Румъния е с най-високата инфлация за година, отчете Евростат

Румъния е с най-високата инфлация за година, отчете Евростат

© ReutersНай-ниската инфлация в целия Европейски съюз през ноември е била в Швеция (1.1 на сто), Малта (1.5%) и Ирландия (1.7 на сто), показват данните на Евростат. Най-голямото поскъпване е било в Словакия и Великобритания (4.8% и в двете страни) и Естония, Литва и Полша (4.4%).


Спрямо година по-рано най-малък ръст на цените през ноември се наблюдава в Ирландия – от 1.1 на сто, Швеция – от 1.5 на сто, в Чехия и Словения – и в двете 2.1 на сто. Съответно най-голямо нарастване на инфлацията за година има в Румъния – от 6.2 на сто, Естония – 5.2 процента и Великобритания - 4.4 на сто.


Транспортът (5.4%), цените на стоките и услугите за поддръжка на жилищата (5.3%) както и алкохолът и цигарите (4.3%) са с най-голямо поскъпване в еврозоната през миналия месец, отчете Евростат. Причина за това са поскъпналите през месеца горива с 0.48 на сто, газа за отопление – с 0.22 на сто, електричеството – с 0.11 на сто. В същото време най-малко поскъпване спрямо октомври се отчита при комуникациите, където има спад от 1.7% спрямо октомври, развлечения и култура, където цените са се повишили с половин процент и образованието – ръст от 0.9 на сто.


Така през ноември Евростат отчита, че инфлацията в общия валутен съюз остава на нивото си от октомври от 3 на сто. Миналия ноември цените са се повишили с 1.9 на сто.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK