Започнаха разговори за заемите, които МВФ ще получава от еврозоната

Започнаха разговори за заемите, които МВФ ще получава от еврозоната

© ReutersЗапочват разговори на техническо равнище за размера на кредитите, които националните централни банки в еврозоната ще отпускат на Международния валутен фонд (МВФ) след като финансовите министри от общия валутен съюз дадоха зелена светлина на идеята на срещата си във вторник, съобщи "Ройтерс".


Тяхното решение предвижда бързо да се увеличат средствата в МВФ чрез двустранни заеми, така че фондът да може да участва в спасителните планове, финансирани от Европейския фонд за финансова стабилност(EFSF).


"Все още не са коментирани конкретни суми на заемите, разговорите едва започват", съобщава пожелал анонимност източник на агенцията.
Целта на подкрепата за спасителния фонд чрез тази схема е да се създаде стабилна финансова подкрепа в случай, че третата и четвъртата икономика в еврозаната - Италия и Испания бъдат отрязани от пазарите и се налага да бъдат финансиране от другаде. 


Двете страни все още успяват да пласират на пазара свои облигации, но при рекордна лихва от порядъка на около 7 процента. 


Спекулациите по размера на заемите варират от "значително под 100 млрд. евро" до няколкостотин милиона евро, съобщава "Ройтерс". 


Снощи пък стана ясно, че САЩ не планират да дават повече средства на Международния валутен фонд. Това бе обявено от високопоставен служител на американското финансово министерство, останал анонимен.


Според САЩ Фондът има необходимите наличности, за да изпълнява мисията си при сегашните условия, съобщи същият неназован източник дни преди европейската обиколка на финансовия министър Тимъти Гайтнър.


В началото на ноември държавните и правителствени лидери на Г-20, обединяваща най-богатите страни в света, сред които са и САЩ, се ангажираха  да следят "МВФ да има необходимите средства, за да играе системната си роля в подкрепа на всички свои членки".


САЩ поеха задължението през 2009 година да увеличат кредитната си линия за МВФ със 100 млрд. долара.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  То накрая нама да се знае кой на кого .

 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Весело

  Италия и Испания явно са прекалено големи за възможностите на ЕЦБ. За да получат обаче пари от МВФ, последният май иска еврозоната да увеличи вноските си.
  Въпросът, на който все още нямаме отговор е - ще имаме ли отново в обръщение песети и лирети...

 3. 3 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ще преговарят, ще се поразберат, ама пари - няма да дадат.

 4. 4 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Писах за тази схема преди седмица:

  * 25 ное, 2011
  "Има три варянта за възможни облигации- цитат на коментар #6 от “Едно_Българче”

  Има и друга: ЕЦБ изкупува СПТ от МВФ, които реално остават под управлението на Фонда и той ги отпуска на застрашените страни при общите си условия - при разписана програма за структурни реформи и фискална консолидация и след проверки, доколко се провеждат реално.
  Мисля, че британци бяха предложили нещо подобно, но явно на континента се се дърпат. "
  ----
  А сега явно са се съгласили с британците, че това е най-разумното, защото МВФ е гарант, че парите няма да бъдат изпукани.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Сегашната схема е малко по-различна и по-добра, но същността е една.
  Второто предимство е, че така не се влияе пазара на еврооблигации, защото ЕЦБ не излиза на него.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Класическа пирамида - търсят се балъци да дадат още заеми на закъсалите Гърция, Ирландия, Испания, Италия и Португалия. Утре ще се търсят и за останалите евро-тарикати от централна Европа. Тези наистина са кръгли идиоти

  In debt we trust
 7. 7 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#4] от "Вени Г."
  Пич, извинявай, но нещо много си се пообъркал, няма начин пари влезли в МВФ да не изчезнат и да не се появят по сметките на точно определени банки и точно определени спекуланти..
  Щом някъде стъпи МВФ , след него остава ужасяваща бедност и ескалираща мизерия, огромна социална диференциация между будни и богати, задължително невероятна корупция, която винаги, абсолютно винаги !!!, води до социално-политически катаклизми и рязко радикализиране и олевяване на обществото...
  По тези причини в Ю.Америка тази , доста странна организация, е персона нон грата и има представителства само в Колумбия и Мексико, които точно отговарят на представите на МВФ - страни с гигантска престъпност, корупция и в които гражданската война е правило, а не изключение...
  Москва и Пекин на практика доста унизително "изритаха" мадам Легард, която се опита да ги измами и да измъкне някакви пари !! и то какви от тях...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 8. 8 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Алчността изяде капитализма. Алчността е по-голяма от всичко, тя няма край и е истински безгранична. Доллар Акбар! Алчност Акбар! Хващайте се за оръжие и се изтребете от алчност

  In debt we trust
 9. 9 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Разстроено

  Пак ще стигнат до някакво съглашение за няково съглашение ...!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 10. 10 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#9:"USSR"]Пак ще стигнат до някакво съглашение за няково съглашение ...! [/quote]


  Ще се напечат пари и ще се чака всичко да рухне в следващия мандат при следващите народни избранници(този път истински спасители, които също ще изтеглят още кредити до следващия мандат).

  Де-мо-кра-ци-я! Де-мо-кра-ци-я! Де-мо-кра-ци-я!

  Време е да се обере някоя страна, понеже демокрацията в запдния свят е в опасност. Евреите от ФЕД не виждат ли, че всичко рухва? Марш към Иран и Венецуела(как я оставиха да си спаси златото?!)

  In debt we trust
 11. 11 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Теглим кредити и изкарваме мандата. Теглим още кредити и пак изкарваме мандата, всички са доволни. В това време, в малка страна в източна Европа, шепа седераси прегракват от възхита от постигнатото и мечтаят за западни доходи

  In debt we trust
 12. 12 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  [quote#7:"appen13"]Щом някъде стъпи МВФ , след него остава ужасяваща бедност и ескалираща мизерия, огромна социална диференциация между будни и богати, задължително невероятна корупция, която винаги, абсолютно винаги !!!, води до социално-политически катаклизми и рязко радикализиране и олевяване на обществото... [/quote]

  Правилно ли те разбрах:

  Понеже МВФ стъпи в България през 1997 г. след като преди това се бяха отказали да работят с Виденов, затова се появиха социално-политически катаклизми, рязко радикализиране и олевяване на обществото.

  А управлението на БСП/Виденов не завърши със социален катаклизъм, защото Фондът се бе отказал да работи с България.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  Между другото някой от най-прозорливите десни и консервативни икономисти и политолози, категорично твърдят, че МВФ е последната истинска троцкистка организация, не само защото е напълно доминирана от евреи, а и защото е най-ефективния инструмент за провокиране на социално и класово насилие в най-бедните страни в света...Десният унгарски политик Орбан отлично знае за какво става дума и затова така яростно се противопоставя на условията на МВФ, защото си дава сметка, че след 2-3 години диктат на еврейчетата от МВФ, в Унгария, няма да управляват социалисти, а направо комунисти, толкова народа там ще е обеднял и озверял....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 14. 14 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ха, ...отново липса на детайл. Отново нелогични постройки. Излиза така, че пари има (в националните централни банки), ама е много важно кой ще ги предоставя на заем - решава се това да е МВФ, защото само така щели да бъдат гарантирани.
  Сега се очаква инвеститорите да се вържат и да възобновят покупките на боклучните книжа на фалиралите правителства. Ха дано, дето се вика , този път да хване измамата...

 15. 15 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#12] от "Вени Г.":
  Огледай се около себе си...мизерия, социална пропаст между полуграмотни мутро-бизнесмени и обеднял народ, липса на всякаква политическа и икономическа перспектива, корупция и радикализиране на обществото като цяло...това не ти ли е достатъчно, което е пред очите ти, а искаш и доказателства от международната криминална дейност на МВФ...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 16. 16 Профил на ognenija
  ognenija
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не ми е известно евреите да са човеколюбци. Зя тях ние другите сме ГОЯ. И тъй като СБ и МВФ са техни изводите са ясни. Така, че моето скромно мнение е, че е необходима нова световна валута с
  реално златно покритие, а не сегашния долар който е само една хартийка.

 17. 17 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#15] от "appen13":

  Това което го описваш се случва благодарение на /мало/"умници" с твоята закваска.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 18. 18 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#2] от "theanalyser":

  По скоро МВФ е прекалено малък за Италия и Испания (ЕЦБ държи печатницата и ако поиска може да пусне в обръщение квадрилиони).
  Системата е измислена така за да се заобиколят постановки в Лисабонския договор , които пречат да се финансират държавите от ЕЦБ, а и да се заобиколи германският съд - там вече е поставена под въпрос легитимноста на досега отпусканите "кредити".
  По същата причина и фрау Меркел е понякога необяснимо безкомпромисна.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dollar Akbar":

  Като не ти харесва капитализма,иди в С.Корея.

  Аз пък НЕ ИСКАМ ДО СЪМ БОГАТ,КАКТО ПО ВРЕМЕТО НА ТАТО,НИТО ДА РАБОТЯ ЗА ШЕПА ОВЧАРИ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK