Fitch намали рейтингите на няколко големи банки

Credit Suisse е една от двете банки, чиито рейтинг е понижен с две степени.

© Reuters

Credit Suisse е една от двете банки, чиито рейтинг е понижен с две степени.Третата по големина от основните агенции за кредитен рейтинг – Fitch Ratings снощи свали рейтингите на Goldman Sachs, Deutsche Bank и пет други големи банки, базирани в Европа и САЩ, заради "по-големите предизвикателства" на финансовите пазари, съобщи Ройтерс.


Само Barclays и Credit Suisse получават понижение с две степени от АА- на А. Останалите - Bank of America, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank AG и Goldman Sachs Group са понижени с по една степен.


Предизвикателствата на финансовия пазар, пред които се изправят банките са "резултат от икономическото развитие, както и множество регулаторни промени", се казва в прессъобщението на Fitch, излязло малко след затварянето на борсата в Ню Йорк снощи.
В отделно съобщение за свалянето на рейтинга на Citigroup Fitch се позовава на "политическата инерция" срещу използването на пари на данъкоплатците, за да се подкрепят банките по време на криза.


Говорителят на Bank of America, на която и трите големи агенции смъкнаха рейтингите, Джери Дубровски пише в мейл до инвеститорите, че "решението е водено повече от притеснения за световната икономика, а не от качеството на средствата на Bank of America. Ще продължим да поддържаме високи нива на ликвидност и да набираме капитал."


Fitch потвърди и дългосрочните си A оценки на JPMorgan Chase, Morgan Stanley и UBS, както и А+ рейтинга на Societe Generale. В сряда агенцията смъкна рейтингите на пет големи европейски банки заради свитите капиталови пазари и забавянето на икономическия растеж.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK