S&P свали оценките на банки заради промяна на критериите

S&P свали оценките на банки заради промяна на критериите

© ReutersStandard & Poor's свали рейтингите на 15 големи банки, главно в Европа и САЩ, в резултат на цялостна промяна на критериите си, съобщи Ройтерс. Агенцията е преразгледала оценките на 37 от най-големите световни банки.


JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp, Citigroup Inc, Wells Fargo & Co, Goldman Sachs Group Inc, Morgan Stanley, Barclays Plc, HSBC Holdings Plc, Royal Bank of Scotland Group Plc and UBS AG са сред преоценените банки, чийто рейтинг е намален с една степен. S&P остави непроменени рейтингите на други 20 банки и повиши оценките на две – Bank of China и China Construction Bank от А- на А.


Макар и чисто техническа, промяната на оценките веднага се отрази на пазарите - акциите на HSBC, Barclays, LLoyds и RBS паднаха с до 2%. Изявлението на S&P идва във време, когато пазарите за банков дълг са на ръба заради европейската дългова криза и може да увеличи вече огромните разходи за финансиране на някои банки.
Все пак агенцията започна да предупреждава пазарите преди повече от година, че преоценява рейтингите си. "Държателите на облигации и участниците в пазарите на кредитни деривати от известно време търгуват с книжата на тези банки сякаш оценките им са свалени" коментира Алъртън Смит от Moody's Analytics.


Преструктурирането на оценките на S&P е част от стратегията на рейтинговата агенция да подобри продуктите си и да поправи репутацията си, увредена от високите рейтинги, дадени на некачествени ипотеки преди финансовата криза. В следствие на новата система ще бъдат преоценени повече от 750 банки по света, а останалите нови оценки ще бъдат обявени в следващите седмици.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK