Moody’s посочи България като пример за фискална дисциплина

Moody’s посочи България като пример за фискална дисциплина

© РойтерсУстойчивият растеж и затягането на фискалната дисциплина са позитивни за способността на България да обслужва дълговете си.  Това съобщава в седмичния си преглед рейтинговата агенция Moody’s, цитирана от агенция "Блумбърг".


"Въпреки големия срив в бюджетната позиция (от излишък към дефицит – бел. ред.) през 2009 година в резултат на вътрешната и глобалната рецесия българското правителство успя да промени тази позиция, като оттогава провежда политика на затягане на финансовата дисциплина. Така постигна забележително подобрение, което през юли доведе до единственото повишение на кредитния рейтинг в ЕС, откакто започна глобалната криза през 2007 г.", казват Кристин Линдоу и Ренцо Мерино в седмичния преглед на рейтинговата агенция.


"Продължаващият положителен растеж, както и фискалните мерки ще помогнат на България да остане една от малкото страни с нисък дълг в Европа", допълват двамата анализатори на агенцията.


"Блумбърг" припомня, че през юли Moody’s повиши рейтинга на България до Baa2.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK