква да встъпи в длъжност в средата на декември, обмисля вариант да се обърне с молба за международна помощ за стабилизиране на финансите на държавата.


Това съобщи агенция "Ройтерс", цитирайки пожелал анонимност източник, близък до победилата на изборите в неделя Народна партия.


След 7 години социалистическо управление консерваторите наследяват една икономика на ръба на рецесията, с много трудни за постигане цели в бюджета за 2012 г., растящи разходи за набиране на кредити на изнервения свободен пазар и закъсал банков сектор с милиарди евро проблемни активи.
"Не мисля, че е взето решение (за искането на помощ)... но това е една от обсъжданите възможности, защото бяхме помолени да я разгледаме. Но имаме нужда от повече време и информация за реалното положение на нещата", обяснява източникът на агенцията.


Ако се наложи международно финансиране - било от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), било кредитна линия от Международния валутен фонд (МВФ) - то политически ще е за предпочитане да се вземе бързо и независимо решение, отколкото да се действа под натиска на пазарите на по-късна дата.


"Ако трябва да го направим, ще го направим", казва източникът. От партията засега отказват коментар по въпроса.


Във вторник МВФ увеличи инструментите си за отпускане на заеми и отвори 6-месечна кредитна линия, предлагаща помощ на държави, които може да са застрашени от европейската дългова криза.


Фондът не посочи изрично кои държави могат да се включат в тази линия, а консултант от Народната партия казва, че това е само една от опциите, която обаче няма да е достатъчна и би могла да действа само като преходна мярка към по-сериозна програма.


Една от възможните функции на спасителния фонд EFSF е да отпуска стендбай кредитни линии, с които да се помогне на страни от еврозоната да избегнат изпадането във финансови затруднения.


Само през 2012 г. Испания трябва да изплати около 120 млрд. евро заеми и в същото време да се справя в състояние на прогнозен бюджетен дефицит от 4.4%, което заедно прави най-малко 200 млрд. евро.


Бъдещият испански премиер Мариано Рахой не се е появявал публично след победата в неделя, а по време на кампанията си даде малко подробности за икономическите си планове. Тази седмица той е провел серия от срещи с ръководителите на най-големите испански банки, за да се направи оценка на състоянието и да се прецени кои да са първите ходове.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK