Драги: Ако някой напусне еврозоната, ще се изправи пред по-голяма катастрофа

Драги: Ако някой напусне еврозоната, ще се изправи пред по-голяма катастрофа

© ReutersПрезидентът на Европейската централна банка Марио Драги, който пое поста през октомври, казва в първото си интервю, че се чувства като човек, който ходи по опънато тънко въже. Пред "Файненшъл таймс" той нарушава табуто да се говори за разпад на еврозоната и посочва, че това ще струва много високи разходи.


Напусналите ще бъдат изправени пред още по-голяма катастрофа, смята централният банкер. По думите му такива страни ще създадат "голяма инфлация" и въпреки това няма да успеят да избягат от структурните реформи.


Драги за пореден път подчерта, че политиците трябва да поемат водеща роля във възстановяването на инвеститорското доверие в еврозоната. ЕЦБ ще бъде в състояние да действа като агент на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) във финансовите операции от януари, като по този начин ускори прилагането му.
Драги смята, че трябва да се създаде "система, в която гражданите да възвърнат доверието помежду си, а правителствата да се опрат на финансовата дисциплина и да започнат структурни реформи".


Според управителя на ЕЦБ последната среща на върха в Брюксел е отбелязала важен напредък, която той определя като първата стъпка към "компактна" фискална еврозона, с обвързващи правила за публичните финанси, подкрепени от автоматични санкции.


Драги твърдо се противопоставя на натиска за ускоряване и уголемяване на програмата за изкупуване на облигации, като отново прехвърли действията към правителствата. 

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 531 Весело

  Поздрав най- сърдечен, Драги ми смехурко...

 2. 2 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Интересното е дали потърпевчите и конкретно техните правителства ще имат друг избор.
  Защото обикновенните хора са първосигнални - не искат реформи, искат си заплатите. Обаче когато дойде денят в който държавата няма да има пари за заплатите им, никой няма да излезе да им обяснява че е по добре да потраят и ще се оправят все някой ден.
  Политиците ще им предложат бързото решение на напечатаните пари

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Против прехвърлянето на тежеста на кризата към Облигации:
  това е по-скоро стълба, която сме изкачили,застанали сме на най-високото стъпало и сме стъпили на пръсти,повдигаме се и в един момент точно когато достигаме,може да се сгромоляса всичко.

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А такива като Дянков изобщо не ги е коментирал - дето нон стоп плюят срещу еврозоната само и само да пробутат въшливите си облигации в левчета защото да емитират в Евро не са дорасли.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  [quote#2:"m17"]Политиците ще им предложат бързото решение на напечатаните пари [/quote]

  И ще се почне една инфлация,......

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Колкото и раздухва допълнително дълговата криза в еврозоната , за колко желаещи да я напуснат се сещате?

 7. 7 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#2] от "m17":

  Проблема е, че погрешно печатането на пари се смята за решение. То е отлагане, защото не решава първостепенният проблем - създаването на дефицит. То само отлага неизбежното, намирайки купувач. Но действието е еднократно, защото дефицит финансиран с печатане на пари е хипер инфлация. Също така не гарантира че ще намери други купувачи на дълг, а ако има такива, те ще трябва сега в лихвите си да калкулират валутният риск (обезценяването), и лихвите ще почнат да се вдигат отново. Виж САЩ и УК, печатането на пари там вече не помага, и те отново се насочват към рязането. Да ЕС има огромни излишъци и реално може да си отложи проблема по един или друг начин, режавайки проблема с паниката по международните пазари. Но това е отново само отлагане. Реално единственото решение е премахването на дефицита. Дали с растеж или съкращения, това е. Но растежа иска години, а дефицита има нужда от премахване днес. Така че под една или друга форма съкращения трябва да има.

 8. 8 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1834 Весело

  До коментар [#6] от "el moho":

  От лидерите на държавите членки искат да напуснат 0 (нула), а дузина други страни извън Съюза се напъват да влизат.
  От комуно-форумците всички искат да излезем от ЕС.

  Ами сега????

 9. 9 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Любопитно

  До коментар [#5] от "lz2": Как виждате изхода без инфлация? Да не би да сте още привърженик на "бляновете" Дянковски? За какъв беше - балансиран бюджет? Все едно, че утре настъпва комунизмът! Хаааа, ха.. Умните хора преди сто и кусур години са казали как се "излиза" от криза..другото са дилетантски бърборения на "празен" ход. Дянков да ходи да носи куфарите на оня гангстер, дето му беше началник - Андрей Шлайфер! Тъкмо избягна затвора срещу три милиона долара.

 10. 10 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1834 Весело

  До коментар [#9] от "mik2":

  Ето едно форумно-комуне. Кажи сега как трябва да излезем от Европейския съюз, защото се разпадал и ще сме по-добре извън него. Хайде, не се стеснявай.

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  [quote#10:"Yard"]Кажи сега как трябва да излезем от Европейския съюз, защото се разпадал и ще сме по-добре извън него. Хайде, не се стеснявай. [/quote]


  Да каже и как ще влезем в един азиатски съюз,където е сияйното бъдеще...на което обаче,сме му яли попарата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ех синьор Драги, как да убедите в това форумниците на Дневник, 50% от които изпадат в екстаз от вероятността някоя държава да напусне Еврозоната?

 13. 13 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Весело

  Ураааааааааааа, ние не сме в еврозоната!
  Нас Дянков ни пази, а Боко закриля като квачка пиленцата си. Така че бъдете рахат българи!

  ура и да живей!!!
 14. 14 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Старите пинизи на Ротшилдовци и последователи.Свободен пазар,конкуренция,демокрация,ала-бала.Приказка за глупаци.

 15. 15 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Весело

  До коментар [#10] от "Yard": Не мога да следя мисълта ти. Ще загубя малко време и с теб. Написаното би трябвало да те насочи в мисловна дейност относно мерките, които е предприел Обама, ама кой да чете Карай, простено ти е. Ако ме приравняваш с него, то трябва да се гордея, ама мисля, че позивните от твоя страна са просто проява на недостатъчно информираност, която е по-мекия вариант на "вятър го вее на бял кон")))

 16. 16 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Весело

  До коментар [#11] от "lz2": Ето още един "изпаднал от коня". Абе вие наистина ли не четете какво се пише във форума? Или сте пратени наистина да блеете само за "лаф да става"? То бива неосведоменост, но като вашата не съм виждал? Направо се учудвам, че коментирате, без да знаете за какво иде реч))))

 17. 17 Профил на just
  just
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Докато политиците имат възможността да увеличават паричната
  маса те ще го правят защото това е най-лесния път по който може да се върви, в противен случай могат да се окажат в период на дефлация и депресия, при което обикновенно трябва да напуснат постовете си. Изключително рядко те искат да поемат риск.
  За това политиците обичат инфлацията, тя решава много от техните проблеми, останалите нерешени ги решава хиперинфлацията.

 18. 18 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Скъпи: Ако някой наплюе Дянков, значи е изправен пред лична драма - трапанация или членство в БСП доживот.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 19. 19 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#17] от "just": Да. Трябва да се мисли в тази насока. Без хиперинфлация, обаче. Това означава "изтърване на юздите", което не е и цел на всяко уважаващо себе си правителство. Но..Обама вече години наред доказва, че печатането на пари е верния път. Критикуван е от всички корифеи в Европа, а също и у дома от републиканците. Ама..сега замълчаха. Що ли))) Оти доларът не "мърда", въпреки тоновете хартия..Така се прави. Другото е от Дянков - мизерия и стагнация. Европа май не иска това.

 20. 20 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Весело

  Драги смята, че трябва да се създаде "система, в която гражданите да възвърнат доверието помежду си

  Те гражданите и сега имат доверие помежду си, но им липсва такова към правителствата и банките.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 21. 21 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Не е нужно, някой да напуска ЕЗ.
  Еврозоната, САЩ, че и Великобритания са в ситуация подобна на тази, в която беше Източния блок в края на 80-те години. Сега трябва да си изберат един Горбачов, който да им спретне перестройка и да ликвидира системата.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 22. 22 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Айде и тук да се из....
  Даваме пари но освен към намалението 50%, в сумата заради това, че не сме в евро зоната, добавяме и изискването, фалиралите 5-6 ли са колкото са страни, да се откажат от правото си да пускат облигации и това им право да се прехвърли на ЕЦБ за период от поне 10г. Парите за спасение да се броят като заем, към съответните страни, защото с тях ЕЦБ ще купува чужди дългове. Предполагам не съм точен, но трябва да е нещо в този дух.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 23. 23 Профил на Пламен Николов
  Пламен Николов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Знаете ли кой няма интерес от излизането на страни от Еврозоната - банките. Ще спрат да ъм плащат безумните лихви, и те ще трябва да отпишат мнооооого измислени пари.

 24. 24 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1156 Любопитно

  "Разпад", "катастрофа", "инфлация"...
  Изречени от началника на ЕЦБ, тези думи придобиват особено значение. Какво ли предстои?

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 25. 25 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "Голямата инфлация" не е толкова лошо нещо за страни, които не се реформират. Първо, тя е политически и обществен камшик, който пришпорва необходимостта от истински реформи. Второ - тя намалява масата на паричните потоци, които са необходими за финансирането им. Типичен пример - България. Ако не беше крахът при Виденов, надали щяхме да имаме и тези реформи, които се направиха след него. И той печаташе пари - 1995 г. е най-добрата по доходи, стопански растнеж и т.н. от началото на прехода, 1996 се развихри кризата и завърши през 1997 с катастрофа. Затова печатането на пари решава текущи краткосрочни проблеми, но не и фундаментални. Така че едно излизане от Еврозоната на слабите й звена ще реши много от проблемите, като разтовари от рискове и печатане на пари относително силното й ядро. Но в случая според мен не се търси икономическо решение, а продължение на избраната геополитическа линия от две държави основно, което при непремерени амбиции ще завърши с катастрофа.
  Второ - финансовата система продава различни стоки, но всъщност една-единствена, чието най-общо съдържание се нарича "доверие". Това е съдържанието й. Какво доверие да има, след като ЕС признава, че няма контролни механизми и затова средствата ще вървят през МВФ, който ги има.
  Трето - стоката "доверие" е с лош имидж на пазара. Валутата служи като неин измерител - нищо друго. Тя е преди всичко разменно отношение, а оттам - разчетна единица и запас от стойност.
  Като напечаташ пари, ще промениш стандарта в мярката на измерването, но не и съдържанието на стоката. То се променя само чрез реформи.

 26. 26 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "Делян Делчев":

  кратко, точно и ясно

 27. 27 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не е вярно, само плаши. Който напусне еврозоната ще преболедува за година две и после ше се оправи. Който остане в еврозоната се обрича на поне деситилетие мизерия.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 28. 28 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А, и Драги също е агент на Голдмън Сакс, те искат властта.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 29. 29 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz2":


  [quote#11:"lz2"]Да каже и как ще влезем в един азиатски съюз,където е сияйното бъдеще...на което обаче,сме му яли попарата! [/quote]

  Кога най-после ще разберем,че попарата на тоя и ония са еднакви? Най-добре си е своя тархана!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 30. 30 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#24] от "Яна":
  Браво - удар в десетката! Тези хора преди да бъдат специалисти, са дипломати и политици, дори повече от първото. Заговорят ли на този език, значи си връзват гащите за апокалипсиса.

 31. 31 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#7:"Делян Делчев"]Проблема е, че погрешно печатането на пари се смята за решение.[/quote]
  Проблемът е, че ЗАПАЗВАНЕТО на тази сиема(капитализЪма), има само ДВЕ решения- печатане, или рязане. И двете водят до КОЛАПС, но предпочитат хиперинфлацията, пред дефлацията и депресията, която е ПО- ДЪЛГА и по- мъчителна.

  Но, както вече казах, решенията НЕ са погрешни, а СИСТЕМАТА е проблема, защото TPTB искат да я запазят с нокти и зъби, въпреки, че е обречена.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 32. 32 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1454 Весело

  "Драги: Ако някой напусне еврозоната, ще се изправи пред по-голяма катастрофа"

  ...а който остане, ще трябва САМ да се извади от кризата, като Барон Мюнхаузен!

  "Италия ще предостави 23,5 милиарда евро в брой на МВФ да спаси...Италия"

  http://goo.gl/OesJ2

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 33. 33 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1454 Разстроено

  [quote#28:"kihano"]А, и Драги също е агент на Голдмън Сакс, те искат властта. [/quote]
  Минусите, които са ти сложили, показват горчивата истина за зомбирането на българското общество, за голямо СЪЖАЛЕНИЕ!

  Подобно на Монти, Марио Драги, който пое президентския пост на ЕЦБ от 1 ноември, е бил част от националното правителство и част от „Голдман Сакс“. Той е бивш член на Световната банка (СБ) и управляващ директор в италианското министерство на финансите преди да се посвети за три години на поста управляващ директор на „Голдман Сакс интернешънъл“ (между 2002 и 2005 г.), след което става президент на италианската централна банка. Драги е следван от противоречива репутация заради счетоводните трикове, прилагани от Италия и други държави от периферията на еврозоната, които преди десетилетие се опитаха да се промъкнат във валутния съюз. Чрез използване на комплекс от деривати Италия и Гърция успяха на понижат видимия размер на държавния си дълг, който според европейските правила не трябва да бъде над 60% от брутния вътрешен продукт. А умовете зад някои от тези деривати са мъжете и жените от „Голдман Сакс“- http://goo.gl/xr7Wz

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 34. 34 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 426 Разстроено

  До коментар [#4] от "Десен":

  Критикуват се само издънките, какво чудно има.
  И тоя Дянков, нали му пресъхна устата на човека, да обяснява на такива песимисти, като теб, че иска СТРИКТНОСТ и ДИСЦИПЛИНА бре?! Кажеш ли - ще се вместя в 3% с дълга за идната година - и дългът ти накрая да е <3%! Тва е. Какви печатници, какви чудеса говориш, не знам... 8-х

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Кризата ще трае общо 7 години

 37. 37 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Драги се опитва да представи действията си, или по-скоро бездействията си като част от по-големия план. За по-конкурентна Еврозона.

  Но докато не вземе да печата пари само хвърля пепел в очите на пазарите. На пазарите не им пука дали еврото ще просъществува или не. Дали европейските потребители ще се разорят или не. Интересува ги - Слага ли еврозоната всичко на масата за да намали риска.

  И отговора до сега е НЕ. ЕЦБ се стиска. Правителствата го удрят на морализаторстване. И съответно никой не им вярва. Нито на правителствата нито на ЕЦБ. Всеки пазарен участник с акъла си знае че има само две опции. Или ЕЦБ почва печатане на пари или еврозоната ще се разпадне и ще настане финансов апокалипсис. Това е избора. И колкото ще Драги да се появява по медии, колкото ще Меркел да плямпа от високо, никой не ги бръсне за сливи, докато не сложат парите на масата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK