ИТ компания от Топ 100 на "Форчън" ще инвестира в България

ИТ компания от Топ 100 на "Форчън" ще инвестира в България

© Георги Кожухаров



Фирма от сектора на информационните технологии в САЩ ще инвестира в България до края на годината. Това съобщи в интервю за БТА изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов. Той не съобщава името й, но посочва, че компанията е от топ 100 на класацията на "Форчън". Той допълва, че компанията иска да направи у нас център за "споделени" услуги, който да не работи с външни клиенти, а да обслужва определени дейности за
самата фирма и те да се консолидират на едно място.


До няколко месеца се очаква фирмата да започне дейност. Тя е предпочела страната сред пет-шест държави от Източна Европа. Последният избор е бил между България и Полша.


"Макар и не в смисъла на закона, вложението на американската компания ще бъде за  инвеститор от клас А, коментира Борислав Стефанов. Причината е, че това, което законът определя като инвестиции, са само дълготрайните материални активи. В ИТ сектора обаче този механизъм не може да работи. "Ако погледнем новосъздадените от тази фирма работни места, заплатите, парите за наеми, тогава определено минаваме праговете за инвестиция от клас А", обясни Стефанов.




От началото на годината е имало още 20-30 информационни запитвания в агенцията за инвестиции от този сектор. Според нейния директор е "въпрос на време тези проекти да се реализират у нас".


Борислав Стефанов предположи, че тази година инвестициите ще са по-малко от 2010 г. (1.6 млрд. евро). "Предполагам, че инвестициите ще са по-малко от миналата година и за мен това е по-скоро
реалистичният вариант." Една от причините е, че секторите финанси и търговия вече втора година не се възстановяват. От друга страна, инвестициите в индустрия, телекомуникациите, енергетиката годишно са около 1-1.5 млрд. евро и най-вероятно толкова ще са тази година, обясни прогнозата си Борислав Стефанов. Той посочи, че спадът е по-видим при малките и средните предприятия.


По данни на агенцията за осемте месеца на годината върнатите заеми от дъщерните фирми на чуждестранни компании, представени тук, възлизат на 1.885 млрд. евро, а взетите кредити – 1.675 млрд. евро. "Обикновено през ноември и декември винаги има засилване на инвестиционната
активност и затова съм оптимист как ще изглежда балансът за преките чуждестранни инвестиции в края на годината." Преди няколко месеца Стефанов съобщи, че има процес на изтегляне на средства от инвеститори, дължащ се на това, че дъщерни дружества връщат заеми на компаниите майки в чужбина. Сега по думите му ножицата между взетите и върнати заеми започва да се затваря към края на годината. По данни за септември разликата вече е 70 млн. евро, а не 200 млн. евро, както е била през август. 

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Бизнеса си знае работата, а съдраните цървули реват по форумите.

 2. 2 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Интересно коя е фирмата?

 3. 3 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Интересно защо ли са предпочели България пред Полша. Аз лично не се сещам за нито една причина. Сори, иска ми се да има, но просто няма такава. Поляците са повече, можеби са по-квалифицирани и няма да се учудя ако не са и по-евтини от нас

 4. 4 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 924 Неутрално

  1. ако тази компания планира да наема повече от 500 висококвалифицирани специалисти просто няма откъде да ги намери в България.
  2. заявлението: "около 1-1.5 млрд. евро на година и най-вероятно толкова ще са тази година" е далеч от истината.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/11/15/1204618_prekite_investicii_v_bulgariia_namaliavat_s_48/
  "Преките инвестиции в страната са намалели с 48% на годишна база, съобщи Българската народна банка в данните си за платежния баланс за деветмесечието. От януари до края на септември чужди компании са инвестирали в България 534.5 млн. евро"

  Истината ни прави свободни.
 5. 5 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1359 Неутрално
 6. 6 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#5] от "Димитър Димитров":

  или както са по-известни Incidenture

 7. 7 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#4] от "Forrest Gump":

  Естествено, че има откъде да си намери специалисти дори и да няма много свободни специалисти от конкуренцията ще си ги набави.

 8. 8 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "Димитър Димитров":

  Това ти ще го кажеш

 9. 9 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "normandy":

  От далече си личи че не си на пазара на труда в ИТ сектора.
  Можеш да питаш HP дали е толкова лесно

 10. 10 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#9] от "gsb":

  Какво трябва да ги питам, HP се опитват с трици маймуни да ловят, мениджмънта им куца и и от там производителността е ниска. Естествено, че не е лесно да се намерят кадри, но то в живота лесно и наготово няма никъде хеле пък пари да се изкарват. Който си е мислил, че тук ще дойде и ще намери суперквалифицирани кадри готови да умрат пред мониторите за 1000 лева е сбъркал дестинацията. Не бива да се забравя, и че самите компании трябва да си развиват кадрите и/ или да привлекат на конкуренцията кадрите с по добри условия и заплащане, а не да чакат наготово да ги търсят.

 11. 11 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Западните компании дори в Китай с милиард и триста милиона трудолюбиво население и не лоша образователна система намират трудности в намирането на високо квалифицирани кадри, когато инвестират там и са принудени да плащат доста високи заплати и влагат доста пари, време и усилия да си развиват кадрите. А какво остава за България.

 12. 12 Профил на Добри Караджов
  Добри Караджов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ИТ фирмите в топ 100 на "Форчън" са:

  Microsoft
  Oracle
  Hewlett-Packard
  Apple
  Dell
  IBM
  Cisco Systems
  Google

  "All the world’s a stage, and all the men and women merely players." Shakespeare
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  Аз залагам на Cisco.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 14. 14 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Навлизането на колкото се може повече компании в ИТ е добре за всички , освен за некачествените и неконкурентните компании и техните шефове и слагачите, които са се намърдали на топло , защото те ще трябва или да станат по конкурентни или да фалират. Засилената конкуренция ще повиши заплатите , естествено това ще вгорчи живота на местните феодали във ИТ бизнеса и ще има яростна кампания колко е лошо това и как нямало кадри изчерпали се свършили се и по добре други по добре да не идват.

 15. 15 Профил на Добри Караджов
  Добри Караджов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#13:"cinik"]

  Аз залагам на Cisco. [/quote]
  Те вече са тук

  "All the world’s a stage, and all the men and women merely players." Shakespeare
 16. 16 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#15] от "Добри Караджов":

  Apple с тези "облаци" , ще имат нужда от доста персонал може и да са те.

 17. 17 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "normandy":
  О, разбирасе на нас друг ни е виновен. С трици маймуни да ловят, мениджмънта е калпав, производителността е ниска, не си развиват кадрите...
  Ами ето защо се учудвам на това, че България е избрана за дестинация. Аз лично не бих искал служители с такова отношение. Ако мислите че някой ще дойде и ще плаща по 3000 евро на редови ИТ, нещо сте в грешка.

 18. 18 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#17] от "gsb":

  Ти май за НР работиш или за някой от местните феодали , защото нещо си доста нервен, нищо ще свикнете. Такъв е света, конкуренцията не спи.

  [quote#17:"gsb"]Ами ето защо се учудвам на това, че България е избрана за дестинация.[/quote]
  Ти по скоро не искаш да бъде избрана България, а не се учудваш, поне това личи от постовете ти.

  [quote#17:"gsb"]Ако мислите че някой ще дойде и ще плаща по 3000 евро на редови ИТ, нещо сте в грешка. [/quote]

  Ами де да знам, но не бих се учудил и толкова да плащат, всичко зависи от естеството на работата.

 19. 19 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 493 Любопитно

  До коментар [#17] от "gsb":

  Свери си Часовника, тези пари от години се плащат на квалифицираните служителите - малко са с такива заплати, но все някой трябва да върши работата, такаЧе подобни стремежи съвсем не са толкова недостижими...
  И още един безплатен съвет - вместо да иронизираш и маргинизираш "редовите ИТ служители" по-добре се вслушай, особенно в амбицизните и можещите такива, ако Ти неможеш да генерираш бюджет за такива заплати, то други компании може и да могат

 20. 20 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какъв е критерият за клас А инвеститор? Нещо от сорта на 20 млн. лева ми се върти, може и да греша.
  Та значи, наем, заплати и осигуровки ако формират тези 20 млн. не знам, трябва да наемат някакви хиляди хора.
  Нещо не ми се връзва на мен това. Нашите са клекнали пред името и с оглед на мизерията откъм инвестиции. Все пак и те имат програма за изпълнение, на която са им базирани бонусчетата.

  Бойко е зависим
 21. 21 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#15] от "Добри Караджов":

  HP и IBM също.

  Не знам какво се палите толкова - това ще е същия бизнес като този на горните две тук - вътрешни бизнес процеси, кол центрове и т.н. Това не е работа за програмисти, а за бюрократи.

 22. 22 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 541 Любопитно


  Тази година една от тези 100.
  Догодина 2, после 4, 8, 16, и така. Накрая всичките 128 фирми от форчън ще са тук, а имената им ще са: фор1, фор2, ... фор100
  Сори, че коментарът прилича на лекцийка по математика, но иначе статията ми прилича на едно голямо празно обещание.
  Гарантирано от ядкофф - пари няма, инвеститори ИМА

 23. 23 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#4] от "Forrest Gump":
  Е, до 500 ще го докараме В България има 3-4 хедхънтарски фирми, които вече търсят програмисти и инженери в областта на инф. технологии.
  Когато Хюлет Пакарт направиха центъра си в България, те ВЪРНАХА в България около 30 души работещи за компанията в други части на света. Така че и това е ресурс.

 24. 24 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Ако изказаното от гусин Стефанов не е кьорфишек мога да пожелая само успех!

 25. 25 Профил на dris
  dris
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А може би ще са Гугъл, имам такова предчувствие

 26. 26 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#21] от "peaspiring":

  A, и аз това обяснявам, ама кой ти слуша. Местните феодали, свери си часовника... верен ми е часовника и много добре ми е ясно и какви са заплатите на редовите ИТ, и какво мога да генерирам и пред какво всъщност са изправени локалните ИТ фирми както и че ( изненада) не плащат по-малко от аутсорс компаниите, въпреки че продават на местния закъсал пазар.
  Ясно ми е също така и кой за какво идва и повярвайте ми, нито HP нито IBM нито SAP са тук защото са ви оценили колко сте умни и затова са склонни да плащат колкото кажете за "брилянтните" ви умения. Имат си бюджет, момента в който не могат да си намерят хора за тези пари.. Украина е голяма. Можете да питате унгарците как е, аутсорс вълната беше там през 90тте

 27. 27 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 541 Разстроено

  кьорфичеци за наивници

 28. 28 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 564 Весело

  До коментар [#27] от "interesen1":

  ДА. Бая наивници има из форума, като гледам...

 29. 29 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#26] от "gsb":

  На теб явно всиЧко ти е ясно, но въпреки това не ти се вярва, Че подобни заплати се плащат в БГ

  Не Че искам да те шокирам, но има и ИТ специалисти(не менаджери) в БГ, които полуЧават в пъти повеЧе и от бленуваните 3к€ на месец, а това какъв паспорт имаш в джоба(украински, индииски, български) за старши специалисти отдавна няма знаЧение, но ти си явно далеЧ от този глобален свят с локалните си клиенти. ТоЧно тук е и клюЧа за палатката - ако фирмите неразвиват служителите си(защото не им стига капацитет да го планират), ако служителите не искат да се развиват(защото не виждат переспектива) неизменно ще се появи някои по-гладен, който ще поиска 5$ по-малко и свещенната крава ще се премести...

  Успех ти пожелавам - има нужда и от такива като теб!

 30. 30 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#26] от "gsb":

  Аааа....
  И защото споменаваш конкретно Унгария, може би си прав, Че са изнесли ниско квалифицираните колцентрове, не съм следил историЧеското развитие на сектора там, но унгарците които познавам да работят в аутсорсинг фирми там, същото взимат повеЧе от 3к€ (не Че ми е някакъв марк тази сума, но така тръгна лафа, а и може би е слуЧайност, Че познавам тоЧно такива )

 31. 31 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#23:"Дамян"]В България има 3-4 хедхънтарски фирми[/quote]

  Назовете ги, моля.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 32. 32 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 493 Любопитно

  До коментар [#31] от "прелетна птица":

  То фирми има много, но адекватните са много малко, да не казваЧе май до сега не съм имал контак с такава...

 33. 33 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "normandy":

  за всеобщо добро се надявам истинският бизнес наистина да си знае работата, защото от името на бизнеса най-гръмко крякат перачите на пари, реститутите, кредитните милионери, подставените лица, червените милионери, самозванците, аферистите и всякаква друга опортюнистка паплач, за която "бизнес" е синоним на "далавера".

  а да се разберем - времето на далаверата свърши.

  иде време за събиране на вересиите.

  който не може да плува сам ще потъне.

  държавата вече, въпреки желанието на бойко, няма да успее да спаси с бюджета си всички едри и дребни мафиотчета и олигарси.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 34. 34 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 447 Весело

  Айде дано да стане. На фона на негативните новини поне нещо позитивно да се чуе, но ще видим де

  Порусначен народ- слаба държава
 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Това не е новина. Това е тенденция.

  подпис
 36. 36 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Неутрално

  България е перфектна аутсорсинг дестинация - има немалко квалифицирани кадри, а и ИТ-образованието е добро. Останалото е упорита работа и постоянно развитие и усъвършенстване. Наградата е добра заплата 2000-4000лв./месец, както и добри условия на труд. Дерзайте!

  Такива компании са мана небесна за България, защото внасят големи суми свежи пари, като заплати и осигуровки. Радвайте се, ако има такива, защото привнасят капитал в държавата!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 37. 37 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Требе да е нещо дет индийците не стават да го правят... от там започнете да търсите кой е.... вътрешнофирмени дейности за бели хора????

  Но не требат повече от 1000 души щот България ги нема...

  Оракъл?

 38. 38 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Абе ша разберат че белият човек свършва повече работа от индиеца ама....

 39. 39 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Някой доста се е напушил от индийски номера и си е дигнал чуковете... вервайте ми....

 40. 40 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#3] от "gsb":

  Нещо бъркаш, специално за този сектор - иначе, ако е за селско стопанство, определено поляците са по-добри

 41. 41 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 381 Неутрално
 42. 42 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#15] от "Добри Караджов":

  точно щях да напиша, че или са те, или са вече тук явно е второто

 43. 43 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 848 Неутрално

  иначе всичките бг фирми сигурно са в 4чан топ сто ахахахаххахах

 44. 44 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#40] от "BG":

  Поляците са с традиции в математиката, дискретната математика, формалните езици. Ние сме с традиции в краденето на западни технологии в Интерпрограма. За обратен полски запис чувала ли си ?
  Всеки грамотен програмист по света знае какво е (който не е чувал, сори за него има да сънува много). А за нищо българско не съм чул в ИТ (не ми обяснявайте за Джон Атанасов че ще ме разплачете)

 45. 45 Профил на GO FOR IT
  GO FOR IT
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Google вече имат служители/проект в България през Adecco

 46. 46 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#41] от "devdimi":

  Те не са в топ 100 на Форчън. Те дори не влизат във Форчън, защото се регистрират във офшорни зони и сега последно са във Ирландия за да не плащат данъци във САЩ. Те влизат във топ на Форчън топ 100 за най добър работодател, което е малко по различно. http://money.cnn.com/magazines/fortune/bestcompanies/2011/full_list/

 47. 47 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#44] от "gsb":

  Какво е странното , че са избрали нас пред Полша. Повечето от Най големите вече имат офиси тук развиват дадени проекти къде по големи, къде по малки, но все пак имат активност или правят проекти с компании които са тук.

 48. 48 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  кво ми цъкате минуси бе - айде кажете: ако родния "националноотговорен" бизнес си знаеше работата щяхме ли да чакаме чужденци да ни спасяват?!

  иначе за потенциалното идване на IT компания - браво, дано! само че повечето читави компании не се нуждаят от фанфари и подарен статус "инвеститор от клас А" за да си направят инвестицията.

  затова се чудя дали не ви мажат с вазелин преди да ви светнат, че компанията не е шведска, а съветска, и не е за компютри, а за компоти.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 49. 49 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Поредния балон с горещ въздух...

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 50. 50 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  мене ме е яд, че и уж образовани технократи като юношата на снимката за нула време прихващат шарлатанския и самохвален маниер на говорене на бойко - идва компания, ама няма да ви я кажа коя е, и тя е много голяма, ама не чак толкова голяма, щото ще трябва да и включим платения наем за да стигне клас А, и компанията са избирала между 5-6 държави, и накрая избрала нас, ама не са казва защо - може причината да не е много за хвалене, примерно малките данъци или скапаното трудово законодателство, които донякъде компенсират за чуждемнците тежката ни и рушветчийска администрация.

  абе ти политик ли си или държавен служител?! кажи си направо - тия и тия ще идват да правят това и това. другото са флашки и кьорфишеци.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 51. 51 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "normandy":

  Евала.

 52. 52 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 485 Любопитно

  Някакъв шанс това да се случи извън София?

 53. 53 Профил на jujo_si
  jujo_si
  Рейтинг: 221 Любопитно
 54. 54 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 493 Любопитно

  До коментар [#44] от "gsb":

  [quote#44:"gsb"]Ние сме с традиции в краденето на западни технологии в Интерпрограма. [/quote] Това Че ти си крал и явно продължаваш да крадеш, неознаЧава Че всиЧки българи крадат. Аз лиЧно нямам подобни традиции, а и хората около мен...

  [quote#44:"gsb"]Интерпрограма[/quote] Говориш само за технологии/проекти от далеЧното минало и сигурно даже и не си Чувал за повеЧето технологии, които всъщност ежедневно използваш в телефона си, дори и да не е "умен", компютрите си, автомобила си, телевизора си и т.н. ...
  [quote#44:"gsb"]За обратен полски запис чувала ли си ? [/quote] Полски записи съм слушал даже, "обратни" сори не е в моята ориентация...

  [quote#44:"gsb"]А за нищо българско не съм чул в ИТ[/quote]
  Ами веЧе ти казах, гледай си "локалната" Чорба, но не се уЧудвай, Че нищо не си Чул...

  [quote#18:"normandy"]някой от местните феодали[/quote]
  Абсолютно прав се оказа normandy!!!

 55. 55 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#36] от "naturisten":

  абе явно в различни Българии живеем с тебе.

  кога за последно си наемал ИТ-специалисти, та ги видя толкова много и толкова компетентни, че и на изгодна цена?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 56. 56 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ако демографския срив, емигрантския бум и разваленото образование наистина са довели до повече и по-качествени ИТ кадри на родния пазар на труда значи сме открили "българския модел" и скоро ще станем най-техническата нация в ЕС

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 57. 57 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#54] от "m_art_in":

  Ееех младежи, колко ви се иска да сте велики и как си вярвате че сте нещо невероятно Направо ми е забавно как скачате като ви се казва истината.
  Нека който е измислил и патентовал нещо да отговори, ама се съмнявам Всеки ден общувам с десетки такива като вас, дето леят на воля XML Corba, J2EE, SSL SOA, ... a като каже човек хеширане, гледат и кимат разбиращо.
  Слезте на земята, българските ИТ специялисти с нищо не превъзхождат останалите. Има разбирасе и умници, но са мноооого малко. Повечето са чисти занаятчии, научили по един език и се мислят за велики, а не знаят какво е списък и какво е дърво. Както и да е, живейте си в измисления свят и псувайте местните феодали, и се чудете защо не са издирили такива таланти като вас големите корпорации

 58. 58 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално



  До коментар [#54] от "m_art_in":

  П.С.
  Заболя ли че не знаеш за обратният полски запис? И за Унгарска нотация не си чул сигурно, СПЕЦИАЛИСТЕ
  Всичко ви е флаш и Java Script... както и да е

 59. 59 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#55] от "Pavlik Morozov":

  ИТ-бизнеса не е за всяка уста лъжица. Не случайно, големи фирми с финансови възможности и фирмена култура, обират каймака на ИТ-специалистите. Тези фирми, освен високата фирмена култура, непозната от т.н. номеклатурни полит-бизнесмАни, притежават и ноу-хау за добри производствени практики, които са пък още по-непознати за родния чалга-бизнесмен. Така че, за всеки влак си има пътници!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 60. 60 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 493 Весело

  [quote#57:"gsb"]Направо ми е забавно как скачате като ви се казва истината. [/quote]
  Хаха, наистина си забавен, Че и даже и си вярваш ...

  Но всъщност си доста жалък със стереотипното си мислене от пиедестала си, който само ти си го виждаш и оценяваш, и как слагаш всиЧки под един знаменател.... Класика просто!

  Казах ти, гледай си Чорбата с която се запълваш времето до пенсия и не се напъвай да мислиш, Че ще вземеш да откриеш топлата вода...

 61. 61 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#58] от "gsb":

  Хаха, забавата е пълна!
  Успокой се малко, Че ще вземеш да вдигнеш кръвно ида ми тежиш на съвеста...

  Забрави да ме попиташ дали знам и как да използвам дискети и от двете страни, тъйкато темата е особенно актуална и основополагаща...

 62. 62 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#59] от "naturisten":

  съгласен съм с теб, но чалга-образованието на абсурдистан произвежда все по-малко квалифицирани ИТ-кадри, и все повече от тях емигрират. в добавка демографския срив е все по-осезаем, понеже в момента на пазара на труда излизат последните големи набори - 88-89'а. оттук нататък броя на младите достигащи трудоспособна възраст всяка година ще се свие близо 2 пъти в рамките на 10 години, при това няма нужда да ти напомням, че в тези набори ще има много по-голям дял на неграмотни.

  и след като тук нямаме мащаба, в който големите чужди компании могат да разгърнат напълно своето ноухау, ще трябва да се надяваме да идват нишови играчи или поддържащите дейности на големите играчи.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 63. 63 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#62] от "Pavlik Morozov":

  Образованието е само малка стъпка към придобиване на добра ИТ-специализация. Най-добрите специалисти, които познавам са самоуки, като някои от тях са завършили минно-геоложкия и пр. Тука не говорим за масовизация от порядъка на Индия и Китай - не е възможно, но за сметка на това може да се помисли първо за държавна политика за стимулиране правенето на такъв бизнес. Оттам и ще дойдат повечето ресурси за заплати, обучение, образование и пр. - стига да има воля в държавата да стимулира и подкрепи подобно ПЕЧЕЛИВШО начинание.
  А за кадрите не се притеснявай - осигуряваш ли добра заплата, условия на труд и добри производствени практики - те сами ще идват при теб!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 64. 64 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#63] от "naturisten":

  воля, стимулиране ... виждаш ли такива неща в чалгаристан?

  способния човек е независим човек, защото не разчита на никого и не трябва да протяга ръка за милостиня към никого. обаче властта, особено милиционерската власт, мрази независимия човек. тя не иска образовани и способни хора. предпочита да управлява безполезни роби, вместо да позволи или насърчи създаването на една значима средна класа, която веднага би отхвърлила сегашните чалгократи като тумор.

  та не чакай воля, не чакай и стимули.

  а това дето си го казал за самоуките - това са изключения, не правило. така не се изгражда сектор, не се привличат едри инвестиции. отделни хора се измъкват от мизерията благодарение на личните си качества, но общата картинка не се променя драстично.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK