Повратните точки за кризата в еврозоната

Повратните точки за кризата в еврозоната

© ReutersНа срещата си миналата седмица ЕС очерта маршрут към фискален съюз за еврозоната, но не свърши почти нищо, за да защити останалите без никакви "приятели" правителствени облигации. Официални лица от ЕС казаха, че се опасяват от нова точка, близка до срив, в началото на 2012 г. и по-голямата фискална интеграция може да спомогне за избягването на бъдещи кризи, но най-вероятно идва твърде късно, за да разреши сегашната.


Ройтерс разглежда няколко евентуални повратни точки, които биха могли да изпратят еврозоната в дълбока криза.


Рейтингови агенции
От рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" (Standard & Poor’s) предупредиха, че може да смъкнат рейтинга на 15 членки на еврозоната, ако решат, че срещата на Европейския съвет не е успяла да стигне до разумни мерки за решаване на кризата. Намаляване на рейтингите може автоматично да изиска от някои инвестиционни фондове да продадат облигациите на засегнатите страни, което допълнително ще вдигне доходността по държавните ценни книжа.


В Moody's Investors Service също смятат да преразгледат рейтингите на всички 27 страни от ЕС. Fitch Ratings вече казаха, че срещата не е успяла да осигури цялостно решение на кризата, което увеличава краткосрочния риск върху държавните рейтинги в еврозоната.


Спасителни фондове


Свалянето на рейтингите може още да отслаби Европейския фонд за финансова стабилност(EFSF), през който в момента политиците искат да издадат облигации, за да увеличат силата му от сегашните 250 млрд. евро на четири пъти повече. Ако това се случи, заедно с наследника на фонда – Европейският механизъм за стабилност (ЕМС), който влиза в сила от средата на 2012 г. с 500 млрд. евро зад себе си, наличните ресурси ще са значителни.


Колебанията около успешното увеличаване на парите в EFSF обаче са големи, а до ЕМС остава половин година. Освен това Германия отказа да даде банков лиценз на постоянния механизъм, който ще му даде възможност да заема пари от ЕЦБ. САЩ и другите големи играчи извън еврозоната пък не изглеждат готови да дават още пари на МВФ.


Като резултат от това бремето изцяло лежи на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, която въпреки нежеланието на банката най-накрая ще влезе в сила, за да спаси блока.


Италиански дълг


Падежът на 150 млрд. евро италиански дълг е между февруари и април догодина. Според анализатори доходността по италианските облигации трябва да падне до доста под 7% преди пролетта. В противен случай Рим ще се нуждае от външна помощ, за да не фалира.


Истинската заплаха е комбинацията от висока доходност и падежите догодина, която може да вкара в ход "стачка" на купувачите. Това означава, че инвеститорите ще откажат да участват на търговете на Италия. Премиерът технократ Марио Монти започна строга програма, която според него е жизненоважна за избягване на неплатежоспособност.


Напредък към фискален съюз


Пактът между до 26 страни от ЕС (след като Великобритания се отказа) за по-стриктни бюджетни правила и връщане на доверието в еврозоната трябва да бъде завършен до март. Основният тест за него ще е доколко автоматични могат да са санкциите за тези, които нарушат правилата.


Има и съмнения дали институциите на ЕС могат да бъдат използвани за налагане на санкциите без единодушна подкрепа от всички 27 членки на ЕС и доколко трябва да е обвързваща законовата база. Договор, който избягва това препятствие, може да бъде изготвен, но това ще отнеме време, а Великобритания може да възрази и срещу него.


Страните - членки на еврозоната, трябва и да ратифицират силата на новия ЕМС. Основните препятствия са финландското правителство, което да изостави детайлните си възражения, както и убеждаването на пазарите, че 500 млрд. евро за достатъчни за справяне с проблемите на Италия и Испания.


Преговорите за спасяване на Гърция


Под управлението на премиера Лукас Пападимос преговорите около втори спасителен план за Гърция на стойност 130 млрд. евро отново са в ход. Атина иска да има сделка до края на януари.


Частните инвеститори се споразумяха през октомври да отпишат 50% от номинала на гръцкия си дълг. Ако обаче това не влезе в сила, Гърция може да влезе в хаотичен фалит, който да убие изцяло доверието в еврозоната.


Банков срив


Миналата седмица Европейският банков регулатор обяви, че европейските банки трябва да съберат 115 млрд. евро допълнителен капитал, за да са достатъчно силни пред заплахата от криза. Междубанковото финансиране почти замръзна, а банките депозират рекордни суми в ЕЦБ, вместо да ги инвестират. Така заплахата от банков срив може да причини и ново кредитно свиване, което да доведе кризата до ново ниво.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не разбирам- защо във ВСИЧКИ статии на "Дневник" за кризата на еврото, упорито се избягва да се коментира въпроса за 2рия фонд, който ще се създаде от МВФ и в който за 9 държави от ЕС, но неучаставщи в Еврозоната ще се създаде задължението да сключат 2странни заеми с МВФ, чрез които да се създаде нов фонд, контролиран от МВФ, от който да теглят заеми закъсалите финансово държави от Еврозоната?! България не е в Еврозоната - редно е да помислим 1во за бг. национални интереси, а после за спасяване на парична единица, която НЕ Е бг. национална единица!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 501 Неутрално
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Акои миталата година ЕС беше изхвърлил Гърция,с гръм и трясък,и беше продал,де що има държавна собственост,сега нямаше да е на това дередже!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Нашата бг парична единица е покойник, Жан Виденов (и предишните) се погрижи за това като разреши(или нареди) за всеки лев да се напечатат още по хилада и да си ги раздадат(рефинансират).
  Дай боже еврото да е стабилно защото така Бойко и следващите не може да поискат централната банка да печата бг пари в изобилие.

 5. 5 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не е ли правилно най-напред да се открият причините за кризите, а след това да се търси лек против тях.Те за разлика от природните бедствия са следствие на човешката дейност и не са нещо наскоро възникнало, което трябва тепърва да се изучава след като първата американска криза е от 1815 година. След такъв дълъг период на действие при условие че човешкото общество направи толкова епохални открития, би трябвало да е открило и начин за борба с кризите.
  Според мен неуспехът в борбата с този бич за обществото, каквито са кризите се дължи, че лидерите който трябва да се борят с тях всъщност са техните създатели.
  Трябва обществото да наложи своята воля и да постави на мястото независимо от тяхната сила виновниците за кризите. Получава се един омагьосан кръг,човек е създал парите и техните производни/финансовите деривати/ за да обслужват общественото производство и пазар, а след това вследствие на нечии групов егоизъм възникват кризите, който унищожават а в най-добрият случай влошават дейността на тези за чийто добро са създадени.
  Мисля че неуспехът в борбата с кризите не се състой в това че е ново още неизследвано явление, а защото лидерите който трябва да се борят с него са тези, който създават причините за неговото проявление.
  Считам че е време човечеството да вземе сериозни мерки защото от кризата страда цялото човечество, дори тези който са го причинили.

 6. 6 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 936 Неутрално

  С две думи, ЕС на срещата миналата седмица каза: "дайте да дадем"...на Гърция, Испания, Италия...и на други, които нямаха необходимата финансова дисциплина.
  Значи, който е лапал, пак ще взема. Който се е свивал в бедност, сега ще спасява "обедняващите".
  Пълен абсурд са тези мерки, не знам кога ще изгърми социалния бушон. Защото от спасяване на банки се забравя спасяването на индивидите, на производството и на това, което реално движи икономиката.

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Ако не трябва да гледаме стабилността на националната си валута, защо се получават ей такива новини? Ирландия може да проведе референдум за членството си в еврозоната
  14 декември 2011 | 15:19 | Агенция "Фокус" Начало / Европейски съюз Дъблин. Ирландия, която получава международна финансова помощ от ЕС и МВФ, може да постави на референдум въпроса за членството си в еврозоната. Това може да стане едновременно с референдума за участието на страната в новия съюз за фискална стабилност, предаде РИА Новости.По време на срещата на лидерите на ЕС миналата седмица бе предложено формирането на нов фискален съюз, предвиждащ по-строг бюджетен контрол. Към него изразиха желание да се присъединят 17 страни от еврозоната, както и България, Чехия, Дания, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Швеция, но само след съгласуването на въпроса в националните парламенти.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#6:"oror"]Пълен абсурд са тези мерки, не знам кога ще изгърми социалния бушон.[/quote]
  Очаквам това да се случи до края на януари или началото на февруари 2012г. Очаквам масови стачки/ когато се разбере истината какъв документ е подписало правителството и когато вече няма да може да крие, че този документ създава финансови задължения на България срещу никакви ползи/, масово недоволство, парализиране на транспорта, повишаване на цените на стоките , услугите+ някои от енергиите- които също се водят стока- изобщо - стачката на земеделците и на БДЖ ще ни се видят детска игра....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 936 Неутрално

  [quote#8:"dqdomart"]Очаквам масови стачки[/quote]
  Стачките са най-лекият вариант на това, което аз очаквам. Ако безработицата и поскъпването продължат да растат, не ми се мисли какво ще стане. И силно се надявам да не съм права. Не в България, защото ние сме овце като цяло и примирението ни някак присъщо..., но някои европейци не са толкова търпеливи и биха търсили отговорност с всички средства....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK