Парите от борсовата приватизация на ЕВН няма да отидат в Сребърния фонд

Парите от борсовата приватизация на ЕВН няма да отидат в Сребърния фонд

© Анелия НиколоваПарите от продажбата на 33-процентните държавните дялове в "ЕВН България Електроразпределение"АД и "ЕВН България Електроснабдяване" АД, които вчера бяха пуснати за приватизация през борсата на закрит аукцион, няма да влязат в Сребърния фонд. Те ще минат през Държавната консолидационна компания и след това ще отидат във фискалния резерв. Това казва пред "Капитал Daily" финансовият министър Симеон Дянков. Той уточнява, че първо трябва да мине общото събрание на компанията, която по закон до 1 май трябва да разпредели дивидент за предходната година и "парите ще отидат като приход на държавата", обяснява Дянков.


По закон всички приходи от приватизация трябва да постъпват в Сребърния фонд. Той е създаден, за да гарантира бъдещи шокове в пенсионната система. Източниците на приходи за него са парите от приватизацията, бюджетните излишъци и постъпления от такси и концесии. От създаването му досега той е натрупал едва около 40.4 млн. лв. доходност, и то от лихви по депозити в БНБ. За да се заобиколи част от закона за Сребърния фонд обаче, правителството на ГЕРБ  създаде Държавна консолидационна компания, чрез която да се приватизират големи държани предприятия – по този начин парите от тях не отиват във фонда, а в компанията и оттам – в държавния бюджет. 


По време на аукциона вчера бяха продадени почти всички от предложените акции и от тях държавата получи общо 93 млн. лв. Днес трябва да бъдат продадени останалите 600 акции.
Продажбата на двата миноритарни пакета е успех, защото за пръв път от много време голяма приватизационна сделка минава през фондовата борса, а това е най-прозрачният начин за продажба на такива активи и ще отвори възможност за приватизацията на останалите две ЕРП-та, коментира Дянков. 


Според него другото положително е, че е "добре да се види, че такива миноритарни активи на държавата, вместо да стоят като мъртви за нея, е добре да си намерят активни собственици". 


След приключването на аукциона вчера стана ясно, че предложените акции са били купени от мажоритарния собственик на компанията - австрийското дружество EVN АG.


Дянков посочва и че в момента се довършва стратегията за продажба на миноритарни пакети от няколко дружества от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Засега се обмисля през борсата да бъдат продадени пакети от по 20-25% от Електроенергийния системен оператор и "Булгартрансгаз". Възможно е обаче да се пуснат и по-малки пакети. Продажбата трябвало да стане до края на следващата година.


Според финансовия министър с такива сделки се помага и на борсата, където "догодина ще има по-интересно предлагане".

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Валутният борд, Швейцарското правило, Сребърният фонд представляват малкото следи от цивилизация в държава на балкански диваци. Затова не бива нито да се оспорват, нито да се заобикалят с евтини балкански шмекерии. Особено последното се чете като невербално послание, че балканският шмекер отново се е върнал към рецидива.

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 2. 2 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 628 Неутрално

  А дале понякога управляващите успяват да изпитат срам от действията си? Да не би тези посерковци, които ни управляват да са създавали икономиката, която сега разпродават? Не, разбира се, но от тези пари, които сега ще придобият, ще могат да харчат на воля, за да задоволят и екскурзиантските си напъни.

 3. 3 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Прозрачно шитнаха на ЕВН... така направена приватизацията не даде шанс на малките инвеститори.

  Любов и светлина!
 4. 4 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 534 Неутрално

  "По закон всички приходи от приватизация трябва да постъпват в Сребърния фонд. Той е създаден, за да гарантира бъдещи шокове в пенсионната система"

  Какви закони, какви пенсионери .... каква държава, какви правила, какви хора, какъв народ .... НАРОДЕ ????

 5. 5 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 897 Весело

  Подпираме бюджета
  По добре,ако се почне оптимизация на структурата и щата в сектор 'Сигурност'. Иначе подобни палиативни мерки изяждат това, което е създавано за години.

  и най-умният си е малко прост....
 6. 6 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1275 Гневно

  До коментар [#4] от "pavelsilistra":
  Няма закони, няма макони! Тук става което аз кажа!

  Както е тръгнало освиркването на ББ от мотористите ще бъде бръмчене на комар сравнено със това, което ще дойде на главата на ГЕРП. Пак ще има камъни!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 7. 7 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1831 Весело

  Ама разбира се, че не трябва да отидат в сребърния фонд! Т къде на къде?! Пенсионната възраст трябва да сее вдигне поне още с десет години! Може и още толкова! Никакъв жив пенсионер не бива да остава! Как тъй щее лежат на гърба на честния, лоялен частен бизнес?! Как тъй разнии пенсионери ще хабят от залъка на народа!
  Всички пари трябва да оотиват в бюджета и в неговите резерви! Даже заплати не трябва да се плащат! За този, който иска да яде Вирусът Дянков може да издава купони за хляб! Примерно по 125 грама на човек на Ден!
  И всякакви сребърни, златни и диамантени фондове ще станат излишни!
  Даже самите бизнесмени, ако са родолюбиви и герболюбиви би трябвало всяка своя стотинка да я превеждат на Вирусът Дянков и той да им отпуска пари по усмотрение!
  Амма ха!

 8. 8 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Т.нар. Сребърен фонд се е видяло, че ще ни излезе златен!

  [quote#0:"статията"]предложените акции са били купени от мажоритарния собственик на компанията - австрийското дружество EVN АG[/quote]
  Винаги тук, винаги с вас...

 9. 9 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2523 Любопитно

  "...няма да влязат в Сребърния фонд..." - странното е, че ТЕ нарушават под път и над път законите, а ОТОРИЗИРАНИте органи им се радват!? За чий са нужни РЪКОПЛЯСКАНИЯТА от Брюксел, от измислените рейтингови образувания, от "големите" икономисти, загробили с поредната криза света?!? Вся ВЛАСТ дЯНКОВууууууууу

  Коментиране на анализираното, вече...
 10. 10 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":

  Напълно съм съгласен, но половината или всички пари от приватизация да отиват в Сребърния фонд е прекалено.

  По-скоро правителството трябва да се захване със сивия сектор (който е поне 12 млрд. лв.) - а по закон 25% от излишъците трябва да отиват в сребърния фонд. Аз нямам нищо против и 25% от приватизация да отиват там.

 11. 11 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2622 Весело

  Типично по балкански - законът е врата в полето.

  Впрочем, Дяката не разчита на пенсия от Србърния фонд. Нито пък останалите управляващи!

 12. 12 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 890 Неутрално

  "парите ще отидат като приход на държавата", обяснява Дянков.
  Зянкоф най-после да признае официално,че държавата е във фалит.Извадка от статия във в.Сега,право в десятката!:

  Репликата му бе като отсечена с брадва: "Не е редно дисциплинирани държави като България да подпомагат недисциплинирани
  Кратко, ясно и... самоубийствено,
  защото не казва истинската причина, а именно, че България оглавява всички класации на ЕС по бедност и че няма как да услужи някому с цървулите си, защото ходи боса. Когато не си честен, рискуваш да влезеш в собствен капан, което ще се случи много скоро. Не е удобно, но трябва да заяви ясно в Европа, че правителството поддържа финансова стабилност за сметка на крайната мизерия на народа си. Точно това отличава България от другите фискални отличнички и затова когато те дават пари, тя не може да участва. Иначе се подхранват илюзии - например, някой в Брюксел да си помисли, че тя би могла в името на европейската солидарност да се включи в новия спасителен фонд с някакви си 2 млрд. евро. През 2013 г., България ще трябва да плати близо 1 млрд. евро (1.8 млрд. лева) по външния си дълг. Още отсега е ясно, че тя не може да събере такава сума и ще трябва да поиска нов заем, за да плати стария.. България обаче е готова сама да си носи въжето, защото има услужливи политици - независимо дали са на власт или в опозиция.

 13. 13 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Сребърния фонд. Той е създаден, за да гарантира бъдещи шокове в пенсионната система[/quote]
  Да се чете - гарантирани бъдещи шокове в пенсионната система... Гарантирано от ГЕРБ!

 14. 14 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#11] от "patsis":

  То просто закона е некадърен. Чрез тази приватизация излиза, че не държавата е приватизирала, ами Държавна консолидационно компания (което е дружество).

 15. 15 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  "По закон всички приходи от приватизация трябва да постъпват в Сребърния фонд. Той е създаден, за да гарантира бъдещи шокове в пенсионната система. "
  Може би не съм чела внимателно, но не разбрах 2 неща.
  Първо: какви са аргументите?
  Второ: къде ще отидат парите?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 16. 16 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  На това управление май взе да му се вижда краят, и започнаха да мислят за собствените си джобове. Дянкоооф, виж оправете малко затворите, защото Вие с Бойко и Цецо тепърва студенти няма да ставате.

 17. 17 Профил на Дани Борисов
  Дани Борисов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "Finland":
  Малко говорим за нероден Петко! То и един процент не влиза там, а ние спорим дали да влизат 25, 50 или 100 процента! Няма как само до преди няколко седмици да заявяваш, че няма пари за пенсии, а в същото време да пренасочваш стратегически финансов ресурс към бюджета! Просто е безпринципно и лицемерно!

 18. 18 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 711 Неутрално

  "Парите от продажбата на 33-процентните държавните дялове в ЕВН , които вчера бяха пуснати за приватизация през борсата на закрит аукцион, няма да влязат в Сребърния фонд."
  Така ами. Тия ,дето имат стаж от преди 10,11.89 са големи наглеци. Да искат парите от открадения от държавата техен труд да им се връща!? Пък и тя , държавата ,е била социаистическа.Я тука да ги сложим в резерва ,че да ги разходваме след това за каквото си искаме и най -вече за проектчета със стойност над 10 милиона. Че иначе комисионната как да я вземем ? От пенсионерите ли? Те нямат ст,инки за едно кисело мляко .

 19. 19 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Това, че гербаджии не вкарват пари от приватизацията в Сребърния фонд не ми харесва. Никак не ми харесва. Това означава, че изобще не се канят в обозримо бъдеща да променят понсионната система, като увеличат дела на личните сметки.
  Сигурно сте забравили, но Сребърния фонд не беше замислен "за да гарантира бъдещи шокове в пенсионната система." Или ако говорим за шокове, ставаше дума за покриване на намалелите постъпления на родените след 1959 г. в НОИ, за сметка на увеличаването на вноските им в ДПФ и ППФ. Още някъде към 2001-2002 г според пенсионната реформа на ОДС се предвиждаше задължителните вноски на родените след 1959 г. да нарастнат от 5 на 8% като същевременно се намалят вноските им за НОИ. Ако този план се изпълняваше днес тези хора щяха да се осигуряват ПРЕДИМНО чрез ДПФ и по-малко чрез НОИ. Ама... след правителството пенсионната реформа спря. Това което се прави днес не е реформа, а е мъчително спасяване на разходопокривната система при фактически монопол на НОИ.
  Преди година, когато герберите се опитаха да приватизират ППФ нашироко се тръбеше, че събраното за раннопенсиониращите се било за пенсии от порядъка на 50-60 лв. Ами да, толкова ще е, защото вноските в ППФ не се увеличиха като %. Другата причина е, че множество големи работодатели не са внасяли и тези 5%, например Ковачки в неговите Брикел, ТЕЦ Марица 3, Мини Бобов дол и др. мини.

 20. 20 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#17] от "redarmy_triavna":

  То не влиза нито един процент, защото по закон мисля, че трябва да отидат 90% от парите от приватизация и 25% от излишъците и на Дянков не му се занимава, а директно започват тези игри с ДКК.

 21. 21 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#18] от "cobanmaala":
  Така си е.... Вкарването на пари от приватизацията (и концесии) за пенсии е най-справедливия начин за подпомагане на пенсионната система, точно защото нашите пенсионери са участвали в изграждането и функционирането на тези активи. Участва ли са с труда си, но и в инвестициите, защото при тоталитарната държава за да се построи един обект се взамат пари предимно от данъците.

 22. 22 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#21:"Дамян"]за да се построи един обект се взамат пари предимно от данъцит[/quote]
  Прав си ,Дамяне ,че се вземат пари Предимно от данъците. Те ,младите, не знаят че имаше и самооблагане и доброволен труд.

 23. 23 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#19:"Дамян"]Това което се прави днес не е реформа, а е мъчително спасяване на разходопокривната система при фактически монопол на НОИ. [/quote]
  Когато парите,внасяни за пенсии ,започнат да се дават само за пенсии ,може и да стигнат. Сега парите ,които едни внасят за пенсии ,се дават и... за пенсии. Затова не достигат."Пенсиите" за инвалидност не са "пенсии". Това е държавна помащ за пострадалия човек,а не заработена пенсия .И т.н. Да не говорим за пенсиите за фуражките. Да си им направи отделна пенсионна каса и да им дава това,което им внася,а не да точи от парите на хората,осигурявали се цял живот. Да не би да е единичен случая с моя работничка с 40 години трудов стаж,упражнявала"сложен" труд със 137 лв заплата? Знаеш ,че нещата не са черно-бели .Така било, щото била солидарна системата . Айде бе.

 24. 24 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До #19:
  Абсолютно! Голям + и без коментар

 25. 25 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#23:"cobanmaala"]."Пенсиите" за инвалидност не са "пенсии". Това е държавна помащ за пострадалия човек,а не заработена пенсия .[/quote]
  хах попадна на разбирач. Аз съм инвалид с право на работа. На 59 г. съм и имам 35 г. стаж. В последните 10 г. са ми взели маса пари за ДОО. Пенсията ми е 400 лв., "държавната помощ" е 27 лв Факт е обаче, че има и други екстри - карта за ГТ за 6 лв. месечно, която не ползвам особено, но ... безплатно паркиране!!! за 4 часа в синя зона и безплатна винетка Като отидах да си вадя лична карта и задграничен паспорт платих 5 лв. Но най-големият "бонус" е че ДОД ми събират от 7200 лв. годишно нагоре. Мисля, че има и намаление за данък сгради, но още не съм го ползвал. Обаче си ми начисляват ДОО по всичките ми доходи, като казват, че всяка година мога да си преизчислявам пенсията. Ааа да, не плащам и потребитеска такса при медицински преглед.
  Като ги изредих така.. излиза че не е малко. Прав си всъщност - това са ваши пари за мен, като малка утеха

 26. 26 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 561 Неутрално

  еми то и парите от приватизацията на Булгартабак трябваше да идат там, ама като гледах статистиката за ноември постъпленията са 0,0
  http://www.minfin.bg/bg/page/227

 27. 27 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#23] от "cobanmaala":
  Иначе, ако искаш да кажеш, че източникът на инвалидните екстри не трябва да е пенсионен фонд, а някакъв "социален фонд" или частично от здравен фонд - да! Съгласен съм. Това се отнася за всички социални плащания. Например в цивилизования свет болничните се поемат от Здравното осигуряване, като вноските се делят с работодателя. А пенсионните вноски са си лични и нямат нищо общо с работодателя, освен ако не се провежда определена фирмена политика за допълнително мотивиране (закрепостяване) на най-ценните работещи.
  Това, че у нас пенсионното и социалното са омешани, ме дразни много. Лично аз бих бил съгласен да плащам някакъв социален ДАНЪК от примерно 3-4% върху пълния си доход, независимо дали ще ползвам от този фонд или не. Но средствата за пенсиониране ми се иска да са си мои - колкото съм заделил, толкова да получавам.

 28. 28 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#27] от "Дамян":Трябва ли да търся кога съм писал и какво за здравните и пенсионни "осигуровки", които за мен са си данък. И за едните и за другите сегашни осигуровки смятам че е редно да се разделят на данък и осигуровка. Една трето от сегашните пари за данък, а другите 2/3 - в лична осигурителна сметка. И различни осигурителната институции- обществени и частни. /НЗОК не е държавна ,а обществена/ Изборът е личен. /Данък = пари, които се дават от всички за общите неща в държавата като полиция и образование. Осигуровка = пари, внасяни за определена цел в полза на човека, който ги внася./

 29. 29 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  ...............................Някой съмнява ли се какво има на мястото на точките?Едва ли!А как изборите и соц.агенциите казват друго?Аз си задавам един въпрос на който нямам отговор ,засега.
  Колко дълго и в какъв размер могат да се фалшифицират избори в България?Всъщност имам отговор ,но сам не искам да си вярвам!А отговора е:Много дълго и в много големи размери!

 30. 30 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#28] от "cobanmaala":
  Ами значи по тези въпроси мислим еднакво. От гледна точка на по-малдите хора днешните осигуровки са си данък. За мен, обаче, вече не са, защото все пак получавам пенсия.
  Въпреки това смятам, че системата ни е тотално сбъркана и няма изгледи да се оправи скоро. А никога не е късно да се започне! Ако се започне днес - ще се получи след 20-тина години, но като не започваме днес отлагаме реформата за неясно бъдеще. Искат се здрави топки някой да започне... ГЕРБ очевидно няма да са тези.

 31. 31 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#30:"Дамян"]ГЕРБ очевидно няма да са тези. [/quote] Това ,което направиха тези дни е удар върху бъдещето на страната.И най малкото е увеличаването на пенсионната възраст. Най-големият удар е при майчинските. При демосграфската ситуация в страна тия изради удариха най-силно семействата на младите вишисти . Тези ,от които обществото очаква най много - в началото на семейния и трудов път ги лишава от някакви мижави пари ,защото майката нямала стаж и не само че не ги приравнява с мангалите,ами ги и точи ,за да има за мангалите. / Майката ще получава колкото мангалката без стаж , а семейството няма да получава и мижавите детски ,ако бащата има сносен доход,от който шибаната държава взема пари ,за да плаща на мангалката и детето й.

 32. 32 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Нали сме силно замислени за бъдещите пенсии...
  Тогава защо крадем пари от Сребърния фонд???

  "We're not gonna take it! Anymore."
 33. 33 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Пенсионерите да не мрънкат, ами да работят, да се преквалифицират...

 34. 34 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Значи парите ще отидат или за милиционерчетата, или за магистралки. И при двата случая ще бъдат откраднати от лешоядите от ГЕРБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах