Commerzbank обсъжда държавна помощ с правителството

Commerzbank обсъжда държавна помощ с правителството

© ReutersВтората по големина банка в Германия Commerzbank и правителството водят разговори от няколко дни за възможна държавна помощ, съобщават източници на "Ройтерс".


Целта е да се постигне споразумение по принцип преди Коледа.


Според най-вероятния сценарий правителството ще помогне на банката като придобие отпускащото ипотечни кредити дружество Eurohypo или негови части в държавната "лоша банка". Към края на септември Commerzbank държи облигации на задлъжнели страни от Южна Европа в размер на 13.6 млрд. евро, като по-голямата част от тях са именно в Eurohypo. Commerzbank трябваше да отпише доста голяма част от тях.
Банката, в която държавата държи 25 процента, иска да избегне "насилствена" рекапитализация, но се нуждае от 5.3 млрд. евро капитал до средата на 2012 г., за да отговори на новите изисквания на Европейския банков регулатор.


Финансовата институция получи помощ в края на 2008 и началото на 2009 г. в общ размер на 18.2 млрд. евро. Повече от 14 млрд. евро от тях бяха изплатени през лятото.


Остава отворен въпросът как ще се заздрави баланса на институцията.


Засега банката държи да не взима повече пари от правителството, за да не се стигне до нейната национализация. Източници на агенцията от управляващата коалиция пък казват, че остава отворен въпросът за "насилствена" рекапитализация.


Банките трябва да уведомят регулаторите до 20 ануари как ще запълнят празнините в техните баланси, за да достигнат изискването за капиталова адекватност от 9% до края на юни.


Главният изпълнителен директор на банката Мартин Блесинг заяви, че няма да моли държавата за повече пари в брой, съобщава "Ройтерс". 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK